Što može nastati iz rastavljenih pametnih žarulja?

blank

Iskon je studente zagrebačkog FER-a uspio animirati da rastave pametne žarulje, a zatim naprave prototipove novih SmartHome senzora

Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva sve je počelo edukacijama i prezentacijama koje je u suradnji s EESTEC udrugom organizirao Iskon Internet. Na kraju su zajednički sa studentima došao do niza inovativnih rješenja proizašlih iz – rastavljenih pametnih žarulja.

blank
Studenti FER-a tijekom WES workshopa izvode praktičan rad

Četvrta po redu radionica WES (Workshop on Embedded Systems) o ugradbenim računalnim sustavima, koja se ove godine intenzivno bavi ZigBee protokolima, populariziranim zbog brzorastućeg tržišta senzora za pametne domove održana je tijekom dva tjedna (od 13. do 26. svibnja 2019.) zajedno s predavačima Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, kroz niz edukacija i prezentacija za zainteresirane studente.

EESTEC je na četvrtoj ovogodišnjoj radionici u goste pozvao Iskon, Rimac Automobile, GlobalLogic i Montelektro s nastojanjem da budućim inženjerima, iako imaju dobru teorijsku podlogu za posao koji ih čeka nakon školovanja, rijetko kada imaju mogućnost doći u doticaj s problemima iz prakse. To dodatno iskustvo može biti baš ona sitnica koja im je potrebna da nadopune svoj životopis i istaknu se među mnoštvom svojih kolega.

blank
Studenti FER-a, pobjednici s Iskon mentorima

Tijekom radionice studenti su trebali riješiti Iskonov zadatak izrade prototipa pametnog doma (Smarthome) s ciljem praktičnog savladavanja ZigBee protokola i inovativnog razmišljanja. Mentorirani od strane Iskonovog voditelja razvoja OTT rješenja Igora Briškog, studenti su rastavljajući postojeće senzore (pametne žarulje) kreirali vlastite prototipove novih SmartHome senzora. Prvo mjesto su osvojili Bruno Dobrić, Leon Koren i Karlo Šebalj, drugo mjesto Borna Blažević, Ivan Juričić i Matija Kranjčec, a treće mjesto Šimun Petar Gudelj, Emanuel Matijević i Tin Raić. Sudionici su bili podijeljeni u deset timova, radili su na ZigBee koordinatoru, izradili vlastiti aktuator te su slali i primali podatke s MQTT servera.

„Ovakvi su zadaci dio svakodnevice inženjera koji u Iskonu rade na razvoju novih proizvoda. Bilo nam je drago što smo tematiku mogli predstaviti i studentima FER-a, budućim kolegicama i kolegama koji su ostali ugodno iznenađeni činjenicom da se ovakve stvari razvijaju i događaju i na našem tržištu.“, pojasnio je Ivan Runje, voditelj Odjela razvoja novih proizvoda u Iskonu.

blank
Ivan Runje iz Iskona

Iskon je na tržište pametnih domova ušao još 2016. godine kao hrvatski pionir, s plug&play Smarthome uslugom tj. kompletom senzora za rezidencijalnu i poslovnu upotrebu kojima se upravlja
na daljinu pomoću mobilne aplikacije. Iskon.Smarthome je u potpunosti razvijen i dizajniran u Hrvatskoj te je odlično prihvaćen kao proizvod, dalje proširivan dodatnim senzorima poput pametnog
termostata, žarulja, senzora za poplavu te otvaranje vrata i prozora.