TEST A1 Alpha: Sve je uključeno u paket

blank

Uz sve danas dostupne načine zaštite mobitela, A1 Alpha nudi i ukupno tri kamere, dobar ekran te umjetnu inteligenciju koja pomaže u raznim situacijama

Spustili smo A1 Alphu na stol, u nešto većem društvu koje voli pričati o mobitelima. Zatim smo pritisnuli crvenu tipku na boku za otključavanje telefona, a ispred svih nas pojavio se veliki ekran od 6,26 inča koji je pokrio veći dio prednje površine. Krenula su pitanja: koji je to mobitel, koliko košta, koliko ima kamera.

Odgovorio sam im da se radi o uređaju koji ima kvalitetan ekran, poprilično veliku memoriju, čipset s osam procesora, dvije stražnje kamere, senzor otiska prsta, umjetnu inteligenciju i prepoznavanje lica. Pita me jedan: mora da košta barem 5000 kuna. Uzima telefon u ruku, isprobava ergonomiju, kako leži u ruci, gleda vidljivi kut ekrana, piksele na ekranu, notch na vrhu ekrana. Ne sumnja u svoju prethodno licitiranu cijenu.

blank

Kažem mu da mobitel košta samo 9 kuna. Šire mu se oči, ne trepće, razmišlja što odgovoriti. Konačno dolazi do daha i kaže da je vjerojatno mobitel na pretplatu. Slijedi zatim pitanje kolege do njega: – A koliko košta u slobodnoj prodaji, ako ga ne želim uzeti uz pretplatu. Jel dostupan i na bonove?

Odgovaram mu da košta 999 kuna, a ne onoliko koliko je netko procijenio, nakon što je odmjerio Alphu. Svi šute, razmišljaju koliko su platili svoje mobitele i što im nude. Traže što na mobitelu nije dobro. Ponovo slijedi uzimanje u ruke, gledanje kvalitete kućišta, isprobavanje kamere te zatim zumiranje fotografije, uz provjeravanje nazubljenosti znakova na računu koji će netko morati na kraju platiti, a izgleda da sam to ja, s obzirom da sam se pohvalio s novim mobitelom.blank

blank

A1 Alpha zaista vrijedi puno više, možda ne spomenutih 5000 kuna, iako izgleda tako. Može se bez problema „prodati“ i po većoj cijeni, koliko inače koštaju današnji flagship modeli od cca 1000 eura. Jasno, u ovaj Android telefon nije ugrađen takav hardver, koji bi vrijedio pet ili sedam puta više od vrijednosti koliko mobitel košta. Ali, telefon zaista tako izgleda.

Ergonomija, izrada

U suštini, moje je društvo umjesto mene praktički napravilo prvi test A1 Alphe. Isprobali su njegovu ergonomiju kojoj se nema što zamjeriti. Plastika na stražnjoj strani, u tirkiznoj boji, na prvi pogled izgleda kao da se radi o staklu. Dolazi još i u crnoj boji kućišta koje se odlično spaja s prednjom plohom, bez ruba koji bi smetao. Uzimam mobitel u ruku i isprobavam koliko se uvija, uz jači pritisak na oba kraja kućišta. Ništa se ne čuje, ništa se ne osjeti, utegnuto je kućište.

blank

Sviđa mi se crvena tipka za uključivanje ekrana, sviđa mi se utor za slušalice na vrhu (kao i slušalice koje se dobiju u kutiji). Na trenutak pomislim kako bi bilo šteta kad bi ovako lijep primjerak iskliznuo iz ruke i oštetio se. Sjetim se da sam u kutiji vidio još nešto, priželjkujem i nadam se da ima zaštitnu maskicu. Bingo! Za sekundu mobitel oblačim u zaštitno kućište, sad više nema straha od pada, a i dalje se vide svi obrisi kućišta, boje, presijavanje na svjetlu. Ništa ne gubim s maskom, samo dobivam. I usput štedim nekoliko desetaka kuna za kupnju u trgovini, ili štedim barem nekoliko US dolara i čekanje od najmanje nekoliko tjedana dok mi se dostavi iz Kine.

blank

blank

Ugrađen hardver

U A1 Alpha ugrađeno je 3 GB radne memorije, što je za HD+ rezoluciju ekrana 720 x 1520 točkica u omjeru 19:9 i više nego dovoljno za ugodan rad. S obzirom da ne gubim vrijeme na igranje igara koje su zahtjevnije od Sudokua, teško da ću mu istrošiti radne resurse, iako će i uz 3 GB RAM-a dobro odraditi posao igranja nešto zahtjevnijih igara. Ali zato volim pogledati razne dokumentarce na YouTubeu, za što trebam veliki ekran.

U posljednjih godinu-dvije mobiteli se hvale s noćnim svjetlom, kako bismo mogli nakon gledanja u ekran i zaspati. Da, plavo svjetlo se može podesiti i u noćnim satima će korištenje mobitela i gledanje u ekran biti manje zamarajuće. Ekran nudi više mogućnosti podešavanja boja i kontrasta, prema želji, što je dobro za one koji vole manje ili više nabrijane boje.

blank

Interna memorija za spremanje multimedije i aplikacija je 64 GB, što je sasvim dovoljno za većinu današnjih potreba. Ah, nekada smo živjeli s 8 ili 16 GB. Nekad smo slušali FM radio, ali za one koji to i danas vole ugrađen je FM prijamnik koji radi uz priključene slušalice.

U A1 Alpha s Android 9 verzijom i podrškom za dvije SIM kartice (jedan se SIM utor može koristiti i za proširenje interne memorije microSD karticama) ugrađen je osmojezgreni procesor (4x 1,6 GHz + 4x 1,2 GHz), a procesorom upravlja značajka AI performance engine koji omogućuje optimizaciju rada procesora za što kvalitetniji multitasking i iskustvo igranja video igara. Nemojmo zaboraviti kako je riječ o cjenovno pristupačnom uređaju odličnih performansi koji na AnTuTu testu osvaja oko 74.000 bodova.

Napredne mogućnosti

Od naprednih mogućnosti koje se koriste i koje će vam dobro doći svakako je senzor otiska prsta smješten na odličnom ergonomskom mjestu, na stražnjoj strani kućišta. Uz zaštitu podataka i od tuđih pogleda, finger print sensor će dobro doći i za autorizaciju kupnje preko samog mobitela. Dakle, s A1 Alphom ulazite i u svijet plaćanja na internetu uz praktičan i jednostavan način.

blank

blank

S prednjom kamerom unutar notcha može se koristiti napredno otključavanje ekrana prepoznavanjem lica vlasnika. Čak i ako je prostor unutar kojeg se nalazite poprilično zamračen, ekran će svojim osvjetljenjem osvijetliti lice i tako omogućiti otključavanje i u takvim uvjetima. Sve se događa automatski, ne morate ništa uključivati jer senzori telefona zaključuju kad je pretamno i tada pojačavaju osvjetljenje ekrana. Značajka prepoznavanja lica ističe se mapiranjem više od 1000 jedinstvenih točaka te posebnim inteligentnim algoritmom.

blank

Uz senzor pokreta A1 Alpha zna kad ste mobitel uzeli sa stola i čim ekran usmjerimo prema licu automatski se ekran otključava. Ova se značajka inače može po želji i isključiti te se nakon prepoznavanja lica može koristiti otključavanje klizanjem prsta po ekranu, ako želite. Sve uglavnom radi odlično, brzo, precizno i bez čekanja. Podržane su i razne geste poput stišavanja zvuka dolaznog poziva okretanjem mobitela itd. U postavkama zaista ima puno toga.

blank

Baterija i kamera

Ono što sve danas zanima su baterija i kamere. Baterija je kapaciteta 3200 mAh i u praksi će izdržati oko dan i pol, uz umjereno korištenje koje ne znači nikakvu štednju, ali osvjetljenje je uključeno na automatsko, a kako procesor ne mora iscrtavati veći broj piksela tada niti to nije zahtjevno. Sve što danas koristimo svi na mobitelima bilo je uključeno i na A1 Alpha.

Dvostruka stražnja kamera dolazi u kombinaciji 13 i 2 megapiksela, s tim da se dodatni senzor od 2 megapiksela koristi za bokeh efekte zamućivanja pozadine. Sami određujemo koji dio kadra će biti izoštren, a koji zamućen. Tu je i HDR koji pomaže u podešavanju kontrasta, osvjetljenja i fokusiranja na određene objekte.

blank

Ono što nas je iznenadilo jeste i ručno podešavanje parametara poput balansa bijele boje, ISO (do 1600), ugrađeni su različiti filtri, podržano je snimanje panoramskih fotografija. Fotografije se snimaju u omjeru 16:9 ili 4:3, uz odabir više različitih rezolucija odnosno megapiksela.

blank

blank

Kamera je u stanju raspoznati scene u kojima se nađemo (na primjer, portrete, mačke, pse, tekstove, biljke) te uz pomoć umjetne inteligencije podesiti odnosno optimizirati svjetlo i objekte. Video se snima u SD (480p), HD (720p) i full HD (1080p), s podržanom elektronskom stabilizacijom slike. Dobro dođe za manje mirne ruke. Prednja kamera od 8 megapiksela također podržava filtre, ali i uglađivanje lica, ukoliko to želimo. U stanju je prepoznati lice i zatim će fokusirati sliku baš na lice, a nudi se i izrezivanje (crop) detalja po želji te naknadno biranje filtra, ukoliko to nije napravljeno prije slefie fotkanja.

blank

Čisto Android iskustvo

A1 Alpha je uređaj koji može biti i alfa i omega. U pametni telefon nije ugrađeno ništa što vam ne treba, nema suvišnih niti dupliciranih aplikacija koje se mogu pronaći u drugim Android uređajima. Nudi posljednju verziju Androida 9, čisto iskustvo, kvalitetan ekran i kamere, zanimljiv hardver te ponajprije prihvatljivu cijenu od 9 kuna u A1 Mobilnoj M tarifi s mjesečnim iznosom od 179 kuna.

Ako se odlučite za A1 prepaid paket, tada komplet košta odličnih 1099 kuna (preko weba još i manje, samo 999 kuna). Maloprodajna cijena telefona A1 Alpha je 1199 kuna.

blank

 

RETRO Pogled u prošlost: A1 Smart N9

U srpnju 2018. godine A1 Telekom Austria Grupa lansirala je svoj prvi pametni telefon pod nazivom Smart N9. Hardverska kombinacija unutar kućišta je 2 GB radne memorije, 16 GB interne proširive microSD karticama, 2900 mAh je kapacitet baterije. Na stražnjoj strani se nalazi kamera od 13 megapiksela, senzor otiska prsta, a na prednjoj IPS LCD ekran dijagonale 5,5 inča (720 x 1440 piksela) i kamera od 8 megapiksela s LED blicom. Pokreće ga MediaTek MT6739WA čipset, uz četiri jezgre na taktu do 1,3 GHz.

blank

blank blank