Odlična prilika: kroz donacijski natječaj Generacija NOW do sredstava za realizaciju ideja

HT Generacija NOW

Proglašeni su pobjednici prošlogodišnjeg donacijskog natječaja Generacija Next uz najavu novog izdanja natječaja koji se od ove godine provodi pod novim nazivom – Generacija NOW

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih proglašenjem pobjednika prošlogodišnjeg donacijskog natječaja Generacija Next podupiru STEM kurikulum, a kroz novi četvrti po redu natječaj, pod novim nazivom Generacija NOW, ulažu 900.000 kuna namijenjenih izvannastavnih aktivnosti koja će biti dostupna svim školama i obrazovnim ustanovama koje žele raditi s djecom na najmodernijim tehnologijama, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

blankKroz donacijski program osigurava se oprema, edukacija mentora i aktivnosti za učenike, a četvrtu godinu zaredom pozivaju se timovi iz obrazovnih ustanova i neprofitnih organizacija da se prijave na natječaj.
Od pokretanja projekta 2004. godine, donacijskim je natječajem s više od 10 milijuna kuna podržano ostvarivanje oko 300 projekata koji su pozitivno doprinijeli različitim segmentima društva. U posljednje tri godine, a u suradnji s partnerom IRIM-om, STEM znanja su prenesena najnovijim metodama i uz pomoć najnovijih tehnologija na više od dvije tisuće učenika diljem Hrvatske.

blank
Boris Drilo, Lidija Kralj, Paolo Zenzerović, Nina Išek Međugorac

Od istaknutih 18 radova izrađenih u prošlom ciklusu donacijskog programa, predstavljenih u prostorijama Hrvatskog Telekoma, stručno Povjerenstvo odabralo je najbolja dva. U osnovnoškolskoj kategoriji najbolji projekt izradio je tim iz Osnovne škole Bedekovčina, a radi se o projektu Bežična učionica – Analiza utjecaja računalne oprema na kvalitetu zraka u IT učionici.

blankŠto se srednjoškolaca tiče, titulu najboljeg rada odnio je vukovarski tim gimnazijalaca. Vukovarci su nedavno sa svojim projektom pametnog grada proglašeni najboljima na prestižnom Arduinovom svjetskom natjecanju, a danas su oduševili projektom detektora potresa u realnom vremenu.

blankblank

Između ostalih izloženih radova izdvajamo:

blankPametni parking (OŠ Velika Kopanica) na kojem se uz pomoć senzora očitavaju automobili, a iznad svakog mjesta se nalazi svjetleća dioda koja prestaje raditi kada je parkirno mjesto zauzeto

blankModel pružnog prijelaza (OŠ Savski Gaj, Zagreb) koji se sastoji od dvije rampe, svjetlećih dioda i tipkala

blankAutonomni skladištar (Tehnička škola, Pula), u projektu je izrađena maketa robotskih kolica s mogućnošću upravljanja vilica (robot-viljuškar, a robot je sposoban samostalno voditi skladište robe

Paralelno, Hrvatski Telekom je u svojim prostorima organizirao i prvi „Dan otvorenih vrata“. Radi se o cjelodnevnom događanju na kojem zainteresirana javnost, učitelji, učenici i roditelji mogu saznati više o donacijskom programu te se iz prve ruke upoznati s najboljim projektima posljednjeg natječaja.

blank