MWC 2021: Stiže telefon koji nas u svojem izdanju svake godine pozitivno iznenadi

blank

Alcatelova serija 1 već je nekoliko godina best buy pametni telefon u velikom broju zemalja, a tako će sigurno biti i s modelom za 2021. godinu

Za one koji ne traže sva čuda tehnike smještena u kućištu pametnog telefona nego žele povoljan cijenom uređaj, ali uz kvalitetu i sve osnovno što današnji smartphone mora imati idealan će biti Alcatel 1 (2021).

Uz Android 11 Go ediciju dobit ćete idealno optimiziran Googelov softver za mobitele sa slabijim ugrađenim hardverom. To u praksi znači Googleove aplikacije koje će koristiti malu procesorsku snagu i radnu memoriju, a da pri tome operativni sustav neće opteretiti korištenje uređaja.

blank

Ugrađen je procesor na 1,28 GHz, 1 GB radne memorije. Za ovakav hardver sustav mora biti precizno optimiziran, ništa ne smije biti prepušteno slučaju. Korisnici ovakvog tipa uređaja ne snimaju svaki dan na desetke selfieja te ih dugo vremena čuvaju. Oni će možda i napraviti 10 selfie snimki, ali će sve pohranjivati u oblak. Telefon ima 16 GB interne memorije, od čega korisniku ostaje na raspolaganju 12 GB. Memorija je proširiva microSD karticama do 32 GB.

blank

Ekran je dijagonale 5 inča, rezolucija od 960 x 480 piksela je niska za današnje vrijeme ali se očigledno cilja na skupinu korisnika kojima velika gustoća ekrana ništa ne znači. Ekran je u omjeru 18:9, a omjer površine koju prekriva je 71,78 posto.

Uz Googleove Go aplikacije veže se i manja potrošnja energije. U kućište je ugrađena baterija od 2000 mAh puni se preko microUSB punjača izlaznom snagom od 550 mA, a kad se napuni omogućuje 18 sati razgovora preko 2G mreže, 13 sati preko 3G mreže te 8 sati preko 4G mobilne mreže. Punjač je uz spomenutih 550 mA nešto slabiji pa računajte da će se baterija puniti više od tri sata. Možete računati da ćete u pakiranju dobiti punjač, što prestaje biti praksa sve većeg broja proizvođača mobitela.

Stražnja kamera ima samo jedan senzor od 5 megapiksela, omogućuje praćenje lica osoba koje se snimaju kako bi se dobila bolja kvaliteta odnosno fokusiralo ako se osoba kreće. Prednja kamera ima 2 megapiksela, hvata kut do 61 stupanj te također omogućuje praćenje lica (face tracking).

blank

Podržan je Eye Comfort način rada koji će reducirati utjecaj plavog svjetla na vaše oči kako biste noću, nakon što na Alcatelu pogledati epizodu omiljene serije, mogli normalno zaspati, bez utjecaja na nesanicu koja prati sve veći broj korisnika pametnih telefona.

Poželite li preko Alcatela 1 (2021) slušati glazbu ili telefonirati putem slušalica, ugrađen je 3,5 mm ulaz za slušalice. Sva sreća, neki proizvođači poput Alcatela i dalje ugrađuju koristan konektor; iako su bežične slušalice praktične za nošenje, žičane ne morate nikada puniti.

blank

Alcatel 1 2021 dolazi u dvije boje – Vulcano Black i Al Aqua, obje izgledaju jako dobro pa možete birati između spomenute crne i plave boje. Ono što će vam dobro doći je i kvalitetna tekstura na stražnjoj strani kućišta tako da telefon neće klizati van ruke. Na površini neće ostajati niti tragovi prstiju.

Alcatel 1 (2021) u Europu dolazi u kolovozu ove godine, a početna cijena ovog telefona bit će izuzetno prihvatljivih 59 eura.

blank