Uz mikrovalnu prijenosnu tehnologiju HT će 5G ponuditi i u ruralnim područjima

blank

Ericsson Nikola Tesla će do kraja 2024. godine Hrvatskom Telekomu biti ekskluzivni isporučitelj mikrovalne prijenosne tehnologije

Hrvatski Telekom je 29. listopada 2020. prvi u Hrvatskoj pokrenuo komercijalnu 5G mrežu, na infrastrukturi 4G mreže, koristeći tehnologiju dinamičkog dijeljenja spektra (DSS; Dynamic Spectrum Sharing). 5G signalom pokriveno je 14 hrvatskih gradova, a ruralna područja su ostala izvan dosega.

Najnoviji ugovor potpisan između Ericssona Nikole Tesle i Hrvatskog Telekoma vezan uz isporuku mikrovalne prijenosne tehnologije uključuje hardver, softver i održavanje. Time Ericsson Nikola Tesla postaje u ovom području ekskluzivni isporučitelj Hrvatskog Telekoma do kraja 2024. godine.

Nastavak modernizacije mreže Hrvatskog Telekoma, uz mikrovalnu prijenosnu tehnologiju, omogućit će dolazak 5G signala i u ruralna područja te na teže dostupna područja Republike Hrvatske, uključujući i otoke.

blank
Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma

Ovaj ugovor je nova potvrda našeg investicijskog plana za 5G. Razvoj 5G mreže osim investicija u radijsku mrežu, odnosno u bazne stanice, zahtijeva ulaganje u nove tehnologije i u ostatku mobilne mreže. S ovim ugovorom dobivamo mogućnost implementacije najmodernijih mikrovalnih uređaja u našoj transportnoj mreži, a koji će omogućiti veće kapacitete i bolje mobilne usluge u teže dostupnim sredinama poput otoka i ruralnih područja”, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle ističe: „Vrlo sam zadovoljna nastavkom uspješne suradnje s Hrvatskim Telekomom koja se temelji na izvrsnom timskom radu kojeg ostvarujemo s našim kupcem kao i među našim timovima. Činjenica da smo izabrani za ekskluzivnog isporučitelja i u ovom području dodatna je potvrda snažnog Ericssonovog 5G portfelja i kompetencija naših stručnjaka stečenih na globalnim 5G projektima.

Gordana Kovačević
Gordana Kovačević