TEST Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV Speciale: Dame i gospodo, ovo je predivno!

blank

Prvi automobil s NFT certifikatom izaziva nevjerojatne emocije, ali ne zbog tog tehnološkog dodatka nego zbog dizajna. I zato što je to Alfa!

Tonale znači tonski ako bismo riječ preveli direktno s talijanskog jezika, ali oni koji se vole voziti po prijevojima talijanskog dijela Alpi znaju da je to naziv prijevoja, kao što je još poznatiji i proslavljeni Stelvio.

Talijani znaju napraviti automobil za kojim će se svi okretati. I kako god ga nazovu – dobro zvuči. Bilo koja riječ iz talijanskog jezika dobro mu stoji i dobro zvuči. To je taj ton, to je taj (pri)zvuk koji se osjeti kod talijanskih automobila. Njih pokreće emocija, a pokrenula je i mene odmah od prvog okretaja kotača Alfe Romeo Tonale, a sada i pri pisanju prvih riječi. Još ta specijalna, Speciale Montreal zelena boja, sastavljena od čak tri boje. Ostale specijalne boje su plava Misano, siva Vesuvio i crvena Alfa (posljednja je jedina pastelna dok su tri ostale boje metalik).

blank

Trud se isplatio, ali i čekanje na dolazak automobila u trgovine, nisam to samo ja shvatio nego i svi promatrači tijekom sedam dana testa. Susretanje s vozačima iz suprotnog smjera odaje zainteresiranost, vidio sam oči koje istražuju prednju masku, ali i da se u njihovoj glavi nešto događa. Vjerujem da su kasnije prepričavali kako su vidjeli novu Alfu s predivnom linijom.

Otišao sam s Alfom Romeo Tonale na ručak s prijateljem. Tek smo nakon 15 minuta (gledanja) sjeli u automobil i zaputili se do restorana. Tamo su, nakon nas dvojice, s gledanjem nastavili posjetitelji restorana. Fotografirali su Tonale, ali i radili selfieje. Iskreno, u novije vrijeme niti jedan novi automobil na testu nije privukao toliko pozornosti.

blank

blank

Dizajn u prvom planu

Nema Alfa Romeo Tonale ispod haube strašno jak i zabavan automobil, ovo je početni 1,5-litreni sa 130 KS. Stoga, treba uživati u pogledu, u dodirima materijala, u promjeni dizajna ispred kola upravljača. Nema više analognih kazaljki, ali početna i odjavna animacija te dizajn nisu kao kod drugih koji su ispred vozača stavili tablet i pustili dizajnere da nešto do sljedećeg dana nacrtaju.

Zadržan je vanjski oblik dvaju kružnih instrumenata koji obrubljuje moderan pristup i tablet koji se ipak skriva unutar stare siluete. Pravi znalci će i u vanjskom dizajnu vozila primijetiti Alfin DNK. Tonale preuzima bočni dizajn modela Alfa Romeo GT Junior iz 1972. godine. Dizajneri su „posudili“ i neke druge elemente dizajna sa starijih Alfinih modela.

Ako pamtite vrijeme prije korone, onu predivnu 2019. godinu, onda se sigurno sjećate Ženevskog auto salona na kojem je Alfa Romeo predstavila Tonale kao koncept. Za razliku od drugih koncepata predstavljenih pored ženevskog aerodroma zadržana je velika sličnost s konceptnim modelom. Netko je rekao: ne može, a nije to bio Vojko V nego netko bitan iz Alfe. Hvala mu na tome.

blank

blank

blank

blank

Ono što najprije dolazi do izražaja, jasno uz jednu od četiri posebne boje, svakako su trostruka prednja LED svjetla. I drugi automobili imaju lijepe konture svjetala, ali ovo je zaista posebno. Kad se stane na nekoliko metara ispred Tonalea osjeti se nekakvo strahopoštovanje. Kao da vas gleda živo biće. Straga se primjećuje sinusna linija, a taj detalj je uzet i za instrument ploču prilikom gašenja motora.

Start-stop

Automobil živne čim se pritisne start tipka na kolu upravljača. Dojam pritiska na tipku i popratna animacija na instrumentima ispred je kao da pokrećemo 530, a ne samo 130 KS. Ipak, neće se začuti nikakav zvuk iz četiri cilindra nego i dalje vlada tišina. Razlog je hibridni pogon koji omogućuje kombinacija benzinskog i električnog motora.

blank

Iz garaže ili s parkinga ćete startati bez ikakve buke, nećete nikoga probuditi, ali motor se budi nešto kasnije, kada u igru uskače benzinski motor. Znamo da je najveća potrošnja goriva upravo pri pokretanju vozila čime se znatno štedi i smanjuje utjecaj na okoliš.

Baterija kapaciteta 0,154 kWh i mase od 15 kilograma se puni samo u vožnji, ovo je klasični hibrid koji ne zahtijeva nikakav drugačiji pristup od klasičnog benzinca. Nema punjača kojeg morate uštekati u vozilo ili potrage za slobodnim mjesto m za punjenje. Samo ste dobili nešto više snage i momenta, ali i tišinu u trenucima gradske gužve, dok ste sami i promišljate o danu koji je iza vas. Ili ispred vas. Niste sami, ovaj automobil kao da osjećate na svojoj koži.

Uz neznatno veći SUV Stelvio, koji je također „kradljivac emocija“, Tonale je blizak (i) ženama. One su sigurno ciljana publika, uz muškarce koji cijene Alfu i sigurno zaplaču ako ga jednog dana prodaju. Ono što je bitno, zaplakati neće novi kupac jer je dobio automobil stvaran kakav jeste.

Spomenuli smo Stelvio, a Tonale je kao pripadnih C-SUV segmenta poprilično blizu većeg brata, a najbolje se veza osjeti kod podatka da je za samo 25 litara prtljažnik manji u Tonaleu (500 litara). Ipak, to su dva različita automobila, s dva različita pristupa. Međuosovinski razmak Tonalea je 2636 dok Stelvio ipak mjeri 2818 mm, što je razlika od 182 mm. Za 62 mm je uži od Stelvija, niži je 92 mm.

blank

NFT tehnologija

Naime, Alfa Romeo Tonale je prvi automobil na svijetu koji za pohranu raznih podataka koristi NFT tehnologiju. Tu nema šanse da bilo što izmijenite. Ako ste ulje promijenili na 20.000 km onda je to tako za sva vremena. Nema promjene podataka, a novi vlasnik će biti sretan jer zna što kupuje. Nema kasnijih iznenađenja. Kao niti kupac nakon njega, ako uslijedi prodaja.

Digitalni NFT certifikat (tehnologija nezamjenjivih tokena) temeljeni se na Blockchain tehnologiji – povjerljivom i neizmjenjivom zapisu glavnih faza u životu pojedinog vozila. To je ustvari crna kutija koja bilježi sve informacije tijekom vožnje – način vožnje, udarce u vozilo, servisno održavanje. Ali, o praćenju informacija odlučuje vlasnik vozila, uz prethodni pristanak. Blockchain kartica se nalazi u vozilu.

Android Auto i Apple CarPlay

Kokpit je orijentiran prema vozaču, korišteni su vrhunski materijali, a bežično punjenje te serijski dostupno bežično povezivanje s pametnim telefonima preko aplikacija Android Auto i Apple CarPlay govore da je ovo moderna Alfa.

blank

Android Auto je decentnije dizajniran, nudi veći broj aplikacija koje inače imamo na ekranu pametnog telefona, a sve postaje još praktičnije nakon spajanja telefona na infotainment vozila. Ikone su veće, dizajn je usmjeren samo na smartphone.

U vožnji se koriste Google Maps navigacija s uživo situacijom iz prometa pa nam se sugerira koju rutu odabrati ujutro do posla, tijekom dana do lokacije sastanka, vikendom do bilo koje destinacije. Google će odabrati najpovoljniju rutu, a u novije vrijeme na izbor se nudi i opcija ekološki najprihvatljivije rute koja omogućuje uštedu goriva, od nekoliko pa do više od 20 posto. To je popriličan broj litara goriva koje će ostati u rezervoaru odnosno u novčaniku. Manje će biti i zagađenje okoliša. Druga korisna aplikacija je Waze uz koju ćemo imati i dodatne notifikacije o prometnim gužvama koje su korisnici objavili, o zastojima, policijskim kontrolama itd.

Unutar izbornika aplikacije Android Auto smješteno je i osam igara uz koje će vrijeme čekanja brže proći pa slobodno zaigrajte neku razbibrigu. Ako ste se iživcirali u prometu, sjednite još nekoliko minuta i odigrajte neku igru, za smirenje.

blank

Druga opcija koja se nudi je Apple CarPlay uz koji se spaja iPhone telefon. Na ekranu se pojavljuje predivno dizajnirano sučelje, šareno je i vrlo živo te će dati više boje samom ekranu. I tu imamo na izbor navigaciju, pretragu točaka od interesa (benzinske, pošte, trgovine itd.), slušanje glazbe koju imamo na telefonu, slušanje audio knjiga i podcasta, pristup kalendaru telefona.

blank

Ispred vozača se nalazi veliki 12,3-inčni ekran na kojem se prikazuju sve bitne informacije tijekom vožnje, uz dva okrugla digitalna instrumenta brzinomjera i okretomjera, u retro stilu preuzetom s Alfe GT Junior. Moguće je birati i moderniji dizajn.

Središnji infotainment ekran od 10,25 inča prikazuje informacije u više podijeljenih segmenata te Tonale ima ukupno više od 22 inča ekrana. Uz nadoplatu se može dobiti ozvučenje Harman Kardon s 14 zvučnika.

Povezivost je danas dio svakog automobila pa uz Alfa Connect dolaze i mnoge funkcionalnosti, uz glasovno upravljanje korištenjem Amazon Alexa asistenta kojem je samo potrebno reći što želite. Sve će još zabavnije izgledati uz ambijentalno osvjetljenje uz koje možete upravljati raznim uređajima kod kuće, koji su spojeni na internet. Direktno iz Tonalea uključite klima uređaj, na primjer.

blank

Straga putnici imaju USB-A i USB-C priključak tako da se pazilo na sve. To je rijetkost te proizvođači ili koriste jedan stariji (USB-A) ili noviji priključak (SUB-C), a problemi mogu nastati ovisno kakav utor ima kabel vašeg punjača mobitela na onom drugom kraju, koji ne ide u mobitel.

U prednjem dijelu je uz također USB-A i USB-C konektore smješteno bežično punjenje mobitela, ekran je izdužen i prikazuje poprilično informacija, ali se može snaći. Upravlja se preko njega s grijanjem i hlađenjem kožnih sjedala.

Alfa Romeo Tonale u vožnji

I dok je klasični kompaktni C-segment u padu dugi niz godina (u 2018. 23,5 posto udjela na tržištu, u 2019.: 23,1 posto, u 2020. 22,7 posto, u 2021. 17 posto te do lipnja 2022. 15,2 posto udjela) C-SUV segment u stalnom je rastu: u 2018. 10,2 posto, u 2019. 11,7 posto, u 2020. 15,4 posto, u 2021. 19 posto te u prvih pola 2022. godine udio je 22,4 posto.

Vratimo se na benzinski hibridni pogon. Motor je iz Jeepa Compassa, ali automobil se proizvodi u Italiji, a uz trenutnu ponudu četverocilindričnih turbo-benzinskih 1,5-litrenih 48-voltnih blagih hibrida snage 130 i 160 KS (96 i 118 kW, uz 240 Nm okretnog momenta) te uz električni motor snage 15 kW i 55 Nm momenta Tonale je dostupan i u dizelskoj verziji s 1,6-litrenim turbodizelskim motorom snage 130 KS (96 kW).

blank

Kasnije će doći i jače izvedbe kroz 1,3-litreni plug-in hibrid snage od 190 i 275 KS (140 i 202 kW), s pogonom na sve kotače (prednji pogon benzinski, a stražnji uz elektromotor). Aktualni modeli su dostupni samo s prednjim pogonom.

Spomenutih 15 kW i 55 Nm okretnog momenta su u praksi ipak veliki broj, iako se ne čine tako na prvi pogled. Daju automobilu mase oko 1600 kilograma više žestine, naročito ako tipku DNA odaberete na slovo D čime vožnja postaje dinamičnija, progresivnija i sportskija.

Jasno, uz 130 KS i 240 Nm ovo nije sportski automobil, nema niti takav karakter iako privlači drugačije zaključke. Ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,6 sekundi te postiže maksimalnih 198 km/h. Tri svjetla asociraju na Alfu Romeo 159. I danas je to predivan automobil. LED svjetla su dnevna, kratka i duga te su u LED tehnologiji i pulsni pokazivači smjera (prednji žmigavci).

blank

Poput svakog hibrida starta se nešto laganije kako bi se iskoristila nakupljena električna energija, a zatim se poklapa po gasu nešto energičnije kako bi se u radu, uz benzinski, (is)koristio i električni motor te samim time smanjila potrošnja goriva. Rezervoar ima kapacitet od 55 litara, što će biti dovoljno i za nešto duža putovanja bez stajanja. U vožnji po lokalnim prometnicama, van grada, potrošnja je tijekom testa bila 4,4 litre (prosječna brzina 51 km/h, nakon prijeđenih 20 kilometara). Na autocesti ide i do 8 litara.

Automatski mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa i s dvostrukom spojkom prenosi promjene na vozača te se osjeti mehanički osjećaj promjena u sklopu zupčanika, kao da ste u pravom vozačkom automobilu. U bilo kojem trenutku se preko poprilično velikih aluminijskih poluga iza kola upravljača može utjecati na stupnjeve prijenosa. Da, velike su, možda čak i prevelike prema nekim komentarima, ali nama se sviđaju, uz na volanu postavljeni prekidač za start-stop motora.

blank

blank

U vožnji je Tonale ugodno udoban, na 18-inčnim kotačima dolazi osnovno opremljen dok je testni model na 20-inčnim kotačima (235/40 R20). Prepoznatljive su rupe u lakometalnim naplatcima popularno zvane „telefonke“.

Samostalna vožnja

Omogućena je autonomna (samostalna) vožnja razine 2 kombinirajući prednju kameru, koja uzdužno i bočno nadzire svu okolinu automobila, i sustave „Intelligent Adaptive Cruise Control” (IACC) i „Lane Centering” (LC). LC sustav kontrolira bočno kretanje automobila kako bi zadržao vozilo u središtu trake, čak i u uvjetima gustog prometa. U vožnji se vozilo zadržava unutar vozne trake, a oduševljava osvjetljenje LED svjetala. Kao da se vozimo po danu. U postavkama vozila se nalazi veći broj opcija koje služe većoj sigurnosti u vožnji, što donosi dobre ocjene ukupnom dojmu Alfe Tonale.

Cijena za C-SUV Alfa Romeo Tonale s 1,5 motorom snage 130 KS je 350.000 kuna, a starta od 289.900 kuna. S ovim modelom Alfa počinje s elektrifikacijom. U današnje vrijeme nenormalno visokih cijena ovaj se iznos uopće ne čini visok. Pogledajte malo cjenike novih automobila koje svakodnevno viđamo na domaćim prometnicama. Da, iznenadit ćete se što sve sada košta 200 i više tisuća kuna, a nekad je koštalo za četvrtinu manje od tog iznosa. Sva sreća, uskoro idemo na euro pa će brojevi biti manji.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank