Prvi dojmovi: Honor Magic V2

blank

Uz Honor Magic V2 osjećat ćete se baš posebno kao što sam se i ja osjećao pri prvom susretu s ovim jedinstvenim i atraktivnim sklopivim telefonom

U sljedećim ćemo godinama viđati jako puno preklopnih, sklopivih pametnih telefona u rukama hrvatskih i korisnika iz cijelog svijeta. Vrijeme sklopivih uređaja tek dolazi, postalo mi je jasno kad sam prvi put u ruke uzeo novi Honor Magic V2. U ovom ga trenutku nema u prodaji u Hrvatskoj, ali će uskoro biti dostupan.

Ako se pitate što me zaista najviše oduševilo, što je ubrzalo broj otkucaja srca, bio je to onaj prvi kontakt s telefonom. Kao da držim list papira u ruci, a ne telefon kad je rasklopljen. Tada mu je debljina samo 4,7 mm, što je na granici mogućeg.

Upitao sam se kakvu to magiju Honor koristi, kako je moguće u tako tanko kućište smjestiti bateriju koja će potrajati barem jedan dan. Gdje su smještene kamere, jesu li stvarne?

Zatim sam „rukom izvagao“ novi Honor Magic V2 te ga usporedio s danas najboljim i najprimamljivijim modelima na tržištu. Nema nikakve razlike jer takvi modeli imaju masu upravo oko 230 grama, koliko mjeri Magic V2.

blank

blank

Ma mora biti neka caka, pomislio sam. Vjerojatno je ugrađena baterija manjeg kapaciteta. Pogled na specifikacije otkriva 5000 mAh. Dakle, nema nikakve cake. Iako su neki oko mene govorili kako telefon ima tri ekrana, u praksi su dva, ali se čine kao da su tri jer nema primjetnog pregiba na unutarnjem ekranu koji se savija. I pri tome nema niti velikog razmaka odnosno asimetričnog gapa između dvije plohe, kada je telefon preklopljen.

Vanjski je ekran u većini situacija dovoljno velik čime se štedi baterija – OLED tehnologija na 6,43 inča i 120 Hz osvježavanja slike te omjer 20:9 su uobičajeni na svim današnjim pametnim telefonima tako da tu ništa ne gubite. Ekran je dovoljno širok za ugodno korištenje tipkovnice.

10 mm debljine kućišta, kad je telefon preklopljen, ne osjeti se u ruci te je također u milimetar-dva kao klasični smartphone modeli. Prava se magija pokreće otvaranjem kućišta, što je također popraćeno ugodnim osjećajem jer magnet koji pridržava sklopljenima obje plohe nije prejak. Idealno je podešen te lijepo drži kućište s legurom titana u šarkama.

blank

blank

Taj unutarnji OLED ekran od gotovo 8 inča (preciznije, 7,92 inča) je top, vrh ponude. I on nudi 120 Hz osvježavanja slike pa će odlično poslužiti i za gaming, a ne samo za ugodnije surfanje web stanicama, otvaranje dokumenata, čitanje poruka, pogled na novosti na društvenim mrežama. Perspektiva se mijenja i osjećaj je kao da ste prešli s telefona s tipkama na ekran osjetljiv na dodir. Sigurno se sjećate toga, kad ste odbacili svoj klasični mobitel prije 15-ak godina.

Za gaming će poslužiti Snpadragon 8 Gen, Qualcommov najjači čipset na taktu do 3,19 GHz, što je na razini današnjih stolnih računala. Ima čak i više radne memorije nego većina računala koja danas koristimo – čak 16 GB, a memorija za spremanje svega što nam padne na pamet je 256 GB i 512 GB.

Uz Android 13 sviđa mi se MagicOS sad već u verziji 7.2. Možete zahvaljujući njemu personalizirati početni ekran, teme i boje, a najdraži detalj mi je smještaj većeg broja aplikacija unutar manjeg prostora. Mislim da to nudi samo Honor i jako mi se sviđa na svim dosadašnjim telefonima koje sam isprobao od brenda koji veliku slavu ne žanje samo na kineskom tržištu, na kojem je brend broj 1, nego sve više i na europskom i svjetskom.

Kliknete li na ovaj link otvorit će vam se članak u kojem piše kako Honor jedini na europskom tlu ima pozitivno treće tromjesečne 2023. godine. Iako je prodaja pametnih telefona u padu u Europi za čak 11 posto Honor je bio jedini u plusu, s 8 posto rasta u odnosu na Q3 2022. godine. Neki brendovi su imali minus od čak 30 posto.

blank

Vrijeme je za isprobavanje kamera. Na dva senzora smjestili su OIS – optičku stabilizaciju slike. Ako malo protresete svoj pametni telefon i čujete kako se nešto unutra miče, to je taj OIS koji poboljšava snimanje fotografija i videa.

OIS se nalazi na glavnoj kameri od 50 megapiksela te na telefoto od 20 MP, a straga se na lijepom i kvalitetnom kućištu od stakla nalazi i treći širokokutni senzor od 50 megapiksela. Pokrenuo sam kameru i usporedio snimke s konkurencijom, a rezultat je bio čak i bolji. Honor Magic V2 snima odlične fotografije, a detaljnije ću moći provjeriti kad telefon dobijem na duže vrijeme.

blank

Bit će to prilika i za isprobati prednju kameru od 16 megapiksela kao i bateriju koja se puni snagom od 66 W. Novi 5G pametni telefon dolazi s punjačem u pakiranju, što je veliki benefit u današnje vrijeme kada mnogi proizvođači stanjuju kutiju u kojoj dolazi telefon bez kompletnog punjača.

Honor je na modelu Magic V2 odlučio stanjiti samo telefon, kako bi bio ugodniji za korištenje, bez kompromisa po pitanju kvalitete i komoditeta na koji smo toliko godina naviknuti.

blank