Novi Toyota Land Cruiser: moćan na terenu, ali i u multimediji

blank

Redizajnirani, osvježeni Toyota Land Cruiser uz vizualne promjene novosti donosi i u području novih tehnologija, ali i u multimediji

Nakon gotovo 70 godina postojanja i vožnje na gotovo svim terenskim podlogama, Toyota Land Cruiser se dokazao kao izuzetno sposobno terensko vozilo. Redizajn donosi promjene u izgledu, ali snažniji dizelski motor, a pojačan je i u tehnološkom pogledu.

U putničkoj kabini je razina opreme podignuta kroz unaprijeđeni multimedijski sustav. Uz brži softver i odziv zaslona, dodirni zaslon i prilagodljivi početni prikaz, novi sustav nudi povezivanje aplikacijama Apple CarPlay i Android Auto. Za zvuk se brine JBL, a uz touch ekran koriste se i fizičke tipke kao prečaci.

blank

Ovaj sustav se odlikuje funkcijom pretraživanja one-box, 3-godišnjim razdobljem pokrivenošću kartama i osvježavanjem karata preko zraka. Internetske usluge uključuju izvještaje u stvarnom vremenu o prometu, Google tražilicu i dodatne obavijesti o kamerama za mjerenje brzine, parkiralištima, cijenama goriva i prognozi vremena.

U Land Cruiser ugrađuje druga generacija sklopa tehnologija za aktivnu sigurnost Toyota Safety Sense. Sklop je sada proširen uključivanjem sustava predsudarne zaštite (Pre-Collision System – PCS) koji sadrži otkrivanje pješaka noću i biciklista danju te ima inteligentni prilagodljivi tempomat.

Unaprijeđeni Land Cruiser 2020 pokreće 2,8-litarski dizelski, 4-cilindrični motor, uz usvajanje tehnologije Stop&Start, s common railom, DOHC i 16 ventila te sada raspolaže s više snage i okretnog momenta. Najveća snaga je povećana za 27 KS/20 kW na 204 KS/150 kW pri 3000-3400 okr/min, dok je najveći okretni moment povećan za 50 Nm na 500 Nm pri 1600-2800 okr/min.

Uz automatski mjenjač sa 6 stupnjeva Land Cruiser postiže najveću brzinu od 175 km/h te skraćuje vrijeme ubrzanja 0-100 km/h na 9,9 sekundi – što je poboljšanje od 3 sekunde u odnosu na prethodnike. Prosječna potrošnja i emisija CO2 su smanjene – prva za 0,7 l/100 km, na 7,0 l/100 km, a potonja za 18 g/km, na 192 g/km.

blank

Land Cruiser nudi kupcima i više elegancije i veći prestiž kroz ponudu posebnog paketa Black u paleti modela. Vanjske odlike ovog novog, opcijskog paketa Black uključuju maska hladnjaka i stražnja letvica u cijelosti od tamnog kroma – to je prvi takav detalj u obitelji Land Cruisera. Crni okviri svjetala za maglu, poklopci vanjskih retrovizora i bočne letvice te prozirni sklopovi stražnjih svjetala dodatno će isticati Toyotu koja je inače dostupna u više od 190 zemalja širom svijeta.

Unutrašnjost je oplemenjena posebnom crnom, izvedbom središnje konzole i središnjeg tunela. Niti jedan drugi SUV ne može ponuditi jedinstvenu kombinaciju terenskih sposobnosti i cestovne dinamike kakvu nudi osvježeni Land Cruiser 2020. Sada ga, više nego ikada, njegov snažni izgled na cesti, poboljšane performanse i viša razina tehnologije u vozilu čine premium vozilom u segmentu 4×4 uz savršen spoj sposobnosti vožnje bilo kuda, udobnosti i profinjenosti.

blank

blank