Sve više telefoniramo, surfamo i gledamo televiziju, pokazuju podaci iz A1 mreže

blank

Koronavirus je promijenio mnoge naše svakodnevne navike. A1 Hrvatska nam je ustupila podatke o korištenju fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga

Lockdown zbog epidemije bolesti COVID-19 povećao je korištenje fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, ali još veće povećanje prometa dogodilo se 22. ožujka 2020. kad je Zagreb i okolicu pogodio potres. U mobilnoj mreži A1, koja je u međuvremenu dobila priznanje za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj, znatno je povećan prijenos podataka u odnosu na korištenje od početka ožujka. Taj dan je kroz mobilnu A1 mrežu preneseno nevjerojatnih 700 TB podataka. Početkom ožujka 2020. brojka se kretala ispod 500 TB podataka.

blank

U ožujku 2020. mreža A1 bilježi 61 posto više razgovora u mobilnoj 091 i 092 mreži nego u veljači 2020, a na dan potresa povećanje je čak 240 posto. Tijekom ožujka korisnici su korištenje mobilnih podataka povećali za 50 posto u odnosu na veljaču. Zbog nastave na daljinu povećano je gledanje TV kanala za čak 400 posto (ponajviše zbog HRT3 i Sportske televizije). I druga dva podatka, u odnosu na veljaču 2020., pokazuju enormna povećanja u ožujku – 100 posto je povećano telefoniranje u fiksnoj mreži A1 dok je fiksni internet povećan za 48 posto.

blank

Na sljedećem dijagramu vidljivo je kako su streaming servisi YouTube, Facebook video i Netflix u ožujku 2020. u A1 mreži doživjeli eksploziju korištenja, u odnosu na veljaču 2020. YouTube je rastao za više od 100 posto, Facebook video 100 posto, a Netflix se koristi tri puta više.

blank

Video na zahtjev također ima veliki rast, a pad se dogodio samo 22. ožujka, na dan potresa. Taj dan korisnike nisu zanimali snimljeni sadržaji iz A1 TV videoteke niti HBO, ali smo prethodno vidjeli koliko su željeli telefonom čuti svoje najdraže.

blank

18. mjesto od 94 mreže u Europi

A1 je ponovno najbolje ocijenjena mobilna mreža u Hrvatskoj, saznali smo danas od Tomislava Makara, glavnog direktora za tehniku A1 Hrvatska, tijekom virtualne press konferencije kojoj smo prisustvovali iz naše redakcije. Testiranje je među 94 pružatelja mobilnih usluga u 28 zemalja Europe proveo najveći europski časopis za telekomunikacije Connect u partnerstvu s globalnom savjetodavnom tvrtkom umlaut, referentnom u testiranju mobilnih mreža.

Temeljem tri parametra kojima su bodovani i rangirani telekom operatori, a uključuju kvalitetu pokrivenosti širokopojasne mreže, brzinu prijenosa podataka i latenciju, A1 Hrvatska je zauzela 18. mjesto u ukupnom poretku 94 međunarodnih igrača iz cijele Europe i najbolje je ocijenjena mobilna mreža u Hrvatskoj.

Osim pojedinih teleoperatora, testiranjem su rangirane i pojedine zemlje uzimajući u obzir sve pružatelje mobilnih usluga. Na toj ljestvici 28 zemalja vodeća je Nizozemska, slijede Sjeverna Makedonija, Austrija, Švicarska, Slovačka, Finska, Češka, Švedska, Belgija, Danska, Mađarska dok se Hrvatska plasirala na 12. mjesto, ostavljajući iza sebe Srbiju, Španjolsku, Portugal, Njemačku, Bugarsku, Veliku Britaniju.

Ocjenjivanje je provedeno na milijunima uzoraka prikupljenih putem crowdsourcinga od korisnika pametnih telefona tijekom 24 tjedna u razdoblju od 14. listopada 2019. do 29. ožujka 2020. godine bez najave operatorima.

„Kao najbolje ocijenjena mobilna mreža u našoj zemlji i uz bok s najboljima u Europi, testiranje umlauta i Connecta još je jednom potvrdilo kvalitetu i pouzdanost A1 mreže, i to točno godinu dana nakon provedenog P3 mjerenja koje je pokazalo da su A1 mobilna i fiksna mreža najbolje u Hrvatskoj. Oba su priznanja potvrda naporima koje ulažemo da bismo održali kvalitetu mreže i zadovoljstvo korisnika, pružajući i u ovoj kriznoj situaciji kontinuitet ključnih telekomunikacijskih usluga, osobito podršku kritičnoj nacionalnoj infrastrukturi kao što su zdravstveni i obrazovni sustav te drugi javni servisi“, izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska.

Tomislav Makar, A1 Hrvatska
Tomislav Makar, A1 Hrvatska

Tri puta veće korištenje A1 digitalnih kanala

Tijekom privremenog zatvaranja A1 poslovnica u A1 virtualnom shopu rast prodaje povećan je za više od tri puta, a u jednakoj mjeri raste i broj transakcija na A1 webu. Od 1. travnja virtualni shop dostupan je korisnicima i preko Moj A1 aplikacije koja u vrijeme krize bilježi duplo veći broj transakcija preko self-care dijela aplikacije. Količina upita na društvenim mrežama rasla je 200 posto, dok kontakt e-mailom raste 40 posto. Aplikaciju su korisnici u Google Play trgovini ocijenili s ocjenom 4,5 od 5.

„Brzu prilagodbu naše kompanije na novonastale okolnosti možemo zahvaliti prije svega digitalnoj transformaciji poslovanja A1 Hrvatske koju smo, kao njezini predvodnici u Hrvatskoj, započeli prije više od tri godine. Digitalna transformacija pokazala se ključnom u odgovaranju na sve izazove poslovanja u ovoj krizi, s kojom su se najbolje nosile kompanije koje su se na vrijeme transformirale iz tradicionalnog u agilni način poslovanja.
Zahvaljujući tome zadržali smo stabilnost i sigurnost radnih mjesta, kao i sva materijalna prava zaposlenika, a isplatit ćemo i dodatni bonus zaposlenicima koji su iznimno doprinijeli svojim radom u ovim izvanrednim okolnostima. Posljednjih nekoliko tjedana naučili smo puno. Rad na daljinu produktivan je kroz svakodnevne kratke sastanke i digitalne alate, ali nedostaje društvena komponenta koju imamo na poslu i koja potiče kreativnost i inovativnost.
Sigurno je da će naš ‘new normal’ biti kombinacija najboljeg iz oba svijeta koja smo doživjeli – i rada od kuće i rada u uredima“, izjavio je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska.

Ivan Skender, A1 Hrvatska
Ivan Skender, A1 Hrvatska

A1 Hrvatska je pojedine kategorije zaposlenika koji nemaju mogućnost rada od kuće i za koje postoji veći rizik zaraze oslobodila obveze rada uz 100-postotnu naknadu plaće do daljnjega, a posebno se pazi i na individualne potrebe roditelja za fleksibilnošću u radu. Kako bi roditeljima olakšali rad od kuće s djecom svaki tjedan organizirano je virtualno pričanje priča, a objavljen je i digitalni vodič kroz aktivnosti za djecu i roditelje.

U svrhu većeg zadovoljstva i produktivnosti zaposlenika i stvaranja zdrave radne okoline pokrenut je Mind Wellnes program za menadžere i zaposlenike, a zbog smanjene fizičke aktivnosti pokrenut je fitness program na internoj platformi Workplace. Također, organiziraju se i virtualna druženja pod nazivom #StayConnected Talks na kojima okupljaju i druge kompanije iz Hrvatske te razgovaraju i dijele znanja stečena u izvanrednim okolnostima rada.

blank

Tijekom ožujka, travnja i svibnja A1 je svojim korisnicima ponudio mnoge besplatne sadržaje kako bi im olakšali vrijeme kod kuće, bilo za edukaciju, posao ili zabavu – besplatne megabajte za korisnike mobitela, gledanje svih dostupnih dječjih tv kanala bez dodatne naknade, gledanje PlanetSporta bez naknade i u svibnju, besplatno korištenje video konferencijskog sustava Eyeson do 30. lipnja, a u suradnji s Microsoftom svim A1 poslovnim korisnicima osigurano je besplatno korištenje platforme za kolaboraciju i komunikaciju MS Teams do kraja 2020. godine.

Donirali su 1,5 milijuna kuna KB Dubrava, za korisničku službu na telefonskom broju 113 ustupili su prostor i infrastrukturu.

A1 Hrvatska s radom je u Hrvatskoj startala 1. srpnja 1999. godine pod nazivom Vipnet, a 1. listopada 2018. naziv je promijenjen u A1 Hrvatska. Usluge A1 fiksnih i mobilnih mreža koristi nešto manje od dva milijuna korisnika u Hrvatskoj.