TEST Honor 50: Ovaj pametni telefon rastura u svim segmentima

blank

Iako nije savršen mnogima će Honor 50 biti savršen jer nudi točno ono što žele vloggeri, ljubitelji fotografije, ljubitelji dizajna…

Znamo koliki je utjecaj na tržištu mobilne telefonije u posljednjih nekoliko godina imao Huawei – ogroman! Nekadašnji broj dva u svijetu po prodaji pametnih telefona imao je velike šanse i za zauzimanje prvog mjesta. I onda se dogodilo to što se dogodilo. U nekom su trenutku odlučili prodati svoj podbrand Honor. Točnije, u studenom 2020. godine, za 100 milijardi kineskih juana, što je oko 15,4 milijardi dolara, a kupac je kompanija Shenzhen Zhixin New Information Technology.

Honor je vrlo često bio u sjeni Huaweija, ali je po nekad Honor bio i ispred Huaweija. Sjećamo se Honora 20 predstavljenog u svibnju 2019. u Londonu – bio je prvi smartphone s rupicom u ekranu. Bilo je to u vrijeme kad se normalno putovalo, ali od tog dana je krenula situacija na loše i za Honor i za Huawei. I dok se Honor izvukao, Huawei još uvijek vodi svoju bitku.

Kome je namijenjen novi Honor 50? Svakako korisnicima Huaweija koji neophodno trebaju sve Googleove servise i ne znaju kako Googleove servise omogućiti na Huaweiju. Honor će zapapriti i nekim drugim brandovima, a imaju i dobru pozadinu. U Kini su u trećem kvartalu 2021. završili na trećem mjestu. Putanja im je uzlazna. A u Europu su se tek vratili.

S obzirom da je Honor 50 na neki način vezan za Huawei, iako više nisu u toj vezi, iz aviona se vidi povezanost s Huawei nova 9, telefonom za europsko tržište predstavljenim u Beču u listopadu 2021. Postoje sličnosti, ali i neke razlike (glavna stražnja kamera od 50 megapiksela, 4G čipset). U međuvremenu, Honor je u Kini predstavio i nasljednika, Honor 60 i Honor 60 Pro, ali ne brinite se. Novi model nije nimalo zastario.

Kvalitetna izrada

blank

Prvo što na telefonu vidimo je njegov dizajn. U tom su pogledu dizajneri pogodili i mogu računati na premiju od svojeg poslodavca jer su stražnje kamere pravi pogodak. Iz kojeg god kuta pogledali Honor 50 uvjerit ćete se u odlične proporcije, kvalitetu na prvi pogled, ali i na dodir. I naprijed i natrag se nalazi staklo.

Znamo da pojedini proizvođači na stražnjoj strani koriste plastiku, ali Honor se odlučio za kvalitetnije staklo. Na boku su napravili kompromis te staklo povezali s plastikom umjesto nekog metala. Od sada u tekstu slijede samo superlativi, a primijetimo li neki nedostatak svakako ćemo vas upozoriti na to.

120 Hz zakrivljeni ekran

FullHD OLED ekran od 6,57 inča, sa zakrivljenim rubovima, kao da se radi o telefonu od 10.000 kuna, prekriva gotovo cijelu prednju površinu. Jedva da postoji neka površina izvan ekrana. Ipak, zakrivljeni rubovi ekrana dovoljno su udaljeni od prstiju tako da ne dolazi do slučajnih dodira. Na vrhu ekrana nalazi se rupa u ekranu; do sada smo uglavnom koristili pojam rupica, kako bismo to istaknuli kao nešto pozitivno, ali veća rupa znači i bolje fotografije. Naravno, možete isključiti piksele u tom gornjem dijelu i dobit ćete klasični ekran.

blank

Uživat ćete u frekvenciji osvježavanja ekrana, a to ćete morati podesiti u postavkama ekrana. Maksimalnih 120 Hz je danas vrh, nešto što svi žele, ali znaju da moraju platiti popriličan iznos. Kod Honora ne košta sve tako puno, ali se nude flagship karakteristike. Tih 120 Hz će pojačano trošiti bateriju pa kao kompromis možete odabrati dinamični način uz koji se telefon prilagođava. Ili standardnih 60 Hz i imat ćete barem 10 do 20 posto duže trajanje baterije. Ali, igrate li video igre s igračem kojeg ne poznajete, svakako koristite 120 Hz.

Uz 5G ćete postići maksimum, ukoliko nemate optiku za spajanje na internet. Znamo koliko je u gamingu svaka milisekunda bitna. Upravo to nude 5G i 120 Hz. To je dobitna kombinacija. Naravno, ukoliko imate 5G signal. Stići će svima kroz koju godinu, najkasnije do 2025. godine, do kada je HAKOM obvezao hrvatske mobilne operatore.

blank blank

Smartphone Honor 50 debljine 7,8 milimetara odlično stoji u ruci, ali je poput svakog „skaklenjaka“ sklizak pa pripazite s tom ljepotom kad hodate. Mogao bi skliznuti prema betonu, a to ova ljepota sigurno neće dobro podnijeti. Razmislite o maski, ali prozirnoj. Razmislili ste? OK, dobit ćete ju u pakiranju. Problem riješen.

Poput padanja snijega po dijamantima obasjanima suncem

Najbolja boja svakako je Frost Crystal. To je boja za sve koji volje šljokice i blještavilo. I zaista je efektna. Na test smo dobili Honor 50 u Emerald Green boji (6 GB / 128 GB) koja će biti odlična svima koji ne vole šljokice i blještavilo. Ako ste neutralni po pitanju boja i ne volite se isticati, onda uzmite Midnight Black.

blank

Uz boje se vežu i karakteristike što se tiče memorije pa ako imate neke preferencije one će biti vezane uz boju. Honor 50 dolazi u tri boje odnosno četiri verzije:
zelena 6 GB / 128 GB
crna 6 GB / 128 GB
kristal 8 GB / 256 GB
crna 8 GB / 256 GB

U Honor 50 nije ugrađen najbolji čipset na svijetu. Ovo niti nije niti cilja biti najbolji po performansama, ali bi mogao biti najbolji odnos cijene i uloženog. Value for money odnosno najbolja vrijednost za uloženi novac. Strpite se još malo, objavit ćemo i cijenu za Honor 50. Ili odmah preskočite na kraj našeg testa.

blank

Qualcomm Snapdragon 778G 5G čipset na 6 nm „kuca“ na taktu do 2,4 GHz, a kombinacija sa 6 ili 8 GB radne memorije predstavlja daleko više od minimuma koji imaju današnji smartphone modeli. Ako volite microSD kartice, onda ovo nije telefon za vas. Nema proširivu memoriju, trend koji postoji već duže od desetljeća. Naravno, imate cloud odnosno oblak po prihvatljivim cijenama. Dobit ćete i dual SIM podršku, ukoliko odaberete dual SIM model, a obje SIM kartice mogu biti 5G. Nema kompromisa pa da vam nude 5G i 4G. Bravo!

Operativni sustav je Android 11, a sve je malo dorađeno uz Magic 4.2 koji ne obiluje dodatnim aplikacijama koje će u pozadini „ubijati“ telefon. Uz Googleovu, imat ćete i Honorovu trgovinu aplikacijama te Honor Club koji ne nudi Hrvatsku na popisu.

Baterija, punjač, kamere

Do sada smo puno toga napisali, ali nismo napisali dvije odnosno tri najbitnije stvari iako su izrada, ergonomija i ekran itekako bitni. To su punjenje baterije od 4300 mAh, koja predstavlja dobar kompromis između minimalnog kapaciteta i izbjegavanja anksioznosti, punjač snage 66 W i stražnja kamera od 108 megapiksela.

blank

Baterija će se od 0 do 100 posto napuniti za samo 45 minuta, a do 70 posto će doći za samo 20 minuta. Naravno, dodajte ovim brojkama dvije do tri minute više jer nemamo svi 230 volti u utičnici. Jednu stvar Honor 50 ne podržava, a to je bežično punjenje. Nema i gotovo.

Isprobali smo 108 Mp kameru u noćnim uvjetima kako bismo vidjeli detalje kakve inače naše oči ne vide. I zaista, Honorova kamera ih je uspjela detektirati i snimiti. Pri tome su zadržane boje, izbjegnuti su šumovi i nabrijavanje. Kamera je zaista dobra i omogućit će štošta. Uz 1/1,52 inčni senzor i f/1.9 otvor blende ima predispozicije za kvalitetne rezultate. Nećemo reći da nas je kamera iznenadila jer smo već naviknuti na dobre noćne snimke i kod drugih proizvođača, a naročito kod Huaweija.

blank

blank

Ako volite snimati video filmove, onda će vas oduševiti vblog mogućnosti uz kombinacije koje uključuju i prednju i stražnje kamere. Možete u jednoj polovini ekrana imati sebe sa selfie kamerom, a u drugoj polovini situacija iza kamere, ali s mogućnošću zumiranja. Možete sebe smjestiti u mali kvadratić i pomjerati ga po ekranu. Nije to sve, kameru zaista treba istraživati. Šteta je ne probati sve funkcionalnosti koji se nude.

Uz 108 MP senzor straga se, u onim predivnim krugovima, nalaze širokokutni senzor od 8 megapiksela te po dva senzora od 2 megapiksela koja snimaju dubinu i makro (s blizine od 4 centimetra). Video se (sa stražnjom kamerom) snima u 4K, što je dovoljno za sve koji su ozbiljni vblogeri. Prednja snima fullHD video.

blank

U ovom cjenovnom rangu još uvijek je teško očekivati optičku stabilizaciju slike. Eh da, u onoj prednjoj rupici se nalazi kamera od 32 megapiksela koja će vas snimiti realno, bez peglanja slike. I možete imati poprilično jak blic od prednjeg ekrana pri tome.

Znamo da biste još čitali o Honoru 50, ali treba stati kad je najslađe, zar ne? Dakle, Honor 50 nudi ekran za 10, dizajn za 10, kamere za dobru devetku, punjenje za 10 (naravno, može i brže, ali čemu) te uzbudljive boje. I Googleove servise! Cijena za Honor 50 sa 6 GB / 128 GB je 3999 kuna (531 eura) dok verzija s 8 GB / 256 GB košta 4499 kuna odnosno 598 eura (prosinac 2021.).

blank

blank