Prodaja 5G mobitela: Huawei prvi, Samsung drugi

blank

18,7 milijuna 5G pametnih telefona isporučeno je u cijeloj 2019. godini u cijelom svijetu

Predvodnik što se tiče isporučenih 5G mobitela u svijetu je Huawei s udjelom od 36,9 posto, uz 6,9 milijuna komada. Ovo „u svijetu“ možemo uvjetno shvatiti jer je većina Huaweijevih uređaja isporučena samo na kinesko tržište (Huawei Mate 20 X 5G, Huawei Mate X 5G).

Huawei Mate 20 X 5G
Huawei Mate 20 X 5G

Možemo zamisliti koliko bi uređaja isporučili kada bi se mogli prodavati na tržištu SAD-a (tamo se mobiteli Huawei uopće ne prodaju), a vjerojatno su i američke blokade utjecale na broj komponenti s kojima su raspolagali u 2019. godini, prilikom sklapanja novih mobitela u kineskim tvornicama. Zbog toga je i europsko tržište patilo, a znamo da je u prošloj godini u devet europskih zemalja s radom startalo 15 mobilnih operatora 5G mreže (u Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Irskoj, Finskoj te u listopadu i u Rumunjskoj).

Drugo mjesto zauzeo je Samsung uz udio od 35,8 posto i 6,7 milijuna isporučenih 5G mobitela (Samsung Galaxy S10 5G, Galaxy Note10 5G i Galaxy Note10+ 5G te Galaxy A90 5G i Galaxy Fold 5G).

Samsung Galaxy S10 5G
Samsung Galaxy S10 5G

Na trećem se mjestu nalazi Vivo koji je isporučio dva milijuna jedinica, slijedi Xiaomi na četvrtom mjestu (1,2 milijuna komada) dok peto mjesto zauzima LG Electronics s 900.000 isporučenih telefona.

blank
LG V50 ThinQ 5G

Podaci Strategy Analyticsa kažu da se najviše 5G mobitela isporučilo na kinesko i južnokorejsko tržište dok Europa i SAD primjetno zaostaju za Azijom. Na europskom i američkom tržištu rast prodaje se očekuje tijekom 2020. godine.

Ukoliko račune ne pomrsi koronavirus – u većem broju kineskih tvornica razmišljaju što napraviti poslije 10. veljače 2020, nakon što se većina njihovih djelatnika vrati na posao, nakon završetka slavlja kineske nove godine. Pojedini proizvođači, poput Applea, već razmišljaju o alternativnim dobavljačima kako bi se izbjegao prazan hod u proizvodnji iPhone uređaja.