Cupra el-Born za samo 2,9 sekundi ubrzava od 0 do 50 km/h

blank

Uz bateriju kapaciteta 77 kWh (bruto: 82 kWh) prva potpuno električna Cupra el-Born s jednim punjenjem postiže doseg do 500 kilometara

Marka Cupra predstavila je svoj prvi potpuno električni automobil pod nazivom el-Born (u slobodnom prijevodu „električno rođen“). Kod Cupre su performanse uvijek u prvom planu pa tako i el-Born naglasak stavlja na dinamiku. Konkretno, Cupra el-Born od 0 do 50 km/h ubrzava za samo 2,9 sekundi.

blank

Sustav adaptivne regulacije voznog postroja (DCC Sport) ekskluzivno je u okviru MEB platforme razvijen za model Cupra el-Born, koji je kao konceptualno vozilo el-Born predstavljen u Ženevi u ožujku 2019. godine. U međuvremenu, vozilo je unaprijeđeno ne samo vizualno nego i u pogledu sportskih karakteristika.

DCC Sport objedinjuje sportsku visinu vožnje i sustav koji se automatski prilagođava svim uvjetima na cesti te nudi vrhunsku razinu dinamičnosti tijekom vožnje. Baterija snage 77 kWh za samo 30 minuta će se brzo napuniti i ponuditi doseg za najmanje 260 kilometara, ukoliko vam je potrebno brzo punjenje.

Cupra el-Born imat će sportska sjedala, novo kolo upravljača s većim brojem prekidača (lijevo su prekidači za tempomat i podešavanje udaljenosti do vozila ispred, a desno za upravljanje multimedijom). Na kolu upravljača podešavat će se odabir profila vožnje (gumb Drive), a desno se nalazi gumb za odabir načina vožnje Cupra. Vozilo se pokreće preko diskretno postavljenog gumba ispod ručice brisača.

blank

blank

Ispred kola upravljača smješten je manji ekran za prikaz informacija tijekom vožnje (digitalni brzinomjer, stanje motora), a desno je smješteno upravljanje mjenjačem, što je poprilično neobično. Lijevo su postavljeni fizički prekidači svjetala te upravljanje odmrzavanjem stakala.

U interijeru će se koristiti reciklirani materijali. Sudeći po prvim fotografijama, interijer je jednostavan, s malim brojem prekidača dok se većinom funkcija upravlja preko središnje postavljenog infotainment ekrana (podatak o dijagonali ekrana nije objavljen). Za sada ne znamo niti snagu motora te hoće li se koristiti jedan motor ili će pak postojati opcija pogona na sve kotače.

Head-up zaslon s proširenom stvarnošću (AR) je tehnologija kojom će se između ostalog moći pohvaliti novi model koji na tržište stiže tijekom 2021. godine. Cupra el-Born proizvodit će se u njemačkom gradu Zwickau, a cijena za sada nije poznata.

blank blank