Vodič za podatkovni centar s net-zero ugljičnom efikasnošću

blank

Vertiv kroz priručnik podržava kretanje industrije prema smanjenju intenziteta emisije ugljika i korištenja vode

Vertiv je predstavio „Vodič za održivost podatkovnih centara“ s najboljim praksama i tehnologijama u nastajanju kako bi pomogao industriji da napreduje prema operacijama s „net-zero“ ugljičnom efikasnošću.

Guide to Data Center Sustainability je online priručnik za vlasnike i operatore podatkovnih centara koji žele smanjiti utjecaj svojih postrojenja na okoliš. Prema izvješću Međunarodne agencije za energiju podatkovni centri pokrivaju oko 1% globalne potražnje za električnom energijom.

U izvještaju se navodi da je industrija uspjela ograničiti utjecaj rasta kapaciteta na ukupnu potrošnju energije prije 2020. godine poboljšanjem operativne učinkovitosti. Međutim, 2020. godine globalni promet na internetu naglo je porastao za više od 40%, a Market Intelligence predviđa godišnju stopu rasta od 13% u izgradnji podatkovnih centara u sljedećih pet godina.

blank

Taj trend, u kombinaciji s povećanim fokusom na smanjenje emisija stakleničkih plinova i potrošnje vode, naveo je neke operatore da potraže nova rješenja koja povećavaju iskorištenost opreme i uklanjaju preostale neučinkovitosti, postupno ukidaju tehnologije hlađenja koje intenzivno troše vodu i smanjuju njihovu ovisnost o izvorima energije temeljenim na ugljiku.

Vertivov vodič će pomoći u smanjenju utjecaja na okoliš i ispunjenju cilja industrijskog pokreta kojeg predvode veliki operatori – postati ugljično neutralni ili ugljično negativni do kraja ovog desetljeća.

Mnogi pružatelji usluga kolokacije također prelaze na ugljično neutralne i efikasno korištenje vode bi iskoristili tržišnu potražnju za uslugama podatkovnih centara koje podržavaju ekološke ciljeve njihovih poslovnih korisnika. Enterprise korisnici se također moraju pozabaviti utjecajem svojih lokalnih podatkovnih centara kako bi podržali te ciljeve.

blank

„Samo u Europi više od 25 europskih operatora koji pružaju usluge clouda i podatkovnih centara te 17 drugih industrijskih udruženja potpisalo je sporazum da svoje pogone do 2030. učine ugljično neutralnima korištenjem 100% obnovljivih izvora energije“, kaže Karsten Winther, predsjednik EMEA regije u tvrtki Vertiv.

Vodič za održivost podatkovnog centra tvrtke Vertiv pruža smjernice za operatere u području:
• Poslovni primjeri za smanjenje utjecaja na okoliš
• Kako se infrastruktura podatkovnog centra i komplementarne tehnologije razvijaju za podršku većem iskorištavanju postojeće i povećano korištenje obnovljivih izvora energije
• Resursi, okviri i metrika za provedbu i mjerenje inicijativa održivosti
• Najbolje prakse za projektiranje i rad podatkovnih centara s malim utjecajem

blank