Svjetska premijera Toyotinog baterijsko-električnog vozila

blank

Potpuno nova Toyota bZ4X je prvi model u novoj seriji baterijskih električnih vozila (BEV), a naziv serije „bZ“ kratica je od „Beyond Zero“

Kroz Beyond Zero provlači se Toyotina strategija kojom žele doprinijeti svijetu više od nulte emisija plinova i povrh ograničenja koje donosi automobilska industrija.

Toyota bZ4X je Toyotino prvo namjenski dizajnirano baterijsko električno vozilo (BEV). To je udoban, prostran i istinski SUV, dostupan s potpuno novim pogonom na sve kotače – s najboljim performansama u klasi, a ističe se Izvanrednom kvalitetom i trajnošću baterije temeljene na četvrt stoljeća Toyotinog iskustva u proizvodnji elektrificiranih vozila.

Toyota bZ4X je prvi automobil koji koristi Toyotinu novu posebnu platformu za BEV. Ova platforma temelji se na filozofiji e-TNGA, a razvijena je u suradnji Subarua i Toyote. Zahvaljujući korištenju baterije kao sastavnog dijela šasije, ispod podnice vozila, postignute su temeljne prednosti niskog težišta, odlične raspodjele mase sprijeda/straga i velika krutost školjke radi postizanja visoke sigurnosti i odlične udobnosti i upravljivosti.

blank

Uz potpuno napunjenu litijsku bateriju kapaciteta 71,4 kWh, očekivani doseg je više od 450 km, a doseg vožnje bZ4X-a je moguće povećati korištenjem opcijskog krova kao solarnog panela (kroz godinu dana prikupit će dovoljno struje za prelazak 1.800 km). Model bZ4X će, isto tako, nuditi napredne tehnološke funkcije, uključujući treću generaciju sklopa Toyota Safety Sense s novim sustavima aktivne sigurnosti i pomoći vozaču.

Povećanjem područja otkrivanja radara s milimetarskim valovima i kamere, poboljšano je djelovanje svake pojedine funkcije. Nove funkcije uključuju unapređenje sustava predsudarne zaštite radi prepoznavanja vozila iz suprotnog smjera i vozila koja se ubacuju, sprječavanje ubrzanja pri maloj brzini i pomoć pri zaustavljanju u nuždi. Povrh toga, bit će dostupan i novi multimedijski sustav s osvježavanjem softvera preko zraka (OTA).

blank

blank

Model bZ4X s pogonom na prednje kotače pogoni elektromotor od 150 kW brzog odziva. Daje snagu od 204 KS i 265 Nm momenta, omogućavajući ubrzanje 0-100 km/h za 8,4 sekundi i najveću brzinu od 160 km/h. Izvedba s pogonom na sve kotače ima najveću snagu 217,5 KS uz 336 Nm okretnog momenta, najveća brzina je ista, dok je ubrzanje do 100 km/h smanjeno na 7,7 sekundi.

Europska premijera Toyote bZ4X bit će 2. prosinca 2021. nakon čega slijedi otvaranje online rezervacija.

blank blank blank blank blank