Nova Porsche Panamera s naprednim tehnologijama

blank

Porsche Panamera Turbo S sa 630 KS može postići 315 km/h, a uz vrhunske vozne sposobnosti nudi i napredne tehnologije

Druga generacija Porsche Panamere tržištu je predstavljena 2017. godine, a sad je i redizajnirana. Uz vizualne promjene donosi i različita poboljšanja u tehnološkom dijelu vozila čija cijena u Njemačkoj počinje od 91.345 eura za Panameru sa stražnjim pogonom.

Porsche Panamera 4S E-Hybrid
Porsche Panamera 4S E-Hybrid

Naglasak kod nove Panamere je na digitalnom umrežavanju i sustavima asistencije za sigurnost i komfor. Porsche Communication Management (PCM) obuhvaća dodatne digitalne funkcije i usluge kao na primjer poboljšano online govorno upravljanje Voice Pilot, Risk Radar za aktualne informacije o prometnim znakovima i opasnostima, bežični Apple CarPlay i ostale Connect usluge.

Serijski će svi novi modeli Panamere 2020 imati serijski pomoćnih za zadržavanje u voznoj traci, prepoznavanje prometnih znakova te Porsche InnoDrive uključujući tempomat za održavanje razmaka, sustav Night Vision Assist, asistent za promjenu traka, LED matrix prednja svjetla uključujući PDLS Plus, Park Assistent uključujući Surround View i head-up zaslona. Nudi se i opsežan izbor inovativnih sustava svjetala.

Porsche Panamera Turbo S
Porsche Panamera Turbo S

U vrhu ponude je Panamera Turbo S uz 463 kW (630 KS) snažni četverolitreni V8 biturbo motor koji isporučuje 820 Nm okretnog momenta, što je 59 kW (80 KS) veća snaga i 50 Nm veći okretni moment nego što je nudio dosadašnji vrhunski motor s unutarnjim sagorijevanjem. U konačnici, Panamera sa Sport Plus načinom vožnje postiže 315 km/h, a s mjesta do 100 km/h stiže za samo 3,1 sekundu.

Za ovakve performanse su zaslužni i zračni ovjes s tri komore, Porsche Active Suspension Management (PASM) i sustav stabilizacije Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) uključujući Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus).

Porsche Panamera GTS Sport Turismo
Porsche Panamera GTS Sport Turismo

V8 biturbo motor Panamere GTS je optimiziran prije svega u pogledu svog razvoja snage. Sa 353 kW (480 KS) i 620 Nm novi Panamera GTS daje 15 kW (20 KS) više snage nego prethodni model. Kod novog serijskog sportskog ispušnog sustava zahvaljujući asimetrično postavljenom stražnjem prigušivaču zvuka još je jače izražena klasična karakteristika V8 zvuka.

U novoj Panameri i Panameri 4 se sada diljem svijeta na svim tržištima koristi već poznati 2,9-litarski V6 biturbo motor. Vrijednosti snage se s 243 kW (330 KS) i 450 Nm ne mijenjaju.

Panamera 4S E-Hybrid s baterijom od 17,9 kWh ima do 54 km električnog dosega (WLTP mjerenje). Plug-in hibridni model koristi kombinaciju elektromotora snage 100 kW (136 KS) koji je integriran u PDK mjenjač s osam stupnjeva i 2,9-litarskog V6 biturbo agregata s 324 kW (440 KS). U konačnici, postiže se snaga sustava od 412 kW (560 KS) i maksimalni okretni moment sustava od 750 Nm.

U kombinaciji sa serijskim paketom Sport Chrono sprint uspijeva od nule do 100 km/h u 3,7 sekundi. Pri 298 km/h se postiže najveća brzina. Spomenimo da je pomoću optimiziranih ćelija bruto kapacitet baterije povećan s 14,1 na 17,9 kWh.

Porsche Panamera 4S E-Hybrid
Porsche Panamera 4S E-Hybrid
Porsche Panamera 4S E-Hybrid Sport Turismo
Porsche Panamera 4S E-Hybrid Sport Turismo

Za sve Panamere dorađeni Porsche Active Suspension Management (PASM) pruža osjetno poboljšanje komfora prigušivanja, dok regulacija električnog sustava stabilizacije Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport) osigurava veću stabilnost. Osim toga, koristi se nova generacija regulacije upravljanja i guma.

Nova Panamera se, ovisno o pogonu, osim sportske limuzine može naručiti i kao Sport Turismo ili Executive s produljenim međuosovinskim razmakom. Kompletno novo prepravljeni prednji dio Panamere Turbo S razlikuje se većim bočnim dovodima zraka i novo oblikovanim elementima boje eksterijera koji svojim vodoravnim spojem pojačavanju dojam širine. Trake svjetala dvostrukih Turbo prednjih svjetala sada su jasno razdvojenije.

Porsche Panamera Turbo S Sport Turismo
Porsche Panamera Turbo S Sport Turismo

Na stražnjoj strani dorađena traka svjetala sada s prilagođenom konturom besprijekorno prolazi preko poklopca prtljažnika. Na taj način bez prekida spaja oba novo dizajnirana LED stražnja svjetla. GTS modeli serijski imaju nova zatamnjena Exclusive Design stražnja svjetla s dinamičnom funkcijom Coming / Leaving Home. Tri nova 20“ i 21“ kotača nadopunjuju ponudu tako da je sada na raspolaganju sveukupno deset različitih dizajna.

Cijena za Porsche Panameru, koja kod trgovaca stiže krajem listopada 2020., u Njemačkoj starta od 91.345 eura za model sa stražnjim pogonom. Svi ostali modeli imaju pogon na sve kotače: Panamera 4 je dostupan po cijenama od 95.289 eura naviše, Panamera 4S E-Hybrid od 126.841 euro naviše, Panamera GTS od 136.933 eura naviše i Panamera Turbo S od179.737 eura naviše. Sve cijene uključuju PDV i opremu specifičnu za zemlju.

Porsche Panamera 4S E-Hybrid, Panamera Turbo S, Panamera 4S E-Hybrid Sport Turismo
Porsche Panamera 4S E-Hybrid, Panamera Turbo S, Panamera 4S E-Hybrid Sport Turismo

blank