Osnovnoškolci iz Križevaca prevalili 79.918,84 virtualnih kilometara

blank

U Skype-a-Thon događanju sudjelovala su i djeca iz osnovne škole Vladimira Nazora u Križevcima, zajedno uz stotine tisuća učenika, učitelja i gostujućih predavača iz 102 zemlje.

Microsoft in Education Skype-a-Thon je događanje kojem je cilj prikupljanje sredstava za 35.000 djece u potrebi u Worldwide Education selima diljem svijeta. Cilj je kvalitetno obrazovanje djece, a podržava ga i UN.

U četvrtom globalnom Microsoft in Education Skype-a-Thon održanom diljem svijeta 13. i 14. studenog 2018. sudjelovalo je i 30 djece šestog, sedmog i osmog razreda iz osnovne škole u Križevcima. Učenicima iz regije Središnje i Istočne Europe cilj je bio putovati regijom i prijeći milijun virtualnih milja. Od zemlje do zemlje, putem Skypea, sudionici su se povezivali i razmjenjivali ideje i razmišljanja o temama poput kulture, tradicije, povijesti i računalne znanosti. Na taj način, sudionici su otkrili nevjerojatne sličnosti, ali i iznenađujuće razlike među sobom.

blankImali smo uzastopnih 10 Skype susreta te 6 Mystery Skype poziva, u kojima smo trebali odrediti lokaciju razreda s kojim razgovaramo – kasnije smo doznali da smo razgovarali s djecom iz Rusije, Perua, Puerto Rica, Australije i Filipina,“ kaže Gordana Novak, učiteljica u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ te nastavlja:
Imali smo i gostujuće predavače. Daniel Mayer, osnivač zaklade Under a Tree, motivirao nas je i inspirirao da postanemo odgovorniji i suosjećajniji. Razgovarali smo s Daynom Hilton, vlasnicom
četverogodišnjeg psa dalmatinca, ženke Molly, koja joj pomaže u provedbi programa prevencije i zaštite od vatre. Molly zna izvesti čak 82 različita trika te nam je veselo pokazala neke od njih. Imali smo i virtualni izlet u Kaliforniju, u kojoj smo učili o ogromnim stablima sekvoja. Najvažniji Skype razgovor za djecu naše škole je bio onaj s Anthonyjem Salcitom, potpredsjednikom Microsoftovog odjela Worldwide Education. Predstavili smo mu školsku grupu robotike i razgovarali s njim o radu u Microsoftu, vizijama obrazovanja te kako dobiti status Microsoft Showcase škole“.

blankZa svakih 400 prijeđenih virtualnih milja, #MicrosoftEDU izvršit će donaciju kojom će omogućiti pružanje osnovnih školskih sredstava manje sretnoj djeci, financirajući sve – od izgradnje novih učionica i knjižnica, do školskih pomagala, do obuke nastavnika u svrhu kvalitetnijeg obrazovanja. Sudjelovanjem i prelaskom virtualnih milja, učenici pomažu drugim učenicima kojima je potrebna pomoć.

Te noći prevalili smo 49.659,26 milja ili 79.918,84 kilometara,“ kažu osnovnoškolci iz Križevaca.

blank