Zahvaljujući Hrvatskom Telekomu, od danas se 5G koristi i na 3,5 GHz

blank

Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj započeo s (komercijalnim) testiranjem 5G mreže na frekvencijskom pojasu od 3,5 GHz

5G mrežu Hrvatskog Telekoma na frekvenciji od 3,5 GHz testirat će i HT-ovi komercijalni korisnici. Naime, iako još nisu niti raspisane niti dodijeljene frekvencije za korištenje 5G-a u Hrvatskoj, a što se očekuje u sljedećim mjesecima (za frekvencijske pojaseve 700 MHz, 3,5 GHz i 26 GHz), Hrvatski Telekom je dobio dozvolu za testno korištenje određenog broja baznih postaja u Zagrebu i Osijeku.

blank

Koristite li HT-ovu mobilnu mrežu i određene tarife te posjedujete 5G smartphone, moći ćete u Radničkoj ulici u Zagrebu te u Novom Zagrebu (Utrina, Zapruđe) surfati brzinama većim i od 1 Gb/s. Uskoro će to biti omogućeno i u Osijeku, inače prvom 5G gradu u Hrvatskoj. HAKOM je za određeni (manji) broj 5G baznih postaja dodijelio dozvole za korištenje na frekvenciji od 3,5 GHz, a dozvole su dodijeljene Hrvatskom Telekomu, A1 Hrvatska i TeleMachu (Tele2).

I sami smo se danas uvjerili u funkcionalnost i velike brzine 5G mreže – HT je u živoj 5G mreži u zagrebačkoj Radničkoj ulici, određenom broju novinara, demonstrirao preuzimanje podataka brzinom većom od 1 Gb/s. U mobilnoj mreži Hrvatskog Telekoma već se koristi oko 38.000 pametnih telefona s 5G funkcionalnošću, a najviše je Samsungovih Galaxy i Appleovih iPhone modela.

blank

Inače, Hrvatski Telekom je 29. listopada 2020. u Hrvatskoj pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing). 5G signalom već je pokriveno 17 hrvatskih gradova i više od 1,2 milijuna stanovnika.

Na uvodnoj fotografiji ovog članka u desnoj ruci se nalazi prvi GPRS mobitel, Motorola Timeport 260 iz 2002. godine. To je izuzetno bitan 2G mobitel u povijesti jer je prvi omogućio mobilni internet kakav danas koristimo (naplatu po količini prenesenih podataka, a ne prema vremenu korištenja). U lijevoj ruci je Samsungov 5G mobitel Galaxy S20+.

blank