Velika Britanija dopušta Huaweiju rad, ali uz ograničenja

blank

Kako se i očekivalo, Huawei je ipak isključen iz glavnih dijelova izgradnje 5G infrastrukture

Huawei će graditi 5G mrežu u Velikoj Britaniji! Britanska vlada odlučila je dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u uvođenju 5G infrastrukture u Velikoj Britaniji. Naravno, protiv takve odluke je američka administracija koja je poslala upozorenja i provodila diplomatske pritiske na britansku vladu. O toj su temi danas popodne telefonski razgovarali Johnson i Trump, objavljeno je na službenim web stranicama britanske vlade.

blank

Britanski premijer Boris Johnson danas je, nakon sastanka s Vijećem za nacionalnu sigurnost, izjavio kako je moguće biti u tijeku s novom 5G tehnologijom i bez ugrožavanja nacionalne sigurnosti ili “dubokog obavještajnog odnosa” sa SAD-om.

Britanska će vlada uspostaviti dodatne mjere zaštite, uz isključenje „dobavljača visokog rizika“ iz dijelova telekomunikacijske mreže koji se smatraju kritičnim za sigurnost. Postoje sigurnosni zahtjevi kojih će se takve tvrtke morati ispuniti i pridržavat ih se (iako nisu imenovali Huawei, jasno je da su na tu tvrtku mislili), a odlučeno je i da će takve tvrtke biti isključene iz temeljnih funkcija mreže, ali i s osjetljivih lokacija poput nuklearnih i vojnih baza.

blank

Huawei će u neosjetljivim dijelovima mreže moći sudjelovati u najviše 35 posto dijelova pristupne mreže koja povezuje uređaje i opremu. Za očekivati je da će doći do određenih svađa sa SAD-om, nakon Johnsonove odluke koju Huawei pozdravlja. Službenu odluku Londona pozdravio je i Victor Zhang, potpredsjednik Huaweija.

“Mi u Huaweiju smo uvjereni u dobrobit odnosa s Velikom Britanijom. Drago nam je da ćemo raditi na implementaciji mreže nove generacije u toj partnerskoj državi. Ova odluka rezultirat će naprednijom, sigurnijom i isplativijom telekomunikacijskom infrastrukturom koja je prikladna za budućnost. Huawei će svojim proizvodima i uslugama Velikoj Britaniji pružiti priliku da postane vodeći igrač na globalnom tehnološkom tržištu”.

Globalno uvođenje pete generacije mobilne telefonije usporava se nakon američkih blokada rada Huaweija. Iako na tržištu postoje i drugi ponuđači rješenja za 5G, očigledno je Huawei najdalje otišao u tom razvoju kojeg drugi proizvođači mogu dostići tek kroz nekoliko godina. Dokaz je i najnovija Johnsonova odluka, nakon što je kritičarima prethodno rekao neka dođu s alternativnim dobavljačima koji će osigurati istu razinu 5G opreme. Ukoliko to ne uspiju, Johnson je već ranije nagovijestio da će Huaweiju biti dopušteno nastaviti s radom u Velikoj Britaniji.

blank