TEST Cat S42: Mobitel kojem ne treba zaštitna maska

blank

Kralj robusnih mobitela, Cat, može izdržati situacije u kojima čovjek neće preživjeti, a i mi smo se testnom modelu S42 potrudili zagorčati život

Kakve veze imaju mobiteli i gusjenice, vjerojatno ste se zapitali. Zaista, kakva je poveznica između tvrtke Caterpillar (eng. gusjenica) i pametnih telefona? Sve je počelo prije 95 godina, kad je Benjamin Holt riješio problem njegovih kombajna i traktora koji su često znali zaglaviti u polju, zbog karakteristične zemljane podloge u Sjevernoj Kaliforniji.

Holt je zamolio svoje mehaničare da s traktora uklone stražnje kotače te umjesto njih ugrade svojevrsnu gusjenicu. I tako je nastao No. 77, prvi testirani traktor s gusjeničnim pogonom (možemo reći buldožer, iz današnjeg vremena). Dakle, u ovom eksperimentu nije stradala niti jedna životinjska gusjenica. A nema niti spominjanja mačaka, ako bismo se referirali na naziv Cat.

Caterpillar No. 77 (foto: Caterpillar)
Caterpillar No. 77 (foto: Caterpillar)

Cat je unatrag sedam godina predstavio samo 15 različitih modela mobitela i pametnih telefona, a svi su uređaji raspoređeni u dvije serije: S i B. I dok su u S seriji zastupljeni Android uređaji, u B seriji se uglavnom nude klasični mobiteli s tipkama, ali i poneki Android.

Robusnost u prvom planu

Na test smo uzeli Cat S42. U rukama je S42 robustan, osjeti se masa od 220 grama, ali neka vas to ne zabrinjava jer mnogi današnji pametni telefoni imaju upravo toliku masu. Usput, osjetit ćete i kvalitetu u rukama, bez obzira koristili istovremeno i zaštitne rukavice na nekom gradilištu ili pak pred prijateljima u kafiću na stol spustili mobitel. Čut ćete zvuk udarca kućišta.

Stražnji dio kućišta sastoji se od sedam ispupčenih linija uz koje telefon ima bolji grip, a koristi se gumirani TPU – termoplastični poliuretan odnosno plastični materijal. Kad se telefon primi u ruku, na prvi mah će vas to možda čak i malo smetati, ali brzo se čovjek navikne. Po pitanju širine kućišta S42 ne odudara od današnjih pametnih telefona dok je debljina od 12,7 mm ipak uobičajena u svijetu ovakvih mobitela.

blank

Ali, itekako odudara od većine današnjih telefona upravo zbog svojih karakteristika što se tiče rada u različitim uvjetima. Iako veći broj današnjih telefona udovoljava IP68 standardu (35 minuta u slatkoj vodi, na dubini do 1,5 metara), Cat S42 bez problema radi i u slanoj vodi. Dakle,  slana voda je za većinu današnjih mobitela ubitačna, ali ne i za Cat S42. Nakon korištenja u slanoj vodi preporuka je oprati ga u slatkoj vodi.

Cat S42 otporan je na vlagu i slanu maglicu, a uz vojni standard MIL SPEC 810G, kojeg propisuje američka vojska, podnosi toplinski šok odnosno temperaturne razlike od -30°C do 75°C, u trajanju do 30 min. Testiran je i na padove na čelik s visine do 1,8 metara. Željeli smo i to ispitati, ali nam je bilo žao to napraviti. Volimo mobitele i pazimo da nam ne ispadaju iz ruke niti sa stola.

blank

Nadalje, testiran je na brisanje izbjeljivačem kroz 3.000 ciklusa, obavljeni su abrazijski testovi na alkohol pod tlakom od 500 gF/cm2 kroz stotine ciklusa te testovi dugotrajnih izlaganja kemikalijama koje se pojavljuju u stvarnim uvjetima. Otporan je i na vibracije (kategorija 4). Kako smo napisali u našoj najavi novog Cat S42, njegova jedina osjetljivost je ekran osjetljiv na dodir.

I sami smo se okušali u testiranju Cata S42 u neuobičajenim uvjetima. Uzeli smo dvije različite tegle slatkog namaza te ih najprije namazali na šnitu kruha. Isti namaz smo s nožem nanijeli i na obje strane modela S42. Mobitel baš slatko izgleda 🙂

blank

blank

blank

Uslijedilo je pranje sa slatkom vodom iz pipe, a zatim smo oprani mobitel obrisali i počeli koristiti kao da se ništa nije dogodilo. U stvarnosti, za Cat S42 se ništa nije niti dogodilo.

Ne smetaju mu niti prašina, pijesak i prljavština, a i 3,5 mm ulaz je vodootporan. Pa niti različiti namazi, možete vidjeti u našem video filmu:

 

 

Ekran od 5,5 inča

Cat S42 koristi IPS LCD ekran osjetljiv na dodir dijagonale 5,5 inča, u HD+ rezoluciji 1440 x 720 piksela, stranice su omjera 18:9 tako da se iznad ekrana nalazi prednja kamera od 5 megapiksela, a ne unutar ekrana. Uz poprilično dobru vidljivost na direktnom suncu, ekran funkcionira i s mokrim prstima, a može se koristiti i uz radne rukavice. Recimo i kako je zaštićen Corning Gorilla Glass 5 tako da mu neće naškoditi niti sitne ogrebotine.

blank

Veliki plus u predjelu ekrana je i izdignuti zaštitni rub koji okružuje ekran pa ako vam mobitel i padne na tvrdu podlogu okrenut ekranom, taj rub će ga zaštititi od ogrebotina. Iako nam se čini kako bi prava čar ovom telefonu i bile različite ogrebotine. Vlasnici se mogu pohvaliti u kakvim su sve uvjetima koristili svoj Cat, kojeg inače za tvrtku Caterpillar, osnovanu 15. travnja 1925. godine u Kaliforniji, proizvodi britanska tvrtka Bullitt.

Ovaj 4G pametni telefon radi na Android 10 sustavu, pokreće ga Mediatek Helio A20 MT s četiri procesorske jezgre koje rade na taktu do 1,8 GHz, ima 3 GB RAM (radne) memorije uz koju ugodno radi. Dakle, ovo nije napredni pametni telefon na koji ćete instalirati neku zahtjevnu igru i tako provoditi vrijeme. Ne, ovo je pravi radnik koji nema vremena za zabavu. Interna memorija od 32 GB proširiva je microSD karticama do 128 GB, a za memorijsku karticu osiguran je prostor tako da se pri korištenju dvije SIM kartice ne narušava dual SIM.

blank

Za zabavni dio poslužit će stražnja kamera od 13 megapiksela, uz otvor blende f/2.0 radi solidne fotografije. Jasno, dobro će doći i za snimiti kakav detalj tijekom posla, ali i zabave ukoliko Cat S42 koristite za sportske aktivnosti ili pak tražite mobitel s kojim nećete morati brinuti što se tiče zaštite i mjesta na kojem ćete ga spustiti. Pa makar to spuštanje bilo i s neke visine, na tvrdu podlogu.

blank

Walkie-talkie odnosno Push-to-talk (PTT) narančasta tipka smještena na boku koristi se za internu komunikaciju, poput klasične radio stanice.

Baterija od 4200 mAh

U Cat S42 ugrađena je baterija velikog kapaciteta od 4200 mAh, što znači da možete računati na više dana jer ekran nije veliki potrošač, s obzirom na HD+ rezoluciju i gustoću od 293 piksela po inču. Ne znamo kolika je snaga strujnog punjača u pakiranju, u kojem ćete i dobiti samo punjač, jer se na adapteru za punjenje nalazi samo QR kod, ali ga nismo uspjeli očitati. Koristi se microUSB ulaz za punjenje.

blank

Ali smo zato istestirali punjenje. Nije brzo, ali se isto tako niti baterija ne troši brzo, sudeći po onome što smo vidjeli tijekom testa Cat S42. Nakon pet minuta punjenja potpuno prazna baterija je dostigla 3 posto kapaciteta, do 10 posto se stiglo nakon 17 minuta, a nakon ukupno 30 minuta punjenja baterija je bila 18 posto napunjena. 36 posto je bio kapacitet nakon točno sat vremena punjenja dok se do 50 posto kapaciteta stiglo nakon 83 minute. Nakon ukupno 120 minuta punjenja baterija je imala kapacitet 72 posto. Potpuno puna baterija, na 100 posto kapaciteta, bila je nakon točno tri sata i 25 minuta.

Nakon punjenja, uslijedilo je trošenje. Pokrenuli smo testni video film na YouTubeu, pri čemu je telefon bio spojen na fiksni wireless. Dakle, to su identični uvjeti kao za sve mobitele koje testiramo, a razinu osvjetljenja podesili smo na 50 posto jakosti.

Nakon četiri i pol sata baterija je bila na 74 posto, a puno vremena kasnije (nakon 15 i pol sati gledanja videa) baterija je bila na još 13 posto kapaciteta. Pola sata kasnije kapacitet je pao na šest posto, što znači da smo nakon 16 sati i 30 minuta gledanja videa imali još nešto malo baterije.

blank

Cijena za Cat S42 je 1999 kuna (srpanj 2020.) dok nešto jači model Cat S52 košta oko 3800 kuna. S52 je 3 milimetra tanji, a samim time ima i kapacitet baterije manji (3100 mAh), nešto bolju kameru od 12 megapiksela, prednju od 8 dok je radna memorija 4 GB (uz 64 GB interne). I ekran je nešto veći (5,65 inča, također je HD+), a udovoljava istim standardima zaštite. Spomenimo aluminijski okvir na boku.

 

RETRO Povratak u prošlost: Cat S30 (2015.)

Uz Cat S60, koji je daleko najpoznatiji Cat model zbog ugrađene termalne kamere, zasigurno posebno mjesto u povijesti Cat mobitela zauzima i model Cat S30 iz 2015. godine.

Cat S30
Cat S30

Udovoljava svim uvjetima zaštite kao i Cat S42 (IP68, vojni standard MIL-STD-810G, pad s 1,8 metara visine), a u to vrijeme je aktualan bio Android 5 (Lollipop). Pokreće ga Snapdragon 210 na tadašnjoj 28 nm tehnologiji (novi Cat S42 radi na 12 nm), četiri procesorske jezgre rade na 1,1 GHz, radna memorija je 1 GB, a interna 8 GB. Kamere su 5 megapiksela (stražnja) te 2 prednja, a baterija je kapaciteta 3000 mAh.

Debljina kućišta je 13,3 milimetra, mase je 181 gram dok ekran od 4,5 inča dijagonale nudi rezoluciju 480 x 854 piksela. Trenutno se nudi po cijeni od oko 1300 kuna, a cijena mu je u početku prodaje bila oko 2600 kuna.