Nije loše upozoriti: nemojte držati prst blizu kamere

blank

U novije vrijeme većina stražnjih kamera nalazi se u kutu kućišta, što je potencijalni problem za fotkanje prsta

Mnogi o tome ne razmišljaju, ali kasnije kad vide rezultat postane im jasno da su prilikom držanja mobitela u ruci, na objektiv stražnje kamere naslonili svoj prst. Prst je napravio sjenu i u gornjem dijelu fotografije (ili video filma) nalazi se taj kadar.

Možda to vi ne radite i pazite na taj detalj, ali sigurno s vremena na vrijeme svoj mobitel posudite nekome drugome kako bi vas fotografirao. I tada ljudi, u žurbi i zbog držanja uređaja koji nije njihov, svoj prst postave iznad objektiva stražnje kamere. Na nekim smo fotografijama čak bili uvjereni kako smo ulovili duha. Takav se efekt dobije.

Još jedan detalj može pokvariti cijeli dojam, koji više ne možete ponoviti: držanje mobitela jednom rukom, dok se fotka. Tada se pri okidanju odnosno pritisku na virtualnu tipku okidača na ekranu pomiče mobitel i konačni rezultat je smanjena oštrina fotografije.

blank

Uvijek fotografirajte i snimajte video filmove s dvije ruke, probajte čvrsto držati mobitel u ruci, a što je vrlo bitno pri okidanju, ali i pri snimanju video filmova.

Kad snimate video filmove, nemojte non stop pomjerati mobitel jer nećete dobiti čistu nego trzajuću snimku. Dakle, uhvatite neki kadar i s vremena na vrijeme promijenite kadar, a ne da non stop pratite kretajući objekt. Ili pak kad snimate širi kadar, onda snimite jedan kadar pa kroz nekoliko sekundi pomaknite fokus na sljedeći kadar. Vidjet ćete koliko će rezultat biti bolji i gledljiviji. Čak i ako imate optičku stabilizaciju slike, a ne samo elektronsku.

 

blank