Manje poznate 5G mogućnosti Samsunga Galaxy S10 5G

blank

Inteligentni Wi-Fi, Samsung S-WIPS i zaštita od malicijoznih hotspotova bili su glavne teme Samsungovog briefinga u Barceloni na kojem je predstavljen novi Samsung Galaxy S10 5G.

U Barceloni smo tijekom MWC-a prisustvovali zanimljivom briefingu na kojem su predstavljene manje poznate mogućnosti novog Samsunga Galaxy S10 i 5G mreža na koje će se ta verzija nove desetke moći spojiti.

Inteligentni Wi-Fi ugrađen u Samsung Galaxy S10 5G je brz, stabilan, konstantan i siguran. Koristi se 802.11r enabled WLAN. Inače, S10 5G je prvi na svijetu Wi-Fi 6 uređaj uz optimizaciju latencije odnosno kašnjenja.

blank
Samsung S10 5G smo uzeli u ruke na posebnom Samsungovom događanju na kojem smo u Barceloni bili jedini iz Hrvatske, ali u opcijama nema 5G-a (jasno, jer nema niti 5G signala)

Samsung S-WIPS je softver baziran na Wireless Intrusion Prevention System koji može prepoznati malicijozne hotspotove ukoliko se korisnik spaja na javne točke kako bi koristio besplatni pristup internetu. To je dugogodišnji problem s kojim se korisnici prilikom putovanja suočavaju, ne znajući kakve im sve opasnosti prijete prilikom spajanja na nepoznate hot spotove. Ako se S10 5G spaja na potencijalno malicijozni AP, pojavit će se poruka s upozorenjem kako spajanje nije sigurno.

blank
Samsung S10 5G

Galaxy S10 je prvi 5G pametni telefon na svijetu s CAT20 brzinama od 2.0 Gb/s LTE te koristi 4×4 MIMO antenu uz koji je moguć streaming 4K videa u stvarnom vremenu. Prethodni Samsung Galaxy S9 omogućuje brzinu do 0,8 Gbps.

Uz 1 ms latencije odnosno kašnjenja, brzinu downloada do 20 Gb/s te mogućnost da se na jednom kvadratnom kilometru spoji čak do milijun različitih uređaja, dolazeći 5G je zaista brz i koristan u svakom pogledu.

Junehee Lee, viši potpredsjednik i voditelj tima za strategiju tehnologija u Samsung Electronicsu predstavio je novi S10 5G, a njegovo područje interesa uključuje napredne komunikacijske tehnologije kao što su 5G i LTE MIMO te Carrier Aggregation. Junehee također radi i na razvoju eSIM uređaja i srodnih multifunkcijskih komunikacijskih tehnologija, kao što su CAT-M1/NB-IoT za IoT uređaje.

Prije dolaska u tvrtku Samsung Electronics Junehee Lee je radio u tvrtki Aware, američkoj tvrtki specijaliziranoj za digitalne pretplatničke linije i biometrijski softver, gdje je razvio algoritme za fizički sloj DSL komunikacije. Također je bio i zamjenik predsjednika DSL Foruma, organizacije za standardizaciju u industriji.