TEST Honda Civic 2.0 Hybrid Elegance: Nevjerojatno dobar osjećaj vožnje

blank

Stječe se dojam kao da se vozi električni ili barem plug-in hibrid, ali nova Honda Civic je samo stvari okrenula malo drugačije

Početni paket opreme kod Honde uvijek izgleda kao srednje jak paket kod europskih proizvođača automobila. Naravno, sve to prati i odgovarajuća cijena, ali u današnjim vremenima je pitanje što je prava cijena. Očigledno je kako vrijedi pravilo: cijena za neki proizvod je najveći iznos koji se može dobiti za taj proizvod. Sudeći po interesu, mnogima nova Honda Civic nije (pre)skupa.

Prije nego li dođemo do bogate opreme, jer paket Elegance je prvi od tri dostupna paketa (uz Sport i Advance), usredotočimo se na ono što Honda uvijek dobro radi – vožnju. Nema izbora više motora, više pogona, više vrsta pogonskog goriva. Možete odabrati samo ovaj 2.0 benzinski motor (u cjeniku se zove full hybrid), birati između spomenuta tri paketa opreme i između pet boja karoserije: crna, siva, bijela, crvena i plava.

blank

blank

Dakle, izbor je izuzetno olakšan, a istovremeno ne možete niti u čemu pogriješiti. Vjerojatno imate omiljenu boju (nadoplata za metalik boju je 700 eura odnosno 5274 kune (još 150 eura treba dodati za premium metalik boju), a prema iznosu novca koji planirate izdvojiti možete vrlo lako odabrati i paket opreme. Maloprodajna cijena za testiranu Hondu Civic 2.0 Hybrid Elegance do registracije je 36.490 eura odnosno 274.933 kune.

Desetljećima unatrag cijene novih i rabljenih automobila u Hrvatskoj se u slobodnoj komunikaciji komuniciraju u eurima (do prije nešto više od dva desetljeća u njemačkim markama) pa je sada puno lakše sve uspoređivati. A i izgledat će vam odmah sve povoljnije, kad vidite cijenu u eurima.

Pogon na struju

Ono što Hondu Civic 11-e generacije izdvaja u odnosu na prethodnike je svakako ono što se nalazi ispod poklopca u prednjem dijelu. Ugrađeni dvolitreni benzinski motor snage 143 kW odnosno 184 KS zvuči na prvi pogled kao sportaš. U praksi se tako i ponaša, bez obzira što se radi o e:HEV hibridu koji će vrlo često voziti samo na struju i nećete uopće čuti zvuk benzinskog motora uparenog preko CVT mjenjača.

Super je što više nema klasičnog CVT zvuka motora kakav inače prati izvedbe takvih mjenjača već godinama, a mnogima to jako smeta. Podsjeća nas to na zvuk skutera koji se previše glasa, bez osjećaja odgovarajuće snage za takav zvuk. Sad je to baš ugodno.

Primijetit će se ponekad zvuk benzinskog motora, ali samo pri nešto nižim brzinama vožnje i pri ubrzavanju. Recimo, vožnja pri 130 km/h znači da se gotovo bešumno vozi jer se tada vozi na struju, a bateriju puni spomenuti benzinac. Da, benzinac se koristi kao generator i proizvodi električnu energiju u većini situacija, ali po potrebi može i direktno prenositi snagu na prednje kotače.

Zbog vožnje vrlo često samo na struju osjećaj je pomalo nevjerojatan jer zaključujemo da smo na kraju po autocesti vozili električni automobil. Odnosno, kao da smo vozili električni automobil.

Odabirom sport načina vožnje zvuk benzinca je nešto naglašeniji, zbog korištenja još jednog generatora – zvuka. Čim se pod gasom deaktivira način sport, taj zvuk istog trenutka nestaje, nakon odabira eko ili normalnog) načina vožnje.

blank

blank

Istovremeno, kožom obloženo kolo upravljača (serijska oprema) pruža jači otpor u vožnji pa je osjećaj kao da je volan tvrd odnosno tvrđi nego u ostala dva načina. Postoji i individualni način vožnje u kojem možemo sami postaviti određene postavke, poput spomenutog otpora na volanu te reakciji na papučici gasa. Sam volan je precizan i djeluje direktan za današnje pojmove pa vozač dobiva dovoljno informacija u dinamičnijoj vožnji.

U vožnji je moguće koristiti polugice koje se kroz četiri stupnja koriste za regenerativno kočenje pa se lakše upravlja brzinom, naročito kada se prilazi semaforu. Jednostavno, koči se preko tih polugica koje automatski utječu i na veću količinu kinetičke energije koja se zatim pretvara u električnu.

Nešto dužim pritiskom na polugicu može se zaključati stupanj regenerativnog kočenja pa u vožnji po zavojitim prometnicama imamo osjećaj kao da na taj način kočimo i tako prilagođavamo brzinu vožnje, bez upotrebe kočnice.

Sve to automatski utječe na potrošnju benzina jer nije isto kada papučica reagira iste milisekunde ili koji djelić sekunde sporije. Ugodnija je tada vožnja i za putnike, nema naglih ubrzavanja pa svakako sport koristite samo kada je nužno. Iako se u eko i normal načinu ne osjete sva 184 konja, malo jači pritisak na papučicu pozvat će i konje koji se odmaraju.

blank

blank

U prosjeku smo imali 7, 8 litara potrošnju goriva, uzevši u obzir tjedan dana vožnje po Zagrebu i autocestom. Pri tome ističemo kako nismo štedjeli i pazili na svaku kap goriva nego smo iskorištavali sve što automobil nudi. Sve se to znatno smanjuje u gradu pa tvornički podatak govori o čak nešto malo ispod 4 litre benzina, a u praksi nešto iznad 5 litara. Kombinirana vožnja (WLTP ciklus) troši 4,7 litara, uz 108 g CO2 po km.

Osjećaj ubrzavanja je odličan, u laganoj vožnji u koloni vozimo se bešumno, samo na struju (ovisno o prikupljenoj energiji u vožnji i kočenju). S mjesta do 100 km/h Honda Civic ubrzava za 7,8 sekundi, što za jednu limuzinu s četiri cilindra zvuči jako dobro. I brzo, uzevši u obzir masu vozila od 1517 kilograma. Istovremeno, nosivost je samo 348 kilograma. Na krov se može smjestiti predmete mase do 65 kilograma.

blank

Maksimalna snaga (samo) benzinskog motora je 105 kW pri 6000 okretaja (143 KS), okretni moment je 186 Nm pri 5400 okr/min. Dva električna motora pružaju 184 KS odnosno 135 kW, a maksimalni okretni moment motora je 315 Nm. Maksimalna brzina je ograničena na 180 km/h. Više od toga nikome ne bi niti trebalo. Dakle, jedan električni motor je generator i napaja litij-ionsku bateriju te daje struju za drugi električni motor. Drugi motor se koristi za pogon prednjih kotača.

Sportski postav

U Hondi Civic se sjedi nisko i to je uobičajeni položaj kakav i volimo kod Japanaca, valjda od vremena kad smo se tek rodili. Serijski dolazi grijanje prednjih sjedala. Ono što se primjećuje svakako je smireniji vanjski izgled u odnosu na prethodnu generaciju koja je bila baš dinamična, sudeći po reakcijama mnogih koji su vidjeli novi Civic. Automobil je zaista lijep, ali i velik, uz čiste dizajnerske linije. Istovremeno, pruža sportsku siluetu s fastback krajem. Ugrađena su LED dnevna i prednja svjetla.

blank

blank

Hatchback izvedba je poprilično velika. Uz 4551 mm dužine sigurno na prvi pogled ne spada u kompaktni segment, ali unutarnje dimenzije ipak tako govore. Međuosovinski razmak je 2734 mm, što je također lijepa brojka koja sugerira jako puno mjesta. Više nego što je uobičajeno u C-segmentu.

Kao da sve to prati omanji obujam rezervoara goriva od 40 litara. Dakle, ovo je ipak više gradski automobil, što sugerira i hibridni pogon, ali bez problema ide na veće udaljenosti. Jasno, uz možda nešto češće stajanje i punjenje goriva. Vožnja je na 17-inčnim dvobojnim aluminijskim naplatcima zaista ugodna pa kombinacija sportske vožnje i udobnog ovjesa znači nešto više uživanja u svakodnevnoj vožnji.

blank

Obujam prtljažnika Honde Civic je 410 litara, uz podni pretinac 415 litara, a sa spuštenim stražnjim sjedalima povećava se na 1220 litara. Preklapanjem magičnih sjedala dobit će se na stražnjem dijelu kabine nevjerojatno puno prostora. Po tome je Civic već dugi niz godina i poznat. Možete unutra u kabinu i povezani prtljažnik smjestiti valjda sve što vam padne na pamet, prilikom prijevoza iz neke trgovine.

Interijer s povezivošću s pametnim telefonom

Sve to prati lijepo vozački složeni postav pa vozač ima nadzor nad svime. Oduševljavaju tipke klima uređaja, uz mrežicu koja vizualno podiže osjećaj dizajna. Uz Android Auto i Apple CarPlay podržana je i povezivost, ali samo preko USB-A konektora za Android dok se Apple iPhone može povezati bežično.

blank

blank

Dakle, za Android telefone nema podrške za bežično spajanje, što nam nedostaje, a dobro bi došao i USB-C konektor jer sve veći broj (Android) pametnih telefona na obje strane kabela ima upravo taj konektor. Ali, i dalje postoje modeli telefona s USB-A konektorom kakav koristi Honda Civic. Ugrađen je ekran od 7 inča ispred vozača dok središnji touch ekran ima 9 inča, uz dobru vidljivost i lijepo organiziran izbornik.

Bluetooth je uobičajen, a dobit ćete i DAB radio te više radijskih postaja nego preko uobičajenog FM radija. Audio sustav se sastoji od osam zvučnika pa u vožnji imamo zaista dobar zvučni ugođaj, a uz spomenuta (dva) USB ulaza u prednjem dijelu i putnici straga imaju dva USB ulaza kako bi mogli puniti svoje telefone.

Honda SENSING

Sigurnost je na prvom mjestu te paket opreme Elegance uključuje poprilično dug popis i broj sustava pomoći u vožnji poput praćenja mrtvog kuta, pomoći pri naglom kočenju, CMBS sustav prevencije sudara kada vozilo procjenjuje da je potrebna dodatna reakcija. Ima tu još danas uobičajenih sustava poput upozorenja na opasnost od frontalnog sudara, ukoliko gledamo okolo i ne pratimo dovoljno promet ispred sebe i razmak do drugih vozila. Ugrađeno je čak 10 zračnih jastuka.

Honda će se zadržati unutar vozne trake, upozorit će ako dođe do prelaska u drugu voznu traku, a ima i zaštitu u slučaju naleta na pješaka te sustav izbjegavanja izlijetanja. Naravno, prepoznaje i prometne znakove. Dobro će doći stražnja kamera, što je funkcionalnost bitnija i od parking senzora (također dolaze serijski, prednji i stražnji).

blank

Honda Civic nastavlja svoj put započet davne 1972. godine te je uz 24 milijuna prodanih primjeraka širom svijeta mamac za mnoge. Jasno, prvo što će se nakon dobrog dizajna i kvalitetne izrade te velike snage primijetiti je cijena, ali pogled na popis opreme govori kako sve to mora tako i biti. Mnogima će nedostajati dizelska ponuda, možda i slabija izvedba kako bi smanjili cijenu, ali ako dobijete hibridni pogon s uštedom onda se na duge staze ovo rješenje ipak više isplati.

S obzirom na samo hibridni pogon i punjenje samo u vožnji, uz bateriju kapaciteta 1,05 kWh, jasno je kako ovo nije prilika za više vožnje na struju, ali kombinacija termičkog motora kao generatora te električnog koji je direktno povezan s kotačima znači jako dobre performanse u vožnji.

U vožnji se koriste tri načina vožnje: električni, benzinski i hibridni, o čemu odlučuje intelligent Multi Mode Drive sustav. Vozač dakle ne može birati između ovih načina vožnje, ali pritiskom na papučicu gasa odlučuje o tome. S druge strane, vozač (ili gazda) odlučuje o kupnji, a ako koristi razum i sve zbroji rezultat je preporuka za kupnju. Odlično funkcionira i poluautonomna vožnja, kada vozilo samostalno vozi i zadržava se unutra vozne trake, uz ruke vozača na kolu upravljača. I dok mnogi automobili tu funkciju isključuju kad brzina vožnje padne ispod 60 km/h, Honda Civic nastavlja voziti i pri samo nekoliko km/h.

Nije sve u SUV konceptu, kakvom mnogi kupci danas streme. I limuzine imaju svoje kupce, još uvijek. Bit će idealan za sve one koji još uvijek nisu spremni za potpuno električni automobil.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank