Nevjerojatne opcije koje donosi nova Mercedes-Benz S-klasa

blank

Mercedes najavljuje novu S-klasu, uz fokus na multimedijsko iskustvo kroz ugrađeni MBUX sustav, upravljanjem glasom i dodirom po ekranu

Nova Mercedes-Benz S-klasa neće biti samo luksuzna nego i digitalna, sudeći po najavi. U vožnji će se moći gledati najnoviji online filmovi, slušati omiljena audio knjiga, pogledati prezentaciju na putu do ureda pa čak i voditi ured iz vozila (sjećate li se filma Lincoln Lawyer, kod nas prevedenog kao Cijena istine, a u glavnoj je ulozi Matthew McConaughey?).

MBUX je stigao do svoje druge generacije, a premijeru ima u novoj Mercedes S-klasi. Putnici straga imat će pristup funkcijama zabave, udobnosti i informacijama kao i vozač i suvozač, preko tri ekrana osjetljiva na dodir sustava MBUX (Mercedes-Benz User Experience), uz također upravljanje glasom i izgovaranjem Hej Mercedes.

blank

Za određene funkcije neće se morati niti koristiti ova naredba (prihvaćanje telefonskog poziva ili prikaz navigacijske karte). Hej Mercedes sada također može objasniti gdje se nalazi set za prvu pomoć ili kako spojiti pametni telefon preko Bluetooth veze, a od sada podržava rad na 27 jezika.

U interijeru se nalazi do pet velikih ekrana (koristi se dijelom i OLED tehnologija), čime se olakšavaju kontrolu vozila i funkcije udobnosti. Broj klasičnih kontrola značajno je smanjen: ima 27 manje prekidača nego u prethodnom modelu S-klse. Ne brinite, ključne funkcije kao što su svjetla ili brisači vjetrobrana još uvijek se mogu aktivirati direktno. Kontrolne tipke klima uređaja stalno se nalaze u donjem dijelu zaslona.

blank

blank

blank

Novi 3D prikaz vozača po prvi put pritiskom na tipku nudi prostorni prikaz. Stvarni trodimenzionalni efekt postiže se bez potrebe nošenja 3D naočala. Za ovjeru autentičnosti, uz klasični unos PIN-a, koristi se otisak prsta, prepoznavanje lica i glasa.

Zanimljive su i ove funkcionalnosti: funkcija upozorenja u S-klasi prilikom izlaska sada koristi kamere za prepoznavanje da putnik želi izaći iz vozila. Ako se detektira drugi sudionik u prometu u mrtvom kutu, aktivno ambijentalno osvjetljenje postaje dio sustava upozorenja i trepće crveno. MBUX unutrašnji asistent provjerava je li dječja sjedalica pravilno učvršćena za sjedalo suvozača. Također se nadzire razina pažnje vozača. Ako se detektiraju znakovi mikro-sna, Attention Assist funkcija upozorava vozača.

Nadalje, ambijentalno osvjetljenje može se individualno podesiti daljinski, npr. od kuće. U vozilu je moguće podesiti do sedam različitih profila, a kako se profili sada mogu pohraniti u oblaku kao dio Mercedes me portala, mogu se također koristiti u drugim Mercedes-Benz vozilima s novom generacijom MBUX sustava.

Ako vozač/ica izgovori ”umoran/na sam”, započinje se aktivacijski program Energizing kontrole udobnosti. Ista rečenica izgovorena sa stražnjih sjedala započinje program povećanja blagostanja i udobnosti.

blank

blank

blank

blank