TEST Xiaomi Mi 11: Svijet voli pobjednike

blank

Iza dviju jedinica krije se puno toga što zaslužuje čistu peticu. Isprobali smo Xiaomi Mi 11 koji opasno konkurira najboljima

Zanimljiv je taj broj 1. Za vrijeme školovanja nije nam omiljen broj, ali biti broj jedan (vjerojatno i ekipi iz stripa Alan Ford) svima je cilj. Pjeva o pobjednicima i dance grupa Colonia kada spominju tron te da „na tronu može biti samo jedan“. Istovremeno, u školama u nekim državama jedinica je = petica.

Upravo tome stremi i Xiaomi već nekoliko godina, a pokazuju to i prodajne brojke – krajem prošle godine završili su na trećem mjestu u svijetu (po udjelu u prodaji pametnih telefona), a u nekim regijama čak i na drugom mjestu. Što nudi model iz serije 11 koja se opasno proširila s dodatnim modelima?

Već na kutiji vidimo dvije velike jedinice, kojima se daje naglasak na dizajnu. Upravo to je premisa osnivača, Kineza čije je ime Lei Jun, a tvrtku Xiaomi osnovao je 6. travnja 2010. godine. Ponuditi svima dobar dizajn, po prihvatljivoj cijeni. Uspijevaju u tome, a uvjerit ćete se i sami ako posjetite neku od trgovina u kojima se Xiaomi prodaje. Mi smo primjerak modela Xiaomi Mi 11 dobili iz mobis.hr.

blank

Bakrena boja dviju jedinica potvrđuje dobar dizajn (ne samo pakiranja nego i telefona), a tu je i obavezna oznaka MI koja znači „mobile internet“. I Xiaomi ju uvijek gura u prvi plan. Nama se čini da je došlo novo vrijeme, za isticanje novih oznaka kojima se Xiaomi može pohvaliti. Nalaze se one već i na ovom pakiranju.

Prvo gledamo u 108MP, što znači stražnju kameru od 108 megapiksela. Najviše što se može danas dobiti na telefonu. Prije cca godinu dana prvi su u svijetu i predstavili toliko megapiksela na jednom pametnom telefonu. Čim pogledate stražnju stranu, senzor dolazi do izražaja, a prava je uživancija koristiti njegove mogućnosti u bilo kojoj situaciji. Ugrađen je senzor površine od 0,75 inča (1/1,33“), ima i optičku stabilizaciju slike (OIS). Rezultati su jako, jako dobri. U tom načinu (108 MP) moguće je koristiti 2x zum, a u drugim načinima zum ide do 30x.

blank

blank

Smještena su na toj stražnjoj poziciji još dva senzora – jedan širokokutni od 12 megapiksela (hvata kut od 123 stupnja) te drugi makro od 5 megapiksela uz koji ćete loviti pčele na cvijetu. Ili pak snimiti svoje upravo lakirane nokte kod susjede koja se time bavi.

Jednu bitnu stvar Xiaomi nije napisao na kutiji, a to je maksimalna video rezolucija. Mi 11 snima 8K video, moguće je snimiti video filmove do maksimalnih šest minuta, a video s rezolucijom 7680 x 4320 piksela u trajanju 60 sekundi zauzima 384 MB memorije. Za usporedbu, minuta HD videa s 1280 x 720 piksela zauzima 14 MB. Druge dvije rezolucije (fullHD i 4K) nude snimanje s 30 i 60 sličica u sekundi dok HD i 8K omogućuju samo 30 fps.

blank

Odaberete li na dnu ekrana VIŠE, otvorit će vam se 12 ikonica koje omogućuju ulaz u magični svijet fotografije i video filmova uz koje možete postati pravi „movie maker“. Filmski efekti će vas sigurno oboriti s nogu, njih obavezno morate isprobati, a koristan je i dvostruki videozapis uz koji se istovremeno snima s prednjom i sa stražnjom kamerom.

Vratimo se na trenutak ponovo na kutiju u kojoj se dobiju zaštitna maska i brzi punjač snage 55 W (11 V, 5 A) – ispisana je oznaka 5G, ali i Harman Kardon. Stereo zvuk je tako čist, kvalitetan, dominantan, zarazan i samo smo tražili sve zahtjevnije i zahtjevnije pjesme kako bismo uživali u zvuku. Svaka čast!

Sad konačno možemo ostaviti kutiju sa strane, a što sve još nudi Xiaomi Mi 11 M2011K2G za cijenu manju od 6000 kuna (uz zakrivljeni 120-hercni WQHD+ AMOLED ekran od 6,81 inča, bateriju kapaciteta 4600 mAh, 8/128 GB memorije i Android 11 nadograđen s MIUI 12) pogledajte u video filmu:

 

blank blank

blank blank

blank blank

blank

blank