Za Bitcoin kupili novi automobil u Hrvatskoj

blank

U Hrvatskoj je po prvi put jedan automobil prodan odnosno kupljen za neku kriptovalutu, a kupio ga je mladi bračni par

Tvrtka Karić automobili, ovlašteni prodavatelj i serviser automobila Fiat, Alfa Romeo i Ford, ući će u povijest kao prva tvrtka u Hrvatskoj koja je svojem kupcu prodala automobil plaćen kriptovalutom. Za nešto manje od jednog Bitcoina, što danas iznosi oko 119.300 kuna, mladi par je u Zagrebu dobio novi Ford Focus.

Kupnja je obavljena pomoću rješenja fiskalnih blagajni Billy i platforme za kripto-plaćanje GoCrypto. Iako je automobil plaćen u kriptovaluti, Karić automobili su na svoj poslovni račun dobili traženu cijenu u kunama, umanjenu za transakcijsku naknadu (koja je osjetno niže nego u slučaju plaćanja debitnim ili kreditnim karticama). Inače, plaćanje je moguće u kriptovalutama kao što su Bitcoin Cash (BCH), Ether (ETH), Bitcoin (BTC) i GoCrypto Token (GoC).

Za trgovca je integracija plaćanja na njegovu blagajnu posve besplatna, a trgovac ne plaća niti mjesečnu naknadu za primanje kriptovaluta; za njega je jedini trošak tek naknada za transakciju.

blank

Ako posjedujete neku od spomenutih kriptovaluta i želite kupiti novi automobil u tvrtki Karić automobili, postupak je sljedeći: za plaćanje kriptovalutama potrebno je skenirati QR kod s ekrana blagajne iz svog kriptonovčanika. Primjerice, želite li platiti Bitcoin Cashom (BCH) to možete učiniti iz bilo kojeg „novčanika“ koji podržava ovu kriptovalutu, odnosno zna komunicirati s Bitcoin.com platformom.

„Iznimno smo ponosni što smo ponovno prvi – nakon što smo kupcima naših marki prvi na hrvatskom tržištu omogućili jednostavan način plaćanja kriptovalutama, prvi smo koji smo i prodali automobil za neku kriptovalutu. Vjerujemo kako će u budućnosti biti sve više zahtjeva kupaca za plaćanjem u kriptovalutama te kako će naš primjer slijediti i drugi trgovci iz branše te početi koristiti ovaj način plaćanja koji pogoduje i trgovcima i kupcima,“ izjavio je Tomislav Karić, direktor tvrtke Karić automobili.

Tvrtka Billy POS, dio ETRANET Grupe, jedan je od vodećih pružatelja rješenja za fiskalizaciju u regiji. Billy rješenje za fiskalizaciju i fiskalne blagajne je kompletno POS (Point of Sale) rješenje prilagođeno svačijem poslovanju. Koristi se na prijenosnim i stolnim uređajima koji su istovremeno fiskalna blagajna, POS pisač i fiskalizacija.

Svi podaci se spremaju i u tzv. cloud odnosno na Billyjeve servere kako bi se u slučaju oštećenja ili gubitka blagajne moglo nastaviti s radom. Uz više od 15.000 zadovoljnih korisnika, Billy rješenje pokreće fiskalne blagajne kao što su HT Mini fiskalna blagajna, Iskon fiskalna blagajna, Optima telekom – Opti fiskal blagajna te RBA fiskalna kasa.