TEST Honda HR-V hybrid 1.5 Advance Style: Magija i elegancija

blank

Honda HR-V oduvijek nudi benefite kakve drugi proizvođači kao da ne vide – recimo, magična sjedala. Sve to primjećuju vjerni kupci

Nismo sigurni postoji li proizvođač koji u osnovni paket uključuje toliko naprednih opcija kao što radi Honda. Svojstveno je to japanskim proizvođačima, ali toliko dug popis opreme nećete baš često vidjeti. Uključena je u Elegance paket i automatska klima.

U jači paket dolazi i dvozonski klima uređaj, što je veliki benefit kada je nekome manje, a nekome više u kabini hladno ili vruće. Takva opcija sigurno smanjuje i svađe u vožnji jer su ljudi komotniji i ugodnije se osjećaju.

Dodamo li još i Hondine napredne sigurnosne tehnologije, prostranost kakvu nitko ne nudi te mogućnost smještaja različitih predmeta dolazimo do apsolutnog best buy modela. Napominjemo, nismo napisali najpovoljnijeg nego najboljeg omjera uloženo – dobiveno. Uvjerit ćete se u to i sami ako posjetite Hondin salon i sjednete u kabinu.

Ali, nemojte prvo sjesti na prednja sjedala nego otvorite širom stražnja vrata te isprobajte magična sjedala. To je Hondin izum s kojim se družimo već godinama, ne samo na HR-V modelu, a omogućuje da se stražnji dio vozila pretvori u dostavno vozilo.

blank

Sjedala se magično preklapaju u svim smjerovima te pri tome oslobađaju nevjerojatno puno prostora. Izvana HR-V nije toliko velik koliko se dobije osjećaj kada se unutra preklope sjedala i poravna stražnja klupa pa se dobije ravna površina. Idealno za prijevoz nekoliko televizora, hladnjaka, a može se vjerojatno i odspavati na toj površini. Štošta se može smjestiti i ispod sjedala, dok su normalno položena jer nogari omogućuju smještaj barem dva ili tri ruksaka.

Generalno je Honda HR-V uz 4340 mm dužine lijepo dizajnirana, ima staložen dizajn, uz robusni nastup s visoko postavljenim poklopcem motora, LED svjetlima, u dvije boje Crystal Black i Silver Top. Dakle, karoserija je crna, a krov i nosači te retrovizori su srebrni.

Automobil je postavljen na 18-inčne aluminijske kotače, što je početni postav dok se dvobojna karoserija dobije u najjačem paketu opreme Advance Style, u kojem je testni HR-V. Udaljenost podnice od tla je 188 mm, što ide u smjeru odlaska van asfalta i vožnje u offroad načinu. Ili barem do vikendice do koje se dolazi neasfaltiranim, lošim puteljkom.

blank

blank

Prtljažnik se otvara električno (ručno ili bez ruku), što predstavlja komoditet i moderno djeluje, ali i skupo ako pogleda netko sa strane. Stvari se smještaju na zaštitnu plastičnu podlogu koja se vrlo lako vadi i opere, a zgodno je što se unutar podloge skuplja tekućina ukoliko nešto procuri. Iako je obujam prtljažnika 304 litre, imat ćete osjećaj da je prostraniji i veći. Spuste li se stražnja sjedala obujam raste na 1274 litre.

Prava ljepota, uz spomenuta magična sjedala, dolazi kad pogledate u prednji dio kabine. Sjedala su dvobojna, armatura je dvobojna odnosno trobojna jer se oko ručice mjenjača nalazi narančasti detalj, a istom bojom konca uljepšano je kolo upravljača na kojem su smještene mnoge komande. U kabini u svim smjerovima ima puno mjesta te nema straha da će nekome uz 2610 mm međuosovinskog razmaka biti tijesno, da će nekome nedostajati mjesta za noge.

blank

blank

Gradski i izvangradski automobil

HR-V je izuzetno prostran i iskoristiv automobil – za grad, za odlazak na vikend, na putovanje od više dana. Bit će idealan za vožnju do posla, čemu pridonosi hibridni pogon pa se u gradu najbolje osjete benefiti punjenja pri svakom kočenju i otpuštanju papučice gasa.

Kombiniran s CVT mjenjačem 1,5-litreni četverocilindrični motor sa 16 ventila ugodno se vozi, uz 79 kW odnosno 107 KS plus elektromotor od 96 kW (131 KS). Iako stotku lovi tek za 10,7 sekundi, osjećaj pri ubrzavanju je poprilično eksplozivan zahvaljujući kombinaciji dvaju pogona. Istovremeno, potrošnja može biti mala. U nekom trenutku shvatili smo da imamo potrošnju od samo 3,4 litre, u drugim načinima vožnje potrošnja ide do nešto iznad 5 litara.

U rezervoar ide samo 40 litara benzina (Euro 6d norma), ali kombinacija s baterijom ipak pruža komoditet, naročito u gradskoj vožnji kad se vozi samo na struju. Ovisno koliko smo energije prikupili u prethodnim okretajima kotača. Moguće je postići brzine veće od 40 kilometara, ovisno o konfiguraciji terena te načinu vožnje odnosno pritisku na papučicu gasa.

blank

Ovisi i koji način reagiranja motora odaberemo. Uz Econ(omičan) je potrošnja najmanja, vozilo je tromije i ne daje baš kapi goriva da se bezveze troše. Normal je već nešto dinamičnije postavljen dok u Sport načinu Honda HR-V postaje agilnija. Iako je masa vozila oko 1400 kilograma, zahvaljujući elektromotoru to se ne osjeti. Nosivost vozila je nešto ispod 500 kilograma.

U vožnji nam se sviđaju komande klima uređaja koje ne moramo niti gledati dok upravljamo vozilom i želimo nešto promijeniti. Imamo naslon za desnu ruku, a vožnju možemo usmjeravati i polugicama iza kola upravljača. Male su, ali su dostupne na vrhovima jagodica prstiju.

blank

Zgodno je što Honda ugrađuje bežično punjenje pametnih telefona, u prednjem dijelu su dva te još dva za putnike iza USB priključka za punjenje baterije. Lijepo je organizirano sučelje na središnjem ekranu na kojem se kontrolira multimedija, ali i razne postavke vozila u vožnji. Ima ih zaista jako puno, to je s popisa opreme kojeg smo spomenuli na početku našeg teksta. Cijenimo i okretni potenciometar za kontrolu glasnoće zvuka.

Generalno je infotainment sustav podijeljen na logične podizbornike, dodali su i različitu boju za razne opcije, ugrađen je DAB prijamnik postoji podrška za Android Auto i Apple CarPlay, što smo i isprobali.

Android Auto i Apple CarPlay

Spajanje pametnog Android i iOS telefona na sustav izuzetno je bitno, ukoliko koristite mobitel u vožnji. Na ekranu ćete imati veće ikone, bolje je sve optimizirano za kontrolu u vožnji i kada se kabina naginje. Za spajanje je potrebno koristiti prednje USB-A portove te kabel od uređaja. Ukoliko koristite zamjenski kabel za punjenje baterije postoji mogućnost da se neće ostvariti veza jer kabel možda ne omogućuje prijenos podataka nego samo električnu energiju za punjenje.

blank

Određenim funkcijama moći ćete pristupiti glasom, sustav će vam pročitati pristigle poruke, a mogu se nove poruke poslati glasom. Dovoljno je reći ime osobe i zatim tekst poruke. Sustav će poruku pročitati kako biste potvrdili da je sve dobro prihvaćeno kako ne biste nekome poslali krive riječi ili smisao.

Ako bismo birali između Androida i iPhonea za spajanje, primijetit ćete da su obje aplikacije friendly dizajnirane. Preslikavaju se aplikacije koje inače koristimo na ekranu telefona, ali njihova funkcionalnost se ipak mijenja i prilagođava vožnji. Nećete moći u vožnji tipkati poruku preko WhatsApp aplikacije.

blank

Možete u vožnji slušati podcaste kako biste se educirali ili zabavili, slušati glazbu s telefona, slušati audio knjige ili pustiti djetetu bajku kako ju ne biste vi morali pričati. Naravno, navigacija je vrlo bitan dio ovih aplikacija jer uz podatkovnu vezu imate uživo stanje u prometu te prijedlog druge rute koja zaobilazi gužvu ili prometnu nesreću.

U novije vrijeme Google nudi ekološki najbolju rutu pa ćete usput i malo štedjeti. Možda ćete završiti na nekim lokalnim prometnicama s lošijim asfaltom, ali ćete proći povoljnije što se tiče cijene vožnje i potrošnje goriva.

blank

Opcija „preferiraj rute s manjom potrošnjom goriva“ se podešava u postavkama Google Maps (Karte) aplikacije na telefonu, a prepoznat ćete ju između ponuđenih alternativa po zelenom listu te ispisu koliko ćete uštedjeti goriva pri tome. Naravno, ne morate ju odabrati, ali mislite na naš okoliš i svoj džep pa ako na put možete krenuti koju minutu ranije vidjet ćete koliko možete radi toga uštedjeti goriva.

Uz Android Auto dobit ćete na ekranu Honde osam zanimljivih i jednostavnih igara koje možete igrati dok čekate u vozilu. Imaju lijepu grafiku, zabavne su i učinit će vaše vozilo modernijim.

Pomoć u vožnji

U sigurnosnom dijelu Honda HR-V donosi upozorenje za približavanje vozilu ispred što će vam dati do znanja da se preblizu vozite i da biste trebali održavati veći razmak. Ovo je jako bitno u gradu gdje se naročito preblizu vozi pa u slučaju sudara sudjeluju tri ili četiri vozila.

Vozilo će se oglasiti i pri pokušaju prelaska preko bijele linije, što je korisno ako slučajno na djelić sekunde vozač zaspe. Na ekranu se prikazuju prethodno viđeni znakovi ograničenja brzine vožnje pa ako ste zaboravili samo pogledate kod digitalnog brzinomjera.

Kompaktni SUV Honda HR-V svoje mjesto pod Suncem traži u ogromnoj konkurenciji jer kupci žele povišeno vozilo, više mjesta, ali ovaj se Japanac ima s čime pohvaliti, a što nemaju drugi. Ponovo spominjemo magična sjedala, zatim ekološki smjer uz hibridni pogon i ukupnu snagu od 131 KS. To je jedini motor koji je u ponudi.

blank

Honda je kroz više od 20 godina postojanja modela HR-V predstavila samo tri generacije, a sve je počelo davne 1998. godine da bi nakon (čak) 15 godina uslijedila druga generacija. Treća generacija je štedljiva uz e:HEV hibridni pogon pa može trošiti i manje od četiri litre, ako pazite. Ali, na autocesti će potrošiti i 7 litara. Jasno, tada je to samo benzinac s prednjim pogonom, bez pomoći struje jer ju na autocesti ne možete baš pohraniti, zbog načina konstantne vožnje.

S obzirom da se radi o kompaktnoj klasi automobil će se najviše voziti u gradu, u kojem se samostalno nadopunjava baterija i tako smanjuje potrošnja goriva te omogućuje tiha vožnja samo na struju. Recimo, izlazite ujutro iz garaže – nećete probuditi ukućane niti susjede kao niti kada navečer kasno dolazite. Sve u svemu, magična je ova Honda HR-V. Mi smo se uvjerili.

Početna cijena za Hondu HR-V je 250.070 kuna (33.190 eura) za Elegance paket, sljedeći Advance košta 274.180 kuna (36.390 eura) dok je testni Advance Style 291.509 kuna (38.690 eura). Automobil odlično izgleda, uz skrivene kvake na stražnjim vratima te dvobojnu kombinaciju karoserije te razigranu unutrašnjost.

blank

blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank

blank blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank
blank

Calendar

studeni 2022
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

RSS Meks Blog

 • 10 Best Knowledge Base & Wiki WordPress Themes 2021 15/09/2021
  Running a successful online business requires an exceptional WordPress knowledge base theme that organizes documentation and helps customers. Customization options, intuitive navigation, unique layouts, and fast responsiveness are just some of the features you need. The following 10 WordPress wiki themes represent the best options for 2021 and beyond. Explore the full range to determine […]
  Dusan Milovanovic
 • How to increase WordPress Memory Limit (quick fixes) 16/06/2021
  Here is a post about how to increase the memory limit in WordPress. Allowed memory size exhausted error message showed up in your WordPress installation? No worries – this is one of the most common errors in WordPress. You can apply an easy fix by increasing the memory limit in your PHP. Table of Contents […]
  Dusan Milovanovic
 • How to use (and why) WordPress sitemap plugin 01/03/2021
  Did you know that by knowing how to use the WordPress sitemap plugin you can significantly improve your site’s visibility and traffic? Although it isn’t mandatory to have a sitemap on your site, having one significantly improves the site’s quality, crawlability and indexing. All this is important for better optimization, which is why we wanted […]
  Ivana Cirkovic
 • 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] 18/01/2021
  You’re determined to start or improve your podcast but don’t know which podcast software to use to really make it stand out? We’ve got you! #podcasting Top 22 free and premium podcast software for your show #WordPressTips #podcasting The post 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! 23/11/2020
  Wondering how to improve digital storytelling with WordPress and build more awareness and exposure of your business? Let our guide lead the way. The post Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? 10/09/2020
  Did you know you can use the WordPress autoposting plugin for your content efforts and improve not only your time management but your business and visibility as well? The post How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide 15/08/2020
  Looking for ways and means to create a personal branding site? Well, look no further ’cause we’re giving away all the how-to’s to do it yourselves! The post How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings 16/07/2020
  Let’s take a look at some of the must-have WordPress content plugins and tools to use to improve both your UX and rankings. The post Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference 09/06/2020
  Missed WCEU 2020 and all the exciting stuff from there? Here are all the key takeaways and main points to remember so, take notes! The post WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide 14/05/2020
  Wondering how can you change WordPress username once you set up your blog or site? Read all about it in our helpful guide! The post How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic

Text

Distinctively utilize long-term high-impact total linkage whereas high-payoff experiences. Appropriately communicate 24/365.