Talent, tehnologija i partnerstva ključni su za razvoj nakon pandemije COVID-19

blank

IBM-ov Institut za poslovnu vrijednost među 3000 izvršnih direktora proveo je istraživanje o globalnim izazovima

Glavni izazov za mnoge globalne anketirane izvršne direktore u sljedećih nekoliko godina bit će upravljanje radnom snagom na daljinu, pokazuje novo istraživanje IBM-ovog Instituta za poslovnu vrijednost (Institute for Business Value – IBV).

Izvršni direktori čije su organizacije bile u prvih 20% po rastu prihoda među ispitanicima daju prednost talentima, tehnologiji i partnerima u pozicioniraju svoje tvrtke za uspjeh nakon pandemije COVID-19. Fokus će biti na talentu, tehnologijama i partnerstvu, zaključak je studije “Find your essential” provedene među 3000 izvršnih direktora u 26 industrija i gotovo 50 zemalja.

Računarstvo u oblaku, umjetna inteligencija (AI) i internet stvari (IoT) ključne su tehnologije za koje direktori vjeruju da će donijeti korist za njihovo poslovanje nakon pandemije COVID-19, pokazuje studija provedena u suradnji s tvrtkom Oxford Economics.

blank

„Pandemija COVID-19 ubrzala je digitalne transformacije poslovanja u brojnim tvrtkama neovisno o kojoj industriji je riječ“, rekao je Tomislav Balun, poslovni direktor, IBM Hrvatska. „IBM-ova studija pokazuje kako izvršni direktori razmišljaju slično kada je riječ o tehnologijama koje će donijeti benefite njihovom poslovanju te pomoći u stvaranju inovacija i personaliziranog korisničkog iskustva. Kada je riječ o tehnologiji, vidimo kako su izvršni direktori istaknuli – Internet stvari, hibridno računarstvo u oblaku, umjetnu inteligenciju i automatizaciju – kao ključne tehnologije za budućnost“.

Tehnološki temelji predstavljaju najveći izazov u poslovanju i svjesni su koliko je važno biti spreman te biti predvodnik kada je riječ o primjeni novih tehnologija, smatra dvostruko više anketiranih izvršnih direktora koji su ostvarili izuzetne rezultate u odnosu na one izvršne direktore koji nisu ostvarili takve rezultate.

Osnaživanje „udaljene“ radne snage bio je glavni prioritet tijekom 2020. godine, smatraju anketirani direktori. Prema IBV studiji, izvršni direktori koji ostvaruju bolje rezultate također su više usmjereni na partnerstva. 63% njih reklo je kako su upravo partnerstva postala još važnija za ostvarivanje poslovnih ciljeva. Samo polovica tog broja izvršnih direktora sa slabijim ostvarenim rezultatima reklo je isto.

IBM-ova teza je, na temelju rezultata ove studije, da se najuspješniji izvršni direktori usmjeravaju isključivo na ono što najbolje rade, a na partnere i ekosustave se oslanjaju za pristup novim idejama i mogućnostima za inovacije.