221 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

blank

Tijekom tri dana vikenda policija je tvrdila ukupno 4954 prometnih prekršaja, a evidentirani su i mnogi alkoholizirani vozači

Policijski službenici svih policijskih uprava su od 10. do 12. veljače 2023. godine utvrdili ukupno 4954 prekršaja, od kojih izdvajamo:

• 537 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,07 g/kg izmjerena je kod vozača na području PU sisačko-moslavačke
• 1808 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU zadarske i iznosila je 197 km/h
• 540 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa
• 221 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

Najveći broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke, odnosno 31 takav prekršaj. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske, 121 prekršaj.

blank

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU splitsko-dalmatinska s 338 takvih prekršaja. Najviše prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa evidentiran je kod vozača na području PU zagrebačke, gdje je utvrđeno 86 prekršaja.

Detaljnijom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 25 do 30 godina (126 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg alkohola dok je najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina također od 0,51 do 1,00 g/kg.

Od 10. do 12. veljače 2023. godine na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 46 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih devet pripada kategoriji teških prometnih nesreća. U navedenim teškim prometnim nesrećama nije bilo smrtno stradalih osoba, devet osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a nitko nije zadobio lakše tjelesne ozljede. U svim nesrećama ukupno je ozlijeđeno 59 osoba.