Uz nove pametne telefone, slušalice i tablete, na hrvatsko tržište stižu i Huawei laptopi

Huawei Y5p
Huawei Y5p

Huawei je u Zagrebu u sljedećim mjesecima najavio dolazak prijenosnih računala, a vidjeli smo i novi tablet te nove pametne telefone

Huawei je tržišni lider u prodaji pametnih satova na hrvatskom tržištu, saznali smo na Huaweijevom druženju s hrvatskim novinarima, prvom takvom događaju nakon lockdowna izazvanog koronavirusom. Znakovito, ali posljednji događaj na kojem smo uživo prisustvovali prije proglašenja lockdowna bio je također Huaweijev (5. ožujka 2020.) na kojem je predstavljen Huawei MatePad Pro tablet, ali i najavljena nova serija P40 (model Huawei P40 lite).

blank

Godinu dana od Trumpovog proglašenja zabrane suradnje američkih tvrtki s Huaweijem, ova tvrtka i dalje ima visok udio na tržištu pametnih telefona, iako je cijelo tržište palo. U Huaweijevoj trgovini s aplikacijama AppGallery sve je više lokalnih, hrvatskih mobilnih aplikacija. Što znači da i bez pristupa Googleovoj trgovini Play Store Huaweijevi pametni telefoni mogu imaju većinu funkcionalnosti koje su potrebne današnjim korisnicima pametnih telefona.

Četiri hrvatske banke (Zagrebačka banka, PBZ, Otp banka i Erste) te dvije mobilne virtualne bankarske usluge (Keks pay, Telekom bankarstvo) prilagodile su svoje mobilne aplikacije za privatne i poslovne korisnike korištenju na novim Huaweijevim pametnim telefonima (HMS, kroz AppGallery trgovinu), poput modela iz serije P40, saznali smo od Normana Müllera, direktora marketinga u hrvatskom predstavništvu Huaweija.

Još tri banke (Raiffeisen Bank, Addiko Bank i HPB) u sljedećim će danima također biti dostupne u trgovini AppGallery, čime će više od 95 posto hrvatskih korisnika imati pristup uslugama banaka koje koriste (dakle, putem svih Huawei pametnih telefona). Od prije su prisutne aplikacije nekoliko hrvatskih medijskih kuća, Moj A1 i Moj Telekom, taksi službe, e-Građani, auto škola, mPošta Hrvatske pošte, Crodux…

Pogledajte kako se Googleovi servisi poput Maps, YouTube i Gmail mogu koristiti na modelu Huawei P40 Pro:

Kroz nekoliko mjeseci, otprilike u jesen 2020., na hrvatsko će tržište doći i prijenosna računala Huawei, koja su najavljena prije nekoliko mjeseci u Barceloni. Huawei će se time pozicionirati ne samo kao prodavač pametnih telefona nego će imati ponudu i za druge vrste uređaja.

Huawei Y5p
Huawei Y5p

Najavljen je dolazak nekoliko novih pametnih telefona, poput Huawei Y5p s ekranom od 5,45 inča (rijedak model s dijagonalom manjom od 6 inča). Za 749 kuna (cijena za lipanj 2020.) imat će zanimljivo dizajniran kvadratični dio stražnje strane kućišta (s hrapavom stražnjom površinom koja sprječava klizanje telefona iz ruke), na kojoj se nalazi jedan senzor kamere od 8 megapiksela (prednja od 5 megapiksela).

Baterija kapaciteta 3020 mAh omogućuje 73 sata online slušanja glazbe odnosno 10 sati intenzivnog igranja uz jedno punjenje baterije. Y5p ima 2 GB radne memorije, 32 GB interne, a uz Super File sistem kompresije omogućit će 2 GB više interne memorije nego što je to uobičajeno kod drugih pametnih telefona, s istom količinom videa i fotografija.

Huawei Y6p & Huawei Y5p
Huawei Y6p & Huawei Y5p

Novost je i model Huawei Y6p sa 6,3-inčnim ekranom na kojem se u obliku kapljice nalazi urez za prednju kameru od 8 megapiksela. Na stražnjoj je strani smještena trostruka kamera u kombinaciji 13 + 5 + 2 megapiksela (glavni senzor, širokokutni i dubinski senzor). Y6p dostupan je u tri različite boje kućišta: zelenoj, ljubičastoj i crnoj.

Ugrađena je baterija kapaciteta 5000 mAh koja omogućuje do tri dana korištenja, a omogućeno je i punjenje drugih uređaja snagom od 6 W, koji se putem OTG-a priključe na ovaj Huaweijev Android pametni telefon. 3 GB radne i 64 GB interne memorije te bežični FM radio i Bluetooth FM radio karakteriziraju novi model na hrvatskom tržištu čija je cijena 1199 kuna (lipanj 2020.).

Huawei P40 Pro+
Huawei P40 Pro+

Huawei je u Zagrebu najavio još nekoliko novih uređaja, a najzanimljiviji je svakako pametni telefon Huawei P40 Pro+ s 512 GB interne memorije te s peterostrukom stražnjom kamerom koja omogućuje 100x zoom.

Model P40 Pro+ u nazivu sadrži danas dvije najčešće korištene oznake kod najjačih flagship modela (Pro i Plus). Dolazi u prodaju krajem lipnja 2020., cijena za hrvatsko tržište još nije poznata, ali znamo da je u ožujku 2020. u Parizu najavljena cijena od 1399 eura, što bi bilo oko 10.700 kuna. Uz punjenje preko žice snagom od 40 W, isto toliko snažno punjenje omogućuje i bežični punjač.

blank

Prijenosna računala odnosno laptopi Huawei imat će, od jeseni kad stižu u hrvatske trgovine, cijenu od 5000 kn pa do 2000 eura. Jesen 2020. će biti zanimljiva, ali i ljeto koje nam uskoro stiže uz novi tablet Huawei MatePad T te nove slušalice Huawei FreeBuds 3i s baterijom dovoljnom za 3,5 sati slušanja glazbe odnosno 2,5 sata razgovora.

Huawei FreBuds 3i
Huawei FreeBuds 3i

U prodaju je već stigao Huawei MatePad Pro, tablet uz koji ćete na poklon će dobiti M-pencil stylus i pripadajuću Smart Magnetic tipkovnicu ukupne vrijednosti 1.698 kn. Tablet ima kapacitet baterije od 7250 mAh, koja se puni za 2,5 sata, ekran je dijagonale od 10,8 inča u 2K rezoluciji i prekriva čak 90 posto prednje površine kućišta. Ima 13-megapikselnu stražnju i 8-megapikselnu prednju kameru te četiri zvučnika. Kirin 990 5G znači da tablet radi i u 5G mrežama, ima 6 GB radne i 128 GB interne memorije.

Huawei MatePad Pro
Huawei MatePad Pro