Stotine starih mobitela nalaze se na sajmu Hrelić

blank

Posjet zagrebačkom sajmu automobila Jakuševec i sajmu rabljene robe Hrelić spada u izuzetno zanimljive događaje

Živite li u Zagrebu, mala je šansa da nikada niste posjetili Hrelić i Jakuševec, mjesta na kojima se prodaje gotovo sve što vam padne na pamet. Pronaći ćete tamo izuzetno stare stvari koje mogu imati veliku vrijednost, ali prodavač o tome najvjerojatnije nema pojma. Negdje, na tavanu, tijekom odvoza glomaznog otpada ili u podrumu svašta se pronađe, a netko to dođe i pokupi te prodaje. Ili pak sam vlasnik odluči nešto od toga prodati. Ali, uz obavezno cjenkanje.

blank

blank

U prašini se mogu pronaći i stari mobiteli, vjerojatno većina njih više niti ne radi te imaju početnu cijenu nekoliko desetaka kuna. Trebate li punjač, i njega ćete tamo pronaći. Cijene su od jedne kune pa do 20 ili 30 kuna. Sve ovisi na kojoj se poziciji roba prodaje. Na primjer, ako se roba nalazi na podu, tada su cijene vrlo niske i upitna je upotrebljivost.

Čim je roba nešto malo odignuta od prašnjavog poda, može to biti i na nekoj kartonskoj kutiji, cijena može biti i višestruko veća. Nalazi li se roba na kakvom stolu, tada je cijena robe možda čak i veća nego što ju možete kupiti preko raznih oglasnika. Pa čak i u trgovinama.

Naišli smo na nove memorijske kartice za mobitele i pitali za cijenu. Vrlo brzo smo shvatili da su cijene za 20 posto veće nego u trgovinama. Vjerojatno prodavači računaju na neinformirane kupce.

blank

Dođete li pred kraj radnog vremena nedjeljom, recimo oko 11 sati, čut ćete sa svih strana glasne povike: sve po jednu kunu. Prodavači se rješavaju robe koju su taj dan, odnosno već tijekom noći ili ranog jutra, donijeli na Hrelić. Za dobru poziciju potrebno je doći oko 4 ili 5 sati ujutro. A roba koja se ne proda jednostavno se ne isplati vraćati natrag i ponovo donositi sljedeći put na Hrelić jer tijekom sljedećih dana slijedi skupljanje nove robe, za novi termin sajma.

Do sajma Hrelić možete se prošetati – nalazi se u Novom Zagrebu, istočno od Mosta mladosti preko kojeg voze tramvaji, a možete se zaputiti i autobusom boj 295 na relaciji Zapruđe – Jakuševec. Usput možete pogledati i stotine izloženih automobila koji se prodaju također na prašnjavoj površini, odmah pored sajma Hrelić. Također, vidjet ćete i smetlište odnosno ogromno brdo pored rijeke Save na kojem se odlaže zagrebački otpad odnosno smeće.

blank

blank

Buvljak Hrelić za posjetiti preporučuju i mnogi strani mediji koji ovu lokaciju smatraju atraktivnom za turizam. Prošećete li se kroz stotine različitih štandova postat će vam i jasno – mnoge mlade djevojke na sajmu Hrelić pronalaze zanimljive krpice odnosno garderobu koja se prodaje u bescjenje, a jako dobro izgleda. Naravno, jedino sredstvo plaćanja je gotovina pa sa sobom ponesite što više sitnog novca. I studenti te strasni čitatelji mogu pronaći zanimljive knjige.

Pronaći ćete tamo i stare tipkače mašine za 20 kuna, nakon što cijenu snizite s početnih 100 kuna, pronaći ćete i stare gramofonske ploče, lustere, prastare pegle koje će dobro doći ako svoj prostor želite opremiti u retro stilu. Mogućnosti su beskonačne, a možete probati i različite gastro delicije do kojih vas vuče miris kotlovine i drugih (najčešće mesnih) porcija.

blank

blank

Možda vam trebaju dobre rabljene automobilske gume za 200-tinjak kuna, stari video rekorder ili kasetofon, strgani laptop, a mnogi će sa sjetom zastati pored novina koje sežu i u vrijeme Jugoslavije. Na primjer, možete pronaći Vjesnik, dnevne novine koje već godinama ne izlaze, stara izdanja Erotika koja su mamile poglede tijekom 80-ih godina.

Kako ne bismo sve otkrili, pogledajte i sami fotografije koje smo sredinom 2020. godine snimili na Hreliću, u vrijeme kada nisu postojale epidemiološke mjere. U ovom trenutku (veljača 2021.) sajam ne radi, sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojom je obustavljen rad svih sajmova.

Inače, radno vrijeme sajma robe i starina Hrelić, koji se nalazi na adresi Sajmišna cesta 8 u Zagrebu, je svake srijede, subote i nedjelje, od 7 do 15 sati. Sajam automobila Jakuševec (neki kažu sajam Jakuševac) na istoj adresi radi svake subote i nedjelje, također od 7 do 15 sati. S nestrpljenjem čekamo prestanak mjera i početak rada oba sajma koje posjećuje i do 40.000 ljudi. Očekuje se da bi sajmovi trebali početi s radom od 1. ožujka 2021.

blank

blank

blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank