Podaci i informacije postali su „građevinski materijal“

blank

Bilo bi zanimljivo uživo vidjeti neka od Smart City rješenja koja su predstavili Microsoft Hrvatska i Grad Zagreb

Zagreb bi u budućnosti mogao biti bolje mjesto za život, sažetak je događanja Smart Cities.
Microsoft Hrvatska organizirao je događanje na kojem je zajedno sa svojim partnerima predstavnicima Grada Zagreba predstavio pametna tehnološka rješenja koja mogu poboljšati iskustva građana, povećati održivost te grad učiniti uključivim i dostupnim građanima.

Implementacija Smart City koncepta gradovima donosi modernizaciju i poboljšanje gradskih usluga te brže i informiranije donošenje odluka gradskih čelnika zahvaljujući analizi podataka. Smart City gradovi podizanjem kvalitete gradskih servisa postaju pametni, a ne responzivni pa zato ostvaruju i bolju povezanost s građanima jer su oni zadovoljniji kvalitetom života.

Pametni gradovi današnjice poput Züricha i Bostona imaju građevine i površine koje su umrežene, kontrolirane te se nadgledaju. Uz pomoć podataka koji se dobivaju od statičnih senzora i mobilnih uređaja, podaci i informacije postali su „građevinski materijal“ za izgradnju gradova budućnosti.

blank

Koristeći te podatke, građani sve više mogu utjecati na redizajn postojećih i dizajn budućih gradova. Tijekom poludnevnog Smart Cities programa Microsoft Hrvatska je zajedno s odabranim partnerima predstavio nekoliko uspješnih tehnoloških rješenja koja se primjenjuju u europskim gradovima. Teme su obuhvatile pametno upravljanje energijom i komunalnim uslugama, održivu urbanu mobilnost te javnu i kibernetičku sigurnost.

Nakon uvodnih obraćanja predstavnika Grada Zagreba te Microsoft tima, Fred Sitbon (Microsoft) govorio je o CityNext konceptu. Sitbon je ujedno i zamjenik grada Asnieres-sur-Seine sa 100.000 stanovnika pa je predstavio koje je koncepte pametnog grada implementirao, od međunarodnih aktivnosti do tehničkih usluga poput čistoće, prijevoza, rasvjete i parkiranja.

Matjaž Berce predstavio je Zenon, moćan software za prikupljanje, vizualizaciju i analizu podataka s uređaja sa senzorima u realnom vremenu. Uz pomoć softwarea gradovi mogu povećati efikasnost i očuvati vrijedne resurse na područjima energije, vodoopskrbe i upravljanja otpadnim vodama, javnog prijevoza i automatizacije.

Žiga Mravlje dao je detaljniji uvid u mogućnosti Agitavita za upravljanje vodoopskrbom i otpadom te njegova rješenja za upravljanje vodom (SensIOT Waste) i mjerače vode (SensIOT Water). Predstavljeni su i FITS senzori pametne signalizacije. FITS koristi umjetnu inteligenciju da bi primio, povezao i obradio sve podatke o prometu, koje prikupljaju senzori.

Socrates Costicoglou okupljene je upoznao sa Space Hellas WebIQ-om, rješenjem koje agencijama za provedbu zakona i drugim organizacijama koje se oslanjaju na informacije pruža forenzičku web inteligenciju, ekspertizu te specifične skupove podataka na temelju kojih je moguće donijeti odluku i
djelovati.

Predstavljen je i Pointr, platforma specijalizirana za pozicioniranje ljudi i imovine te za duboku analitiku podataka. Sva predstavljena rješenja kvalitetu su dokazala praktičnom primjenom te donijela znatna unaprjeđenja gradskih usluga. Upravo stoga predstavljena su Gradu Zagrebu koji je donio Okvirnu Strategiju Pametnog Grada Zagreba – Zagreb Smart City kako bi postao još pametniji grad u kojem žive zadovoljni građani.