Preko A1 mreže dostupne su brzine do 1,35 Gbit/s

blank

Uz brzinu u downloadu do 1,35 Gbit/s video sadržaj veličine 10 GB preuzima se u samo jednoj minuti

Implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana je na 1,35 Gbit/s čime se nastavlja s implementacijom novih tehnologija u mobilnoj mreži s ciljem poboljšavanja kvalitete i korisničkog iskustva.

Mobilni operator A1 Hrvatska svake se godine s posebnom pažnjom priprema za ljetnu sezonu i prometne udare na podatkovne kapacitete koji proizlaze iz promjene roaming regulative za Europsku uniju, ali i iz znatno većeg prometa domaćih korisnika. Ususret turističkoj sezoni, maksimalni kapacitet na najopterećenijim lokacijama povećan je nadogradnjom 4G Advanced Pro mreže.

blankA1 Hrvatska već je sad osigurala maksimalni kapacitet na najopterećenijim lokacijama u kontinentalnom dijelu Hrvatske te priobalnim turističkim mjestima poput Zadra, Pule, Krka, Vodica, Tisna, Vira, Pirovca, Dubrovnika, Hvara i Rovinja, dok će do ljeta obuhvatiti i druge turističke destinacije. Osim domaćih korisnika, prednosti nadogradnje mreže i osiguranih maksimalnih kapaciteta osjetit će i korisnici roaminga tijekom nadolazeće ljetne turističke sezone.

Jesu li korisnici A1 zadovoljni kvalitetom mreže? Istraživanje Prizme CPI krajem 2018. potvrdilo je da su korisnici A1 najzadovoljniji kvalitetom mreže. Prosječne brzine pristupa internetu značajno su povećane svim 4G korisnicima primjenom novih radio tehnologija, poručio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska i najavio daljnja ulaganja:

Nastavit ćemo sa snažnim razvojem mobilnih mreža nove generacije i provedbom 5G transformacijskog programa jer su gigabitne brzine na cijelom teritoriju Republike Hrvatske osnovni preduvjet za digitalizaciju, ravnomjerni razvoj i globalnu konkurentnost. Sretni smo da se posljednjim tehnološkim iskorakom svrstavamo u najmodernije mreže u svijetu.

Tomislav Makar
Tomislav Makar

Ovim povećanjem kapaciteta i maksimalnih brzina, A1 Hrvatska je nastavila s implementacijom 5G funkcionalnosti na 4G mreži, korištenjem agregacija četiri nositelja (800/1800/2100/2600) uz tehniku višestrukog odašiljanja i višestrukog prijema (4×4 MIMO) čime se maksimalno iskorištava sav dostupni spektar, a upravo su to glavne metode na temelju kojih će i 5G mreže dosegnuti brzine od 10 Gbit/s.

U projektiranju novih tehnologija koriste se napredne metode strojnog učenja i prediktivne analize kako bi mreža na vrijeme bila prilagođena korisničkim potrebama. U vrijeme vršnih kapaciteta koristimo napredne algoritme i nove tehnologije koji omogućavaju da se mreža automatizirano prilagođava i optimizira za kapacitet i pokrivanje.