TEST Samsung Galaxy Watch4 Classic: Elegancija i zdravlje u prvom planu

blank

Neke uređaje je teško opisati jednostavnim riječima. Neke uređaje bi bilo najljepše samo gledati i gledati. Mi ih ipak i testiramo

Ako napišemo LV3F, vjerojatno vam ništa neće biti jasno. Ali, ako napišemo Galaxy Watch4 Classic, odmah je jasno o kakvom se uređaju radi. Zavirit ćemo unutar sata, pogledati što se nalazi s donje strane i provjeriti kakve sve funkcionalnosti nudi novi Samsungov pametni sat. Da, pametan je i to pokazuje u svakom pogledu.

Što bi moglo značiti pametni sat? Jel pametniji od drugih satova, pametniji je od svog vlasnika? Možemo li reći da sat ima vlasnika? Odgovori bi mogli biti različiti, ali sve će ih povezati činjenica obavljanja različitih funkcionalnosti, mjerenja i prikaz notifikacija na omanjem ekranu, ali i dalje dovoljno velikom za ono što nam treba u pokretu. Ili dok osoba pored nas u krevetu hrče.

Najprije uparivanje sata i telefona

Novi Samsungov sat isprobali smo s vrhunskim Galaxy S21 Ultra. Čim smo sat uključili telefon ga je prepoznao i automatski ponudio pokretanje Galaxy Wearable aplikacije. Znaju se i odmah raspoznaju, u bilo kojem kutku svijeta. Jednostavno smo ih uparili, preuzeli Galaxy Watch4 Plugin veličine 102 MB, prošli kroz nekoliko koraka autorizacija i dopuštenja korištenja podataka s telefona.

blank

blank

Verzija koju smo uzeli na test je Samsung Galaxy Watch4 Classic promjera 42 mm u srebrnoj boji, a Classic dolazi još i uz 46 mm promjera kućišta. Kućište mu je od nehrđajućeg čelika, mase je 46 grama. U ponudi je i Samsung Galaxy Watch4 s aluminijskim kućištem promjera 44 i 40 milimetara. Dakle, možete birati između svih veličina: 40 mm, 42 mm, 44 mm i 46 mm.

Uz bijeli silikonski remen zasigurno najviše asocira na žensku ruku, ali ne dajte se zavarati. Riječ je o klasici koja odlično ide i uz odijelo. Naravno, remen se može promijeniti i staviti neka druga vrsta narukvice, a ne samo boje.

Narukvica je izuzetno ugodna na ruci, djeluje skuplje i ugodnije nego kod jeftinijih pametnih satova. Jasno, ruka će vam se ponekad znojiti, to je neizbježno kod silikona. Sat bez problema ide i u vodu (IP68), a planirate li ga smočiti to bi trebalo prethodno prijaviti u postavkama.

blank

Model od 46 i 44 mm imaju okrugli ekran promjera 1,4 inča (34,6 mm), uz 450 x 45 piksela na Super AMOLED ekranu zaštićenom Corning Gorilla staklom. Za manje modele kakav je naš testni, od 42 mm (i od 40 mm) koristi se Super AMOLED ekran od 1,2 inča (30 mm) promjera, uz 396 x 396 piksela, također zaštićen Gorilla staklom.

Uz ergonomiju, AMOLED ekran je najveći adut Samsungovog sata. Ne gubi vidljivost i preciznost ni pod kojim kutom, boje su žive kako i dolikuje ovoj tehnologiji, a sat pruža dobru vidljivost i na direktnom svjetlu. Jasno, nije to komoditet na kakav smo danas navikli na telefonima, ali na ekranu će se pojaviti samo bitni dijelovi obavijesti.

blank

Samsung Exynos W920 čipset od 5 nm na 1,18 GHz pokreće Samsung Galaxy Watch4 Classic, ima 1,5 GB radne memorije i 16 GB interne memorije. Ugrađena je bežično punjiva baterija kapaciteta 247 mAh koja će potrajati oko dva dana, možda i koji sat manje ili više. Kao i inače, sve ovisi što i koliko koristite, a funkcija postoji jako puno. Operativni sustav je Wear OS nastao u suradnji Samsunga i Googlea. Sučelje koje se koristi na satu je One UI Watch 3.

Senzori(ka)

blank

Najveća vrijednost sata svakako su senzori koji prate tjelesne aktivnosti i prijeđeni put. Ali i razne aplikacije poput Adidas Running, Calm, Strava i Spotify.

Watch4 Classic model je opremljen revolucionarnim Samsung BioActive senzorom kojeg odlikuje manji i kompaktniji dizajn, ali velika preciznost mjerenja. Ovaj novi tri u jedan senzor koristi samo jedan čip koji istovremeno pokreće tri health senzora za — Optical Heart Rate, Electrical Heart i Bioelectrical Impedance Analysis.

Uz pomoć ovih senzora korisnici mogu pratiti svoj krvni tlak, detektirati fibrilaciju atrija odnosno nepravilne otkucaje srca, mjeriti razinu kisika u krvi te po prvi puta izračunati svoj kemijski sastav tijela. Omogućeno je i mjerenje mišićne mase, bazalnog metabolizma, postotka vode u tijelu te postotka tjelesne masti. Za svega 15 sekundi i uz samo dva dodira sat će prikupiti do 2400 različitih informacija o vašem tijelu.

Nije to sve – sat omogućuje praćenje ženskog zdravlja, vremensku prognozu, a vrhunac su razne fitness aktivnosti poput hodanja i trčanja, biciklizma, plivanja u bazenu, trener trčanja koji će vas savjetovati, planinarenje ali i razne aktivnosti koje se mogu provoditi u svojoj kući. Ima toga jako puno pa slobodno u nekoj od trgovina provjerite sve aktivnosti. I svakako pratite sastav tijela kroz koji ćete dobiti info o masi masnoća, skeletnim mišićima, tjelesnoj masnoći, vodi u tijelu…

Tipke i bezel

blank

Sat ima dvije tipke i kružni prsten (bezel) iznad ekrana, uz različite geste moguće je upravljati kao i s tipkama koje će se moći personalizirati (donja) ili pak pokrenuti omiljenu funkciju dvostrukim pritiskom na gornju Home tipku. Recimo, na dolazni telefonski poziv možemo se javiti pomjeranjem ruke prema gore-dolje.

Malo dužim pritiskom na Home tipku moguće je pozvati Bixby i početi razgovarati sa satom, kao sa živim bićem. I pitati Bixby, digitalnog pomoćnika, što god nam padne na pamet. Pa i koliko je sati, iako na ekranu sata piše koliko je sati. Možda nas zanima koliko je sati u Nepalu, na Himalaji. Putem Bixby možemo poslati poruku, prethodno kreiranu našim glasom. Zgodno ako vam se ne da tipkati ili trčite, a netko vas upravo voze na telefon (koji se nalazi u ruksaku).

blank

Sa sata je uz pomoć Bluetootha moguće i pozivanje te javljanje, uz prethodno povezane Samsung račune, što se podešava na početku spajanja sata i telefona. Želimo li uloviti screenshot na ekranu sata, potrebno je pritisnuti gornju i donju tipku istovremeno (Home i Back), a snimka će se pojaviti u galeriji telefona. Naravno, možemo i postaviti zaštitu na Samsung Galaxy Watch4 Classic, a može to biti PIN ili pattern povezivanje točkica.

Instaliramo li neku novu aplikaciju na telefon koja ima veze sa satom, ona će se instalirati i na sam sat. Naravno, slušamo li glazbu na telefonu ili gledamo video, upravljanje je moguće i putem sata. Mi ležimo, telefon je pored nas ili na stolu – sve možemo obaviti sa svoje ruke. Na sat je moguće spojiti slušalice (naravno, bežične Bluetooth).

Samsungov pametni sat omogućuje mjerenje raznih stvari pa i tjelesnu masnoću, vodu u tijelu i puno toga. Neke funkcionalnosti su podržane samo sa Samsungovim telefonima, uz aplikaciju Samsung Health Monitor. Tijekom spavanja možemo mjeriti postotak kisika u krvi, što je itekako bitno ako ste sami i nema vam tko pomoći, a bolesni ste ili sumnjate na koronavirus.

blank

Mobilna aplikacija Galaxy Wearable

Iako je sat pametan, nije baš toliko pametan ako ga se ne spoji na mobilnu aplikaciju na telefonu. Radit će s Androidom 6.0 ili više odnosno s telefonima koji imaju više od 1,5 GB radne memorije. Sama aplikacija je jednostavno organizirana, sve će vam biti jasno na prvi pogled, a obavezno prođite kroz sve njezine dijelove.

U aplikaciji ćete moći podesiti izgled izbornika sa svim funkcijama sata kako bi na vrhu bile one koje najčešće koristite. Pločice vam omogućuju dodavanje omiljenih funkcija uz koje ćete češće provoditi vrijeme – mi smo odabrali vremensku prognozu, praćenje kisika u krvi, imenik, kontrolu medija, praćenje koraka. Na satu možete napisati i svoje ime tako da ćete imati i svoj logo. Ili pak napišite bilo što drugo. Ili Samsung.

blank

Cijena i što nam se sviđa

Cijena za Samsung Galaxy Watch4 Classic 42 mm je 2999 kuna (prosinac 2021.), što je 399 eura. Za taj iznos dolazi vrhunska izrada, stilska narukvica, kvalitetan AMOLED ekran, napredna senzorika, ali i brzina rada samog sata u svim uvjetima. Nema trzanja, zastajkivanja.

Baterija je takva kakva jeste, ograničena prostorom za veći kapacitet i duže trajanje, ali se uz isključivanje većeg broja mogućnosti može dobiti dodatnog kapaciteta i dodatnih sati. S druge strane, koji je onda smisao svih tih naprednih funkcija koje ste platili, a ne koristite ih. Recimo, zašto ne plaćati račune u trgovini jednostavnim naslanjanjem sata kao kartice. Ne morate više tražiti niti novac, niti kartice, niti telefon s NFC-om.

Za Samsung Galaxy Watch4 Classic slobodno se pojam „radi kao švicarski sat“ može transformirati u „radi kao korejski sat“.

blank

blank blank blank blank blank blank

blank blank blank