Sami postavite fotografije na Street View, kao da vozite Googleov automobil

blank
Izvor: Google

Sigurno ste vidjeli Googleov automobil koji s kamerama na krovu snima fotografije za Street View. Od sada to i sami možete raditi

Od sada i sami možete postavljati fotografije na Google Street View, a da vam pri tome ne treba specijalna 360-stupanjska kamera postavljena na krov Googleovih vozila koja već godinama snimaju hrvatske i mnoge svjetske prometnice. Potreban vam je samo vaš pametni telefon na koji ćete instalirati Google Street View aplikaciju veličine oko 40 MB.

Dakle, od sada svatko može podijeliti svoj svijet na Street View. I sami smo se više puta našli u situaciji da smo, prije dolaska na neko odredište, prvo pogledali stanje u ulici ili lokaciji na koju putujemo. Ali, nismo pronašli fotografije preko Street View usluge (na pametnom telefonu ili računalu). Recimo, htjeli smo provjeriti postoje li javna parkirališna mjesta odnosno kako izgleda ulaz u zgradu u koju idemo.

blank
Izvor: Google

Ažurirana aplikacija Street View za Android od sada, uz pomoć novog alata, omogućuje postavljanje vlastitih fotografija koje će se prikazivati na Google Maps (Google Karte), i na pametnom telefonu i na računalu. Cijeli niz fotografija možete snimati sami dok se krećete ulicom ili nekom stazom. Na ovaj se način mogu postaviti i ažurirane fotografije, bez obzira što one već postoje od prije (snimio ih je Google).

Fotografije se snimaju uz pomoć ARCore, dakle uz istu tehnologiju proširene stvarnosti koja se koristi prilikom snimanja s Googleovom vozilom i omogućuje iskustvo kao Live View. Konkretno, govorimo o običnoj kameri na pametnom telefonu. Nakon što fotografije snimite i objavite, Google ih automatski rotira i pozicionira te kreira seriju povezanih fotografija. Zatim se povezane fotografije postavljaju na točno to mjesto na Google Maps aplikaciji.

blank
Izvor: Google

Postoji razlika između fotografija koje je snimio Google i koje su snimili korisnici. Fotografije koje su snimili sami korisnici na karti će se prikazati s isprekidanom plavom linijom (prethodno odaberite sloj odnosno layer Street View) dok će se lokacije s fotografijama koje je snimio Google pojaviti puna plava linija. Recimo kako se radi o ranoj beta verziji ove funkcionalnosti tako da je broj fotografija i lokacija dodanih od strane korisnika vrlo malen.

Google je za Street View do sada prikupio više od 170 milijardi fotografija uz pomoć vozila, pri čemu je napravljeno 10 milijuna kilometara diljem planeta, ali još uvijek postoje mnoga mjesta do kojih nisu stigli.

blank
Izvor: Google
blank
Izvor: Google
blank
Izvor: Google