U bilo kojem trenutku možete provjeriti kvalitetu zraka u Velikoj Gorici

blank

Podaci o kvaliteti zraka u Velikoj Gorici se u realnom vremenu mogu pratiti online, a projekt su ostvarili Grad Velika Gorica i A1 Hrvatska

Velikogoričani od sada mogu pratiti online kvalitetu zraka (vrijednosti za NO2, O3, CO, SO2, PM2.5 i PM10). Grad Velika Gorica je u naselju Donja Lomnica na objekt društvenog doma pokraj područne škole i vrtića, u suradnji s A1 Hrvatska, postavio stanicu za mjerenje kvalitete zraka

Rješenje su isporučili A1 Hrvatska i Smart Sense koji su partnerskom suradnjom i korištenjem naprednih tehnologija osigurali precizan i pouzdan alat za mjerenje kvalitete zraka. Na istom se mjestu prate temperatura zraka i vlažnost zraka. U ovom trenutku AQI (indeks kvalitete zraka) u Gradu Velikoj Gorici je 34, temperatura zraka 26,3°C, a vlažnost 63,6 posto.

blank

Ukoliko je AQI od 0 do 50, kvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik. AQI od 50 do 100 je umjeren, kvaliteta zraka je prihvatljiva, ali određene skupine ljudi trebale bi ograničiti dugotrajno vježbanje na otvorenom (osobe s dišnim bolestima poput astme). AQI od 100 do 150 je nezdrav za osjetljive skupine dok se AQI od 150 do 200 smatra nezdravim za sve građane.

Vrlo nezdravo stanje počinje s AQI od 200 do 300 dok je AQI od 300 do 500 opasan i svi bi trebali izbjegavati sve vanjske napore.

Grad Velika Gorica obvezan je sukladno Zakonu o zaštiti zraka (Narodne novine 127/2019) i vlastitom Programu zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama redovito provoditi mjerenja kvalitete zraka posebne namjene radi utvrđivanja kvalitete zraka na područjima za koja postoji sumnja u prekomjerno onečišćenje zraka, bilo zbog lokalnih uvjeta ili zbog pritužbi građana.

„Mjerna stanica u Donjoj Lomnici prva je u nizu mjernih stanica koje planiramo postaviti na širem području Velike Gorice. Korištenjem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija našim građanima želimo omogućiti otvoreni pristup podacima o uvjetima i kvaliteti življenja na području grada, podacima koje svaki Velikogoričan ima pravo znati“, izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Dražen Barišić
Dražen Barišić

Stanica je opremljena senzorima na NB IoT (Narrowband Internet of Things) mreži koji bežično komuniciraju omogućujući neprekidan uvid u podatke o mjerenju.

“Drago nam je što smo sudjelovali u projektu koji će pomoći građanima da dobiju uvid u kvalitetu zraka u svojoj okolini, što je ujedno i moćan alat za ublažavanje štetnih učinaka onečišćenja, ako iste postoje. A1 Smart City Air Quality sustav je rješenje koje koristi naprednu A1 NB IoT mrežu za prikupljanje i analizu podataka, zbog čega je cijeli proces fleksibilniji i povoljniji, nego s konvencionalnim stanicama. Ovakvi projekti su pokazatelj digitalnog okruženja koje postaje naša stvarnost, te će uskoro biti standard” – izjavio je Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatske.

Ivan Gabrić
Ivan Gabrić

Implementacijom ovakvih i sličnih rješenja lokalna samouprava osigurava svojim građanima pristup informacija u realnom vremenu, stvarajući transparentnu komunikaciju. A1 Hrvatska kao socijalno osviještena kompanija vodi računa o zaštiti okoliša i zelenoj ekonomiji kao jednog od osnovnih postulata poslovanja, te zbog toga koristi napredne tehnologije i iskustva u partnerskim nastupima prema jedinicama i tijelima lokalne samouprave.

Korištenjem svoje NB IoT mreže s nacionalnom pokrivenosti, A1 Hrvatska osigurava podršku u planiranju i provođenju projekata s naprednim senzorskim sustavima kao što su stanice za mjerenje kakvoće zraka, pametno gospodarenje otpadom, sustavi praćenja potrošnje energije i druga pametna brojila, pametni parking, pametna rasvjeta, primjena senzorike u industriji te druga IoT rješenja razvijena za specifične potrebe korisnika.

Projekt postavljanja stanice za mjerenje, koji uključuje kalibriranje mjerne opreme, pripremu lokacije te podizanje same platforme, implementiran je u samo tri tjedna od potpisivanja ugovora. Podaci o kvaliteti zraka u realnom se vremenu mogu pratiti na internetskim stranicama Grada Velika Gorica.