KOLUMNA: Hoće li mobiteli uskoro poskupjeti? Coronavirus opasno prijeti

blank

Situacija s Coronavirusom nije opasna samo za ljudsko zdravlje. Komplicira i rad tehnološke industrije, a to bi se automatski moglo prenijeti i na proizvodnju mobitela

Kad smo već pomislili da bi se kriza koju treću godinu zaredom proživljavaju proizvođači pametnih telefona mogla okončati dolaskom 5G mobitela na tržište i sve većim brojem živih 5G mobilnih mreža, pojavila se prijetnja kroz Coronavirus koji je već odnio stotinjak života, a prijavljeno je više od 4500 slučajeva infekcija u cijelom svijetu.

Naime, zbog nedostatka inovacija, u posljednjih nekoliko godina potrošači ne mijenjaju toliko učestalo kao nekada svoje pametne telefone. Ciklus zamjene telefona povećao se u mnogim zemljama s 18 mjeseci na više od dvije godine.

blank

S obzirom da se većina mobitela proizvodi u Kini, postaje jasno da bi se problem s opasnim virusom mogao „prenijeti“ i na mobitele. Strah od zaraze i potencijalni manjak ljudi u proizvodnim pogonima utjecat će na količine koje će se proizvesti u tvornicama. Samim time, doći će i do povećanja cijena, a udar neće osjetiti samo proizvodnja mobitela nego i mnoge druge branše koje ovise o kineskim tvornicama.

Foxconn, jedan od najvećih proizvođača Appleovih iPhone uređaja, već je priznao da bi virus mogao utjecati na cijeli lanac opskrbe. S obzirom da je u subotu 25. siječnja 2020. počela kineska nova 4718. godina i trajat će dva tjedna, u kineskim tvornicama i dalje nisu sigurni hoće li djelatnike pustiti natrag na posao nakon što završi proslava kineske nove godine.

Ova informacija nikako ne odgovara Appleu koji je upravo objavio da su im prihodi od prodaje iPhone telefona pali za 9 posto u fiskalnom četvrtom tromjesečju 2019. godine (na 33,4 milijarde USD). Apple je inače imao plan povećati proizvodnju novih iPhone 11 telefona u prvoj polovici 2020. godine – u prvoj polovici godine plan je bio proizvesti 80 milijuna komada što je za 10 posto više nego u istom razdoblju 2019. godine.

Većina velikih proizvođača pametnih telefona u sljedećim će tjednima predstaviti nove modele s kojima će se boriti u 2020. godini (Samsung, Huawei, LG, Sony…). Hoćemo li već u ožujku osjetiti posljedice Coronavirusa? Možemo li predložiti da novi model pametnog telefona kupite što prije, prije nego li poskupe? Ili ih uopće ne bude na tržištu!