TEST Alcatel 1s (2020): Recept za uspjeh

blank

Testirali smo Alcatel 1s (2020), u posljednje dvije godine najprodavaniji ulazni 4G smartphone na europskom tržištu

Postoje različite vrste recepata: za kolače, liječnički recepti, ali i recepti za uspjeh. Ne znamo peći kolače, nismo baš željni liječničkih recepata; nas zanima recept za uspjeh. Konkretno, u čemu je tajna uspjeha Alcatelovog pametnog telefona?

Riječ recept dolazi od njemačkog Rezept, a odnosi se na pismeni nalog propisana oblika. U latinskom jeziku riječ receptum znači dobiveno. Liječnički recepti se pišu latinskim jezikom, a prema definiciji propisano je da svaki liječnički recept ima sedam dijelova:

1) Inscriptio, zaglavlje recepta s nazivom zdravstvene ustanove
2) Invocatio ili praepositio, oznaka Rp, sastojci lijeka
3) Ordinatio ili praescriptio, količina odnosno vrste sastojaka lijeka
4) Subscriptio, uputa ljekarniku o načinu priređivanja, opremanja i izdavanja lijeka
5) Signatura, s oznakom S., uputa bolesniku o količini i načinu upotrebe lijeka
6) Nomen medici, ime liječnika
7) Nomen aegroti: ime i prezime bolesnika kojemu se izdaje lijek.

Mobiteli iz Alcatelove serije 1 unatrag dvije godine najprodavaniji su ulazni 4G pametni telefoni na europskom tržištu. Podatak je objavila analitička kuća IDC, a razlozi uspjehu su pristupačnost i funkcionalnost te 4G podrška koja mnogima osigurava povezivost. U prvom ovogodišnjem tromjesečju Alcatel je isporučio 1,5 milijuna komada, što je veliki uspjeh s obzirom na aktualnu situaciju. U seriji 1 nalaze se modeli 1, 1s, 1B, 1X i 1V.

Alcatel 1S (2019) & Alcatel 1S (2020)
Alcatel 1S (2019) & Alcatel 1S (2020)

Alcatel 1s po prvi smo put vidjeli u veljači 2019. u Barceloni, tijekom Mobile World Congressa 2019. Već tad nas je oduševio količinom ugrađene radne memorije (3 GB), što je za ulazni segment poprilično velika RAM memorija. Uz taj podatak Alcatel 1s (2019) konkurira i unutar vlastite kuće, Alcatelovoj seriji 3.

Unutar kućišta sa stražnjim plastičnim finišem, koji ima završnu obradu kao da se radi o brušenom aluminiju, smještena je baterija kapaciteta 3060 mAh, a stražnja dvostruka kamera u kombinaciji 13 + 2 megapiksela te uz umjetnu inteligenciju pruža poprilično dobre rezultate. Spomenimo i senzor otiska prsta te podržano brzo otključavanje ekrana dijagonale 5,5 inča pomoću lica (Face Key).

Alcatel 1s (2020)

blank

Godinu dana kasnije, u veljači 2020. Alcatel je, kao jedna od rijetkih hrabrih kompanija koja se tijekom otkazanom MWC 2020 usudila doći u Barcelonu, predstavio svoje novitete, a među njima i nasljednika, model Alcatel 1s (2020), uz koji se veže i oznaka Alcatel 5028D. I novi model nas je pozitivno iznenadio i oduševio, a dostupan je na hrvatskom tržištu. Koji je recept za uspjeh?

Ponovo je nakrcan mogućnostima koje su nužno potrebne korisnicima današnjih pametnih telefona, ali ponovo uz povoljnu i prihvatljivu cijenu. Ekran je narastao na 6,22 inča, izdužen je u omjeru 19:9 (prethodnik ima omjer stranica 18:9), a na vrhu ekrana smješten je urez (mini notch) za prednju kameru. Koja prepoznaje lice vlasnika telefona i u tren oka otključava HD+ ekran u rezoluciji 720 x 1520 piksela. Gustoća od 270 piksela po inču i kvalitetna IPS matrica jamac su da nećete osjetiti pikselizaciju, što god da gledate na velikom ekranu.

Samim time, zbog rezolucije ekrana, možete očekivati primjetno duže trajanje baterije kapaciteta 4000 mAh. U praksi, s obzirom na performanse i ciljanu publiku, baterija će između dva punjenja potrajati barem dva dana.

blank

Sjeli smo s društvom na kavu, na stol smo stavili novi Alcatel 1s (2020) te pratili što će se dogoditi. Svi su pitali o kojem se mobitelu radi, znajući da mora biti neki novi model. Neki, koji aktivno ne prate tržište mobitela (čak mislimo da niti ne znaju koja je marka njihovog mobitela), ugodno su se iznenadili saznanjem da je Alcatel i dalje tako aktivan.

Ako se sjetite moćnih brandova s kraja 90-ih i početka 2000-ih godina, koji su vladali svijetom, oni danas više ne postoje. Nestali su. Alcatel je ne samo preživio nego je u nekim razdobljima u prošlim godinama čak bio i u top 10 brandova. Mnogi su o tome mogli samo sanjati.

Trostruka kamera

blank

Vratimo se u sadašnjost i pogledajmo stražnju stranu Alcatela 1s 2020 u decentno sivoj Power Gray boji (dostupan je još i u zelenoj Agate Green boji). Uz senzor otiska prsta smještena je trostruka kamera. Zadržana je kombinacija od 13 + 2 megapiksela, ali je dodan još jedan senzor od 5 megapiksela. Što rade ova tri senzora?

Glavna kamera od 13 megapiksela, smještena u sredini, sada ima otvor blende od f/1.8, što je primjetno bolje od prethodne s f/2.0. Osjeti se to itekako u slabijim uvjetima osvjetljenja kada se kamera trudi uhvatiti što više svjetla kako bi rezultat bio što bolji. I u tome uspijeva.

Ispod glavne kamere smješten je ultraširoki/dubinski senzor od 5 megapiksela s kojim se hvata široku kut, što je danas postalo vrlo bitno, ako se želite baviti fotografijom, uz dubinske efekte. Poželimo li snimiti detalj s male udaljenosti, cca nekoliko centimetara, za supermakro se koristi 2-megapikselni senzor na vrhu sustava kamera. U pogledu kamere, Alcatel 1S nimalo ne zaostaje za današnjim višestruko skupljim pametnim telefonima.

blank

blank

U kameri se može odabrati i ručno podešavanje postavki kamere, koristiti različite filtre, dugu ekspoziciju, snimati ubrzano te uz dugu ekspoziciju snimati različite pokrete, svjetlo i doslovce slikati sa svjetlom u mraku. Za one koji znaju nešto više o fotografiji bit će izazov igranje s postavkama. Pri automatskom snimanju koristi se umjetna inteligencija prepoznavanjem 22 različite scene koje se automatski optimiziraju kako bi se dobile fotografije visoke kvalitete. Dakle, u rukama imamo poprilično dobar fotoaparat namijenjen i amaterima i profesionalcima.

Za zabavu će poslužiti AR emoji odnosno igranje s proširenom stvarnošću koja prepoznaje pokrete očiju, obrva, usta (geste našeg lica) i zatim ih prenosi na animirane likove iz životinjskog i ljudskog svijeta. Snimate li selfie kadrove uz pomoć prednje 5-megapikselne kamere možete uključiti i uljepšavanje lica, ako želite biti ljepši nego što jeste. Spomenimo fullHD video zapise te elektronsku stabilizaciju videa.

blank

blank

Ostale karakteristike

Alcatel 1s (2020) pokreće čipset MT6762D Helio P22 s osam procesorskih jezgri na taktu do 1,8 GHz. U kombinaciji s 3 GB radne i 32 GB interne memorije proširive karticama do 32 GB (FAT32) imat ćete hardverski dobar Android 10 pametni telefon kojem se nema ništa za prigovoriti. Ako nešto želimo progovoriti (ne mislimo na prigovoriti), onda ćemo koristiti dodatnu tipku na lijevom boku, kojom se pokreće Google Assistant (pomoćnik).

blank

U pogledu ergonomije, testirani Alcatel 1s 2020 s 2.5D prednjim staklom ugodno leži u ruci i tijekom dužeg korištenja, izrada je na visokom nivou te nema nikakvog škripuckanja kućišta koje se sastoji od ekscentričnih krugova, a mogu se osjetiti samo pri dodirom vrha nokta. Alcatel je zadržao 3,5-milimetarski ulaz za slušalice smješten na vrhu kućišta. Na donjem dijelu se nalazi microUSB ulaz za punjač koji uz napon od 5 volti i struju jakosti od 2 ampera bateriju puni snagom od 10 W.

U izborniku, koji se na ekranu može prikazivati kao popis ili pak s ikonama smještenima samo na početnom ekranu, nalaze se i korisne funkcionalnosti poput roditeljskog nadzora kroz koji se mogu postaviti ograničenja vremena upotrebe telefona te ograničiti pristup samo određenim aplikacijama. Alcatel je ugradio filtar plavog svjetla, aktiviraju se podsjetnici za odmor kako bi se smanjio zamor očiju, a svaki roditelj može izraditi do tri različita računa, ukoliko više djece koristi isti telefon.

Cijena za Alcatel 1s (2020) je 949 kuna (lipanj 2020.), a pronašli smo ga u mobis.hr web shopu, u dvije boje – sivoj i zelenoj. U ladicu za SIM mogu se smjestiti dvije SIM kartice odnosno jedna SIM plus microSD kartica.

blank

 

U Barceloni smo isprobali Alcatel 1s (2020):

 

RETRO Povratak u prošlost: Alcatel OneTouch

blank

Sjećamo se prvih mobitela u Vipnetu (danas A1 Hrvatska) počevši od 1. rujna 1999. godine kada je na hrvatsko tržište stigla prva prepaid usluga Vip.me, a među njima bili su mnogobrojni modeli Alcatela, poznati i pod nazivom OneTouch. Bili su to modeli OneTouch Max, OneTouch View, OneTouch Easy, OneTouch Club.

Sve ih je karakterizirao mali broj tipki ispod ekrana pa su zbog toga i nosili naziv OneTouch odnosno jedan dodir. Prije nešto više od četiri godine, pri predstavljanju modela Idol4 i Idol4S, a u vrijeme održavanja Mobile World Congressa u Barceloni u veljači 2016. Alcatel je nakon 18 godina sa svojih telefona skinuo oznaku OneTouch.

blank