Isprobali smo: Samsung Galaxy S21 Ultra

blank

Najnoviji Galaxy donosi sve što vam može pasti na pamet: fantastičan veliki ekran, veliku bateriju, četverostruku kameru za snimanje Mjeseca…

blank

Zašto snimati samo objekte oko sebe. Pogledajte malo više i malo dalje te uhvatite sve te kadrove u svoj pametni telefon. Usmjerite kameru prema Mjesecu i uhvatit ćete njegove pjege; usmjerite kameru prema vrhu planine i vidjet ćete svako drvo na brdu udaljenom kilometrima od vas. Možda će se nekome novi Samsung Galaxy S21 Ultra učiniti svemogućim, ali nije ta premisa daleko od istine.

Zakrivljeni ekran od 6,8 inča u AMOLED tehnologiji jednostavno ne dopušta nikome od konkurencije da mu se približi. Uz 1500 nita osvjetljenja odličan je na direktnom suncu, a navečer se u tamnim uvjetima koristi daleko manje jakosti osvjetljenja nego na mnogim drugim telefonima. Doslovce se ekran može koristiti kao lampa, iako se na stražnjoj strani nalazi LED-ica.

blank

Smještena je na stražnjoj strani i četverostruka kamera koja izaziva pozornost ne samo podatkom od 108 megapiksela i 100x zumom (10 puta optički i 3 puta optički senzori) nego i svojim promjerom. Glavni senzor je veličine 0,75 inča odnosno 1/1,33“. Ovaj senzor kao i dva telefoto od po 10 megapiksela imaju optičku stabilizaciju sliku pa je snimanje i pri 100x zumu moguće čak i bez stativa. Ne morate ništa ljuto popiti prije snimanja, kako bi vam ruke bile mirne. Četvrti senzor je širokokutni od 12 megapiksela.

Novost je redateljski pogled uz koji se mogu snimati filmovi s istovremeno uključenom i prednjom i stražnjom kamerom, uz biranje nekoliko zanimljivih kutova i kadrova. Izuzetno je u odnosu na S20 seriju napredovala prednja kamera te sada uz 40 megapiksela pruža daleko bolju oštrinu slike ako snimate selfie video.

Vratimo se ponovo na ekran: uzmete li bilo koju S Pen olovku, s bilo kojeg prethodnog Galaxy Note modela, pa i prvog N7000 iz 2011. godine, moći ćete ga koristiti kao da se radi o Note modelu. Istina, nećete imati neke mogućnosti koje Note20 nudi (upravljanje olovkom kao daljinskim upravljačem), ali olovka s Wacom tehnologijom će dobro doći za situacije poput editiranja tekstova, lakše montaže videa i „kropanja“ detalja s ekrana itd. U najavi je nešto veći model S Pen Pro koji će u prodaju doći tijekom godine, a taj će model imati Bluetooth i tako će S21 Ultri omogućiti sve mogućnosti kao i Galaxy Note20.

blank

blank

S Pen olovku možete kupiti zajedno s posebno dizajniranim silikonskim zaštitnim kućištem u koje dolazi spomenuta stylus olovka. Smještena je s lijeve strane telefona pa na prvi pogled nije ergonomski pozicionirana za dešnjake, ali je istovremeno to bolje rješenje za nošenje telefona u desnoj ruci jer vam taj dio neće smetati.

Cijena za Samsung Galaxy S21 Ultra u dual SIM verziji s 12 GB radne i 256 GB interne memorije je 9999 kuna (ožujak 2021.).

Samsung Galaxy S & Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S & Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S & Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S & Samsung Galaxy S21 Ultra

 

Što sve od mogućnosti donosi novi Samsung Galaxy S21 Ultra, ali i prvi Galaxy S (I9000) iz 2010. godine pogledajte u našem video testu:

 

blank