TEST Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90: Za dva koplja bolji

blank

Novi Sandero kao da je preskočio jednu ili čak dvije generacije – napredak je vidljiv u apsolutno svim detaljima, gdje god pogledate

Samo da znate koliko je pogleda, tijekom tjedan dana testiranja, ova Dacia Sandero Stepway privukla. S obzirom da automobili još uvijek nemaju na sebi brojač pogleda, mi ćemo lupiti brojku od 150 osoba. Možda smo i malo rekli. Treba dodati toj brojci i stotine pogleda koje su naše fotografije privukle na društvenim mrežama, pa zatim telefonske pozive sadašnjih vlasnika Sandera kao i onih koji planiraju postati.

Naročito u vremenima kada je teško doći do novog automobila mnogih automobilskih marki. Neki razmišljaju o kupnji rabljenog automobila, ali Dacia Sandero Stepway čini se kao odličan izbor i mudra odluka za kupnju. Znamo, znamo, niste još vidjeli tako dobro novi Sandero pa ne dijelite možda mišljenje s nama i sa stotinama pa i tisućama drugih. Nema veze, imate vremena upoznati se.

blank

Kad ne bi bilo znaka marke Dacia, vjerujemo da bi mnogi drugačije mislili. Naravno, ne mislimo ništa loše o rumunjskoj marki koju pod svojim okriljem drži Renault, ali napredak je vidljiv u svakom pogledu. Bilo da se vozimo autocestom 130 km/h ili nešto brže (maksimalno 172 km/h), bilo da se vozimo po gradu, po zavojima – Dacia sve obavlja pristojno, dovoljno tiho te responzivno.

Multimedija i Android Auto

S obzirom da smo mi tehnološki portal dopustite da s vama podijelimo jednu zanimljivu situaciju, a vezana je uz povezivanje pametnog telefona i infotainment sustava vozila. Ulazimo u novi Dacia Sandero Stepway, namještamo retrovizore i sjedalo, bacimo pogled po interijeru i odmah spajamo mobitel kako bismo se barem nekome javili u vožnji.

I slijedi ugodno iznenađenje… Ne samo što smo u tren oka spojili mobitel preko Bluetootha nego nam je vozilo automatski ponudilo spajanje na Android Auto. Da, automatski. Znamo da neki automobili iz 2021. godine podržavaju i bežično spajanje na Android Auto, ali još to nismo isprobali. Iznenadili su se mnogi oko nas koji čekaju takvu opciju već godinama kako bi se riješili dosadnih kabela.

blank

Dakle, kroz dvije-tri sekunde na 8-inčnom ekranu multimedijskog sustava Media Nav u Daciji ponosno je stajao početni ekran Android Auto aplikacije, koju i novi Android telefoni od prošle godine imaju integrirano, bez potrebe da se preuzima mobilna aplikacija. Koja, usput rečeno, dugi niz godina nije funkcionirala u Hrvatskoj, ali jeste u ostatku razvijenog svijeta.

O Android Autu je već sve rečeno, ali uvijek treba ponoviti velike prednosti: sučelje je daleko optimiziranije za pametni telefon i njegove funkcije u vožnji nego što to naprave sami proizvođači vozila. Ikone su velike, razmak između njih je veći, sučelje je jednostavnije napravljeno, nešto je i šarenije. Isto vrijedi i za Apple CarPlay koji je već nekoliko godina podržan u Hrvatskoj. Podržava ga i Dacia Sandero Stepway, a možete vidjeti kako Apple CarPlay izgleda kod modela Dacia Dokker iz 2020.

Dacia nije stala samo na tom detalju nego su pored velikog središnjeg ekrana smjestili i praktični držač za pametni telefon. Dakle, integriran je uz sam ekran, s lijeve strane i ne smeta u vožnji. Sjetili su se krasni ljudi iz Dacije još jednog detalja – povezivanje pametnog telefona radi punjenja može biti praktičnije ako se u tom području kokpita smjesti dodatni USB ulaz za kabel.

blank

Potreban je kabel dužine 15 – 20 centimetara tako da neće smetati dugački kabel koji počinje s dna i smeta svim komandama klime u vožnji. Svaka čast! Takav kabel možete vrlo lako nabaviti u većini trgovina ili za dolar – dva naručiti preko interneta. Mnoge za tvrtke dijele kao dio trodijelnog kabela kako biste imali kabel sa svim danas potrebnim konektorima koje koriste pametni telefoni.

Kad govorimo o USB priključku, radi se o USB-A standardu koji će dobro doći većini korisnika pametnih telefona, ali ne i svima. Naime, mobilna industrija prelazi na USB Type-C standard tako da su na oba kraja upravo ta dva manja USB priključka. Dakle, možda ćete trebati kabel koji na jednom kraju ima USB-A (to je klasični USB), a na drugom famozni Type-C. Možete nabaviti i adapter za dolar – dva.

blank

blank

Korištenje Android Auto aplikacije savjetujemo u bilo kojem trenutku vožnje jer ćete moći koristiti Google Karte (Maps) i Waze aplikacije namijenjene prometu, navigaciji, praćenju prometne situacije, zastojima… Znat ćete i kad je u nekom dijelu grada odnosno prometnice veliki zastoj, prometna nesreća, ali i gdje su trenutno (skrivene) policijske ophodnje.

Sve što inače koristite na svojem pametnom telefonu preslikava se na ekran u Daciji tako da ćete imati i svoje favorite, omiljene destinacije, svoju kuću, svoj posao. Ekran koristi kapacitivnu tehnologiju (poput današnjih pametnih telefona), što nam se također sviđa, za razliku od rezistivne tehnologije kod koje morate jače pritisnuti ekran.

A sada iznenađenje… U Android Auto sučelju smo, uz sve one korisne aplikacije, pronašli i igrice. Da, prave video igrice u kojima možete uživati dok čekate dijete nakon škole, treninga ili vrtića. Ili jednostavno samo želite malo mira za sebe pa se iz stana spustite u svoju Daciju.

blank

Kroz sučelje Android Auta moguće je čitati odnosno poslušati pristigle poruke preko mnogih aplikacija (WhatsApp, Messenger, Viber, Telegram, Signal…), poslušati novosti pa i spojiti se na svoj pametni dom ako kod kuće imate mogućnost daljinskog upravljanja rasvjetom, zavjesama, uključivanjem utičnica. Spojili smo pametni telefon Samsung Galaxy S21 Ultra s instaliranom aplikacijom SmartThings te dobili i tu mogućnost.

I Dacijino sučelje uz Multimedija Adriatik paket (plaća se dodatno 1500 kuna) nije loše, napredovalo je što se tiče dizajna, upotrebljivosti u vožnji pa je na početnom ekranu podijeljeno na šest ikona plus jednu manju za postavke. Imamo i tu navigaciju, ali ova od Googlea je ipak u stvarnom vremenu, uz praćenje prometnih stanja.

blank

Napredne tehnologije

Dacia Sandero Stepway dobila je i neke napredne funkcionalnosti poput aktivnog kočenja u slučaju opasnosti, ako vozač ne reagira, a prati i slijepu odnosno mrtvu točku u vožnji. Izuzetno bitna funkcija ne samo na autocesti nego i u gradu, naročito kad se vozimo po više traka.

Uz opremu Comfort testirani Sandero Stepway ima i stražnju kameru koja solidno radi i u lošijim svjetlosnim uvjetima, ima prednje i stražnje parking senzore, podešavanje jakosti zvuka radija u vozilu, ovisno o brzini vožnje. Iznad glave nam se nalazi SOS tipka koju je potrebno pritisnuti u slučaju opasnosti ili ako ste imali prometnu nesreću, a najpametnije je u tom trenutku u sjedalu pričekati hitnu pomoć.

Dacia Sandero Stepway u vožnji

Dacia je uz 1.0 TCe benzinski trocilindrični motor poprilično pa čak i iznadprosječno živahna. Isti taj motor se u LPG verziji dobije sa 100 KS, ali ove 92 KS (67 kW) i 160 Nm je odlično i za grad, kad će vam dobro doći paljenje turbine i naglije ubrzavanje pri pretjecanjima, ali i na otvorenoj cesti kad trebate snage za pretjecanje.

blank

blank

Kao da se poradilo na aerodinamici koja sada omogućuje manje buke u vožnji, ali i manju potrošnju benzina. Vozilo smo se po gradu i po autocesti ne štedeći Sandero Stepway previše, a potrošnja se kretala oko 7 litara (rezervoar je zapremine 50 litara). Pomaže i ručni mjenjač sa šest stupnjeva koji smanjuje okretaje pa samim time i buku i potrošnju pri većim brzinama.

Uz nešto više podvozje i 16-inčne kotače (čelični naplatci su odlično skriveni iza ratkapa) osjetit ćete lagano ljuljanje u vožnji vozila dužine 4099 mm, što je i očekivano, ali se zato možete penjati po rizolima, prelaziti preko graba, izaći na makadam, bez straha. Ipak, pripazite na vozilo kako ga ne biste ogrebali jer zaista vrijedi biti pažljiviji. Narančasta boja Atacama košta 3500 kuna i dobro odnosno odlično stoji Sanderu Stepway.

blank

blank

U interijeru nam se sviđa što je dio tvrdih materijala zamijenjen s tkaninom, postoje i detalji u boji vozila koji daju življi osjećaj unutrašnjosti, a naročito nam se sviđaju tri kružna prekidača za automatski klima uređaj. Da, ova Dacia ima automatski klima uređaj. Dacia ima hit koji u ovom obliku, do registracije, košta 122.590 kuna (listopad 2021.), što je sasvim prihvatljivo uzevši u obzir sve što se dobije. A dobije se toga jako, jako puno. Početna cijena vozila je 96.900 kuna.

Pa i rezervni kotač u poprilično iskoristivom prtljažniku s dvostrukim dnom zapremine 328 litara. Znamo, znamo, mnogi će pogled usmjeriti i prema LPG izvedbi, naročito u vremenima skupog benzina. Ta LPG izvedba je tek za preporuku! Teško je odoljeti dizajnu i grafici Y LED prednjih dnevnih svjetala koju ćemo viđati sve češće na ulicama, i ne samo na Sanderu Stepway nego i na drugim Dacijinim vozilima. Njihova ofenziva je tek krenula, a dolaze Jogger i Spring.

blank

blank

blank blank

blank blank blank blank blank

blank blank blank blank blank

blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank