Iskon.Play TV: Sami birate programe koje zaista želite

blank

Iskonova TV usluga idealna je za korisnike koji ne žele hrpu kanala na popisu nego znaju što i gdje žele gledati

Nekada je za televizor bio potreban dobar TV signal i antena okrenuta u pravom smjeru, inače se na televizoru i u sred ljeta mogao gledati snijeg. Danas o anteni više niti ne razmišljamo jer već godinama televizijski signal u naše kuće, stanove i vikendice dolazi u obliku nula i jedinica.

IPTV odnosno televizija utemeljena na internetskom protokolu uzima sve više udjela te je, prema podacima HAKOM-a iz 2022. godine, činila 32,7 posto hrvatskih kućanstava. Udio kućanstava koja koriste samo zemaljsku TV bio je 37,7 posto, preko kabela TV signal je dobivalo 13 posto kućanstava, satelitsku antenu na krovu ili prozoru imalo je tada 9,4 posto, a bilo je i 7,2 posto korisnika zemaljske naplatne TV.

U četvrtom tromjesečju 2023. godine situacija se znatno promijenila te IPTV ima 57,36 posto kućanstava, što je povećanje od čak 75 posto u odnosu na 2022. U čemu je tajna, zašto korisnici toliko žele IPTV, a nije im dovoljna zemaljska televizija?

Jedan od razloga svakako je sadržaj. Kabelska i satelitska TV fiksirane su za lokaciju dok je prednost IPTV-a što se može prenositi s lokacije na lokaciju, a potreban je internetski signal – preko kabela ili mobilno.

blank

blank

Na svojem pametnom telefonu možete podijeliti podatkovnu vezu i gledati Iskon.Play TV uslugu koja signal na televizor donosi preko aplikacije na samom (pametnom) televizoru odnosno preko unajmljivanjem Android TV uređaja kojim i stari televizor postaje pametan. Televizori su postali poput pametnih telefona i moguće je na njih instalirati razne aplikacije iz Googleove Play trgovine, ukoliko koristite Android platformu.

Uz Iskon.Play TV omogućeno je instaliranje više od 6000 aplikacija poput Spotify, YouTube, HBO Max, Kodi, NBA, Deezer itd. Uključite na svojem televizoru pretragu aplikacija i pronađete Iskon.Play TV. Televizor mora imati Android TV 8+ kompatibilnost (modeli od 2018. godine) ili se može unajmiti Android TV box. Koji zatim možete ponijeti svugdje sa sobom. Prednost ovog rješenja je i što se ne moraju razvlačiti kabeli do određenog televizora u kući – dovoljno je box spojiti na Wi-Fi.

Prednost Iskon.Play TV usluge je što ne morate uzeti 100 ili 200 programa kako biste gledali određeni ili njih nekoliko, ukoliko su tematski. U ponudi je veliki broj paketića koji se mogu mijenjati svaki mjesec. Dakle, ako pratite određenu nogometnu ili košarkašku ligu možete uslugu koristiti samo dok je sezona.

blank

Isprobali smo Android TV box uz koji dolazi i praktičan daljinski upravljač koji za komunikaciju koristi Bluetooth vezu pa nije potrebna optička vidljivost niti usmjeravanje daljinskog prema kutiji koja se može sakriti negdje iza televizora. Daljinski u sebi ima mikrofon tako da se upravljati televizorom može i glasom, što je praktično ako tražite aplikacije koje ćete instalirati. Naravno, možete i tipkati preko virtualne tipkovnice.

Većinu vremena se na daljinskom upravljaču koristi središnja četverosmjerna navigacijska tipka kako bi se pogledalo što je trenutno na programu, što slijedi, kako bi se vratio sadržaj unatrag ako nešto niste razumjeli u filmu ili ako gledate sadržaj koji je već emitiran, ali želite preskočiti uvodnu špicu ili reklame.

U odnosu na Iskon.TV, drugu Iskonovu uslugu, razlika na daljinskom je što je navigacijska tipka sada smještena nešto niže dok je tipka za povratak postavljena više.

Postoje i razlike u izgledu sučelja. Prilikom prebacivanja kanala na ekranu se ne prikazuje naziv emisije koja je u tijeku nego je potrebno na daljinskom pritisnuti ok tipku i zatim se odaberu Informacije. Pritisak prema gore ili dolje na navigacijskoj tipki daljinskog poziva prikaz sadašnje emisije te dvije koje slijede.

blank

Odabere li se pri gledanju trenutne emisije OK na daljinskom dobit ćemo informacije o toj emisiji, mogućnost pokretanja emisije iz početka, možemo kliknuti na Like ili Ne sviđa mi se, kako bismo dali do znanja sustavu što volimo gledati.

Možemo odabrati spremanje naslova za kasnije te pregled serijala, što je korisno ako nam se svidi neka emisija i želimo pogledati i prethodne epizode. Ovo je praktično ako smo zakasnili pogledati prijašnje nastavke, a zanima nas što se događalo u nekom TV showu, igranoj ili dokumentarnoj seriji.

blank

Pritisne li se na trenutnom programu tipka udesno ili ulijevo pojavljuje se popis emisija koje se upravo sada emitiraju na ostalim TV kanalima. Uz sve to, dodir OK tipke na daljinskom omogućuje kretanje po vremenskoj traci kako bismo vratili natrag neki propušteni dio odnosno možemo se kretati u skokovima kroz vremensku liniju. Tu nema opcije ubrzanog prikaza, kao na Iskon TV.

Ono što svakako veseli je i dostupnost HD i 4K rezolucije pa ako televizor podržava visoku rezoluciju i ima brzi internet isporučuje se najbolja kvaliteta slike.

Vratimo se na paketiće koji su u ponudi. Uz odabir između 15 paketića – nacionalni, informativni, filmovi, serije, zabavni, glazba, sport, dokumentarci, dječji, regionalni – dostupni su i RTL Premium, Pixkbox NOW, Arena Sport, MAXSport i HBO Premium, a cijene počinju od samo 0,41 eura po paketiću mjesečno. Iskon nudi i kombinacije paketića – Izvrstan MIX + Filmski MIX, Izvrstan + Arena MIX + Filmski MIX te Uzmi SVE u kojem ćete dobiti sve dostupne tv programe. Ako odaberete sve uključeno je ukupno 90 programa.

Ono što karakterizira Iskon.Play TV i što je odlično za korisnike je što nema ugovorne obaveze, tematski se paketići mogu mijenjati svaki mjesec, sadržaj se čuva 7 dana unazad na programima uživo pa ako se vratite s putovanja možete pogledati stare emisije. Moguće je postaviti različite profile kako bi svaka osoba u kućanstvu imala svoje preferencije.

blank

Dostupni su radijski programi, mjesto za spremljene sadržaje koji se mogu pogledati naknadno, TV vodič pruža preglednost trenutnih i već emitiranih sadržaja te onih koji će tek biti emitirani. Pratite li Rock&Off mogu se slušati play liste te pogledati dodjele istoimenih nagrada iz prethodnih godina.

U opisu emisija može se pronaći podatak o žanru, trajanju, godini proizvodnje i zemlji te dobno ograničenje. Dostupna je i videoteka s velikim brojem raznih naslova, a moguće je pretplatiti se na razne platforme poput Disney+. Čak se možete i igrati na svojem televizoru.

blank

Uz Iskon.Play TV televizija je zanimljiva i raznovrsna za gledati i istraživati svijet i svemir, proučavati mistične teme i kulturno se izdizati. Nakon napornog radnog dana osjetit ćete olakšanje i povratak u život kakav želite, uz daljinski u ruci.