Mogu li se (ot)kupiti vozila nakon Euro NCAP crash testa

blank

Gdje završavaju vozila nakon crash testa, mogu li se (ot)kupiti vozila i dijelovi s oštećenih vozila nakon crash testa?

Euro NCAP svake godine provodi veći broj različitih crash testova (test na sudar) kojima se provjerava sigurnost vozila u slučaju različitih sudara i oštećenja. Jeste li se ikada zapitali što se događa s vozilima nakon testa? Odgovore smo dobili od Euro NCAP tima.

European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) odnosno Europski program za ocjenjivanje novih automobila je program dobrovoljnog ocjenjivanja sigurnosti automobila, a provodi se od 1997. godine.

Sve veći broj automobila na testu dobiva maksimalnih 5 zvjezdica, ali detaljnijim pogledom na finalne rezultate uočavaju se razlike po pitanju sigurnosti odraslih osoba, djece, pješaka i ugrađenih sigurnosnih sustava pomoći.

Najnoviji testirani model je Mazda MX-30 koja je na Euro NCAP testu dobila maksimalnih pet zvjezdica, a u videu možete vidjeti i kako Mazdin električni automobil reagira na iznenadno pojavljivanje pješaka i biciklista te ponašanje sigurnosnih sustava.

Daljnjim raščlanjivanjem ocjene dolazimo do sljedećih informacija, a unutar njih do još detaljnijih podataka koji su pokazatelj sigurnosti novih automobila:
Odrasli putnici – 91%
Djeca – 87%
Pješaci – 68%
Sigurnosni sustavi – 73%

Što se događa s Mazdom MX-30, a tako i sa svim ostalim testiranim vozilima, koja su podvrgnuta strogim testovima? Iz Euro NCAP-a nam odgovaraju da se na kraju bilo koje serije crash testova svi automobili (oštećeni prilikom različitih improviziranih sudara s lutkama u kabini) prevoze u Bruxelles.

U Belgiji se automobili mogu pogledati, prije nego ih vlasnik vozila preuzme u istraživačke svrhe kako bi se vozilo dodatno poboljšalo. Ukoliko određene modele vozila proizvođači (vlasnici) ne preuzmu natrag, takvi automobili završavaju u lokalnoj tvrtki za otpad.

Politika Euro NCAP-a je da se niti jedan dio testiranih vozila, koja su testirana na sudare, ne može prodati niti ponovo upotrijebiti.

blank