Novost na hrvatskom tržištu: Suzuki Across plug-in hibrid

blank

U Hrvatsku je stigao novi Suzuki Across koji se u mnogočemu razlikuje od “običnih” hibrida – ovaj se SUV može puniti i kod kuće

Glavna razlika između „običnog“ hibrida i plug-in hibrida (PHEV) je u tome što se plug-in izvedba može puniti kod kuće ili pak na javnim punionicama. Dakle, govorimo o najboljem spoju klasičnog i električnog svijeta. Upravo to donosi novi Suzuki Across koji je stigao u Hrvatsku.

Suzuki Across isključivo dolazi kao plug-in hibrid te se u mnogočemu razlikuje od “običnih” hibrida. Ponajprije se to odnosi na veličinu i kapacitet litij-ionske baterije od 18,1 kWh koja svojim dimenzijama i masom ne narušava vozne karakteristike automobila, a koja mu omogućuje autonomiju od čak 75 km isključivo na električni pogon, što je više nego dovoljno za sve dnevne migracije.

blank

blank

S druge strane, za bilo kakva duža putovanja s modelom Suzuki Across na raspolaganju vam stoji klasični benzinski motor zapremine 2,5 litre (2487 cm3) i rezervoar od 55 litara, zbog čega ne morate razmišljati o električnim punionicama duž vašeg puta. Imat ćete e-four pogon na sve kotače, pri čemu benzinski četverocilindrični motor sa 16 ventila isporučuje 136 kW odnosno 185 KS) pri 6000 okr/min.

Naprijed i natrag se nalaze električni motori: prednji je snage 134 kW (182 KS) i nudi 270 Nm okretnog momenta dok se straga isporučuje 40 kW (54 KS), uz 121 Nm. E-CVT automatski mjenjač koristi se za prijenos snage na kotače. Masa vozila je 1940 kilograma. Maksimalna brzina koju Suzuki Across postiže je 180 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 6 sekundi.

Ono što Across svrstava među najbolje je upravo omjer velike snage, koja vam je u svakom trenutku na raspolaganju (ukupno više od 300 KS), i vrijeme punjenja baterije koja je dimenzionirana za punjenje i na kućnoj utičnici – baterija će se od nule od “vrha” napuniti za svega 8 sati. Serijski ćete uz vozilo dobiti i kabel za punjenje.

blank

Napomenimo kako ostali električni automobili (trenutno) za punjenje na kućnoj utičnici trebaju između 23 do 42 sata, što se doduše može skratiti cca 3x, ali to podrazumijeva zakup industrijske struje, čija je snaga 3x jača, ali i čija je cijena 3x veća.

Samim time računi za struju u kućanstvu više neće iznositi 200-300 kn/mjesečno nego 600-900 kn/mj. To znači da se niti nećete voziti za 20-ak kn/100 km nego za 50-60 kn/km, što je pak ekvivalent 5-6 litara konvencionalnog goriva. Emisija CO2, prema WLTP načinu mjerenja, iznosi 22 g/km.

Uz dužinu vozila od 4635 mm te 2690 mm međuosovinskog razmaka i 190 mm udaljenosti od tla, prtljažnik je obujma 490 litara (1168 litara sa spuštenim naslonima, odnosno maksimalno 1604 litre).

blank blank

Možete birati između šest boja karoserije:
White Pearl Crystal Shine (070)
Silver Metallic (1d6)
Gray Metallic (1g3)
Sensual Red Mica (3t3)
Dark Blue Mica (8×8)
Attitude Black Mica (218)

Od sigurnosnih sustava aktivne i pasivne sigurnosti SUV Suzuki Across serijski nudi:
– nadzor mrtvog kuta (Blind Spot Monitor)
– prepoznavanje pokretnih objekata straga (Rear Crossing Traffic Alert)
– sustav automatskog kočenja pomoću radara i kamere (Pre-Collision System)
– automatsko paljenje i gašenje dugih svjetala
– prepoznavanje prometnih znakova (Road Sign Assist)
– adaptivni tempomat punog raspona
– sustav praćenja prometnih traka (Lane Tracing Assist)
– upozorenje na izlazak iz prometne trake
– prevenciju napuštanja prometne trake
– upozorenje na krivudanje vozila
– funkciju vožnje sredinom prometne trake
– pomoć pri kretanju uzbrdo (Hill Starting Assist).

blank

Na hrvatsko je tržište stigao automobilski biser koji svoje kupce ne osvaja samo vrhunskom tehnologijom nego i svojim markantnim izgledom. Više od 170 stavki dodatne opreme serijski je ugrađeno u svaki Across, a mi navodimo samo jedan mali dio.

Serijski ćete dobiti opremu poput prednjih i stražnjih parking senzora, stražnju kameru, ePoziv (eCall) usluge, Isofix sustav, dvozonski klima uređaj, LED dnevna svjetla, info ekran dijagonale 7 inča za prikaz informacija tijekom vožnje (potrošnja goriva, sat, putno računalo…), DAB radio, Bluetooth, a infotainment sustavom upravlja se putem 9-inčnog ekrana osjetljivog na dodir.

blank

Podržani su Apple CarPlay i Android Auto. Google je upravo objavio odličnu novost – u Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i mnoge druge zemlje uskoro stiže podrška za Android Auto, a od verzije 11 spajanje će biti moguće bežično.

Cijena za Suzuki Across PHEV je 407.593 kuna čime se smjestio u rang automobila sličnih performansi, no poznavajući Suzukijevu kvalitetu i činjenicu kako s ovim automobilom nećete morati posjećivati benzinske postaje dok god ne krenete izvan grada u kojem živite odnosno na dulja putovanja, vaša višegodišnja ušteda započinje upravo njegovom kupovinom.

blank

blank

blankblank blank blank