TEST Renault Captur Intens TCe 100 LPG: Dva ‘tanka’ za duge vožnje

blank

Captur je izuzetno iskoristiv automobil – za grad, za piknik, vikend, obitelj, a dodatna opcija s LPG-om samo je plus

Renault Captur se čini kao idealan automobil, ukoliko je potrebno pomiriti više interesa kao što su: automobil mora biti dovoljno velik ali ne prevelik, mora izgledati atraktivno, treba biti u zanimljivoj boji, treba imati opciju manje potrošnje, treba imati ugodan ulazak u kabinu.

Već iz oznake modela postaje jasno da će omogućiti štedljiviju vožnju zahvaljujući LPG instalaciji. Renault i Dacia su poznati po prodaji takvih modela – u prošloj 2021. godini isporučili su hrvatskom tržištu 1995 takvih novih automobila (Renault 157) te čini gotovo 100 posto isporuka, uz jednog Fiata i jednog Seata.

blank

U 2022. godini je, od siječnja do kraja listopada, Renault Captur zauzeo 16. mjesto po prodaji, uz 662 vozila dok je u istom periodu lani bilo registrirano 384 novih Captura, pokazuju podaci Promocije plus. Dakle, tržište traži ovakav automobil, što samo potvrđuje našu tezu o idealnom automobilu za određeni broj kupaca. Na listi se nalaze mnogi njegovi konkurenti tako da je tržište vrlo dinamično.

Dva načina vožnje

U vožnji je dinamičan benzinski motor od 74 kW snage (100 KS) sasvim dovoljan za 4227 mm dugačko vozilo s obujmom od 999 kubičnih centimetara, odnosno 333 cm3 po cilindru. Znakovito je da će na plin automobil imati više snage (100 KS) dok će na benzin ponuditi 92 KS (67 kW). Okretni moment je 170 Nm (160 Nm za benzin), a performansama manjeg motora pomaže sekvencionalni turbo punjač.

blank

Zbog toga je Captur u gradu agilan, nije nimalo trom nego vrlo poduzetan pri ubrzavanjima i pretjecanjima. Iako, na papiru specificiranih 13 sekundi do 100 km/h s plinom odnosno 14,3 sekunde s benzinskim parama ne izgleda tako baš brz. Ali, u gradu niti ne vozimo 100 km/h nego uglavnom 50 ili 60 km/h, a tada je Captur jako dobar uz ručni mjenjač sa šest stupnjeva.

U ponudi je Captur dostupan još i s TCe 90 i TCe 140 benzinskim motorima (s isto toliko KS), a postoji i verzija s hibridnim pogonom snage 105 kW (143 KS). U tom slučaju je moguće pronaći verziju koja ubrzava za 9,2 sekunde te postiže 196 km/h, a naš testni TCe postiže 173 km/h. Bit će to dovoljan znak da je unutar područja od 100 do 130 km/h responzivan i elastičan, ali uz nikakva velika očekivanja.

Najbitnije je da se u Captur može smjestiti i benzin i plin pa se tada prelazi i više od 1000 kilometara. Bez ikakvih problema. Dakle, dovoljno za prijeći gotovo cijelu Hrvatsku, u jednom komadu. Odabir vrste pogona (benzin / plin) bira se preko male tipke, pozicioniranog kod lijeve vozačeve noge.

blank

Dizajn je super!

Narančasta boja Atacama te crni krov i retrovizori Etoile i povišena podnica dobro izgledaju, uz 17-inčne aluminijske naplatke (gume 215/60 R17), a ako vam bude vruće u vožnji tu je automatski klima uređaj kako bi se temperatura automatski podešavala. Boja se dodatno plaća – 5800 kuna.

Testni Captur dodatno ima sjedala u kombinaciji kože i tkanine, aktivni tempomat pomoći će u sigurnijoj i ugodnijoj vožnji naročito na dužim putovanjima kada će nam se ruke manje umarati te će sam održavati razmak do vozila ispred. U slučaju opasnosti, ako vozač ne reagira automobil će samostalno zakočiti.

Čak će prepoznati i pješake i bicikliste pa i prometne znakove ograničenja brzine. Za vožnju unatrag tu je kamera, a na 9,3-inčnom ekranu podržana je i navigacija, što košta 7400 kuna. Imamo jako puno dodatne opreme, ali i solidno mjesta, iako ne previše.

blank

blank

U interijeru se ispred vozača koristi osrednje velik 7-inčni ekran na kojem se prikazuje stil kakav preferirate – može biti veliki okretomjer s digitalnim brzinomjerom, samo digitalni brzinomjer te prikaz snage i okretnog momenta, veliki brzinomjer itd.

Na touch velikom se ugodno prikazuje multimedija te mogućnost spajanja putem dva prednja i dva stražnje postavljena USB-A konektora. Nema USB-C konektora pa ako vaš smartphone koristi takav kabel na dijelu koji ide u punjač morat ćete nabaviti drugi kabel. Svakako pohvaljujemo čak četiri konektora za punjenje, a peta pozicija je za bežično punjenje ispod odličnih ručnih, kružnih komandi klima uređaja. Idealne su, lako dohvatljive u vožnji, precizne i jako lijepo izgledaju. Ne morate skidati pogled s prometnice kako biste podesili klimu.

Zaista veliki ekran

blank

blank

Dodajmo i odličnu multifunkcijsku tipku iza desne strane kola upravljača uz koju se upravlja multimedijom to jest glazbom i telefonom, ponovo bez skidanja pogleda s prometnice, ali i bez skidanja ruke s volana. Odlično je sve to ergonomski riješeno. Ekran prikazuje nekoliko različitih tema na početnom dijelu, čime se odlično iskorištava 9,3 inča dijagonale koja u vožnji omogućuje dobru vidljivost.

Lijepo se sjedi na sjedalima u kombinaciji kože i tkanine, stražnja se klupa pomiče za 16 centimetara po dužini te se dobije do 536 litara prostora (422 litre kad je prtljažnik smanjen), a spuštanjem stražnjih sjedala dolazi se do 1275 litara prtljažnika.

blank

Ugodnijoj i sigurnoj vožnji uz 2639 mm međuosovinskog razmaka pomažu senzori u prednjem dijelu vozila koji prate koliko je vozilo udaljeno od onog ispred njega. Pa ako se vozimo preblizu na ekranu će se ispisati da bi do sudara moglo doći za samo 0,9 sekundi.

To je zaista kratko i nedovoljno vrijeme za reakciju pa odmah povećavamo razmak, a na ekranu se ispisuje 2,2 sekunde. To je već sigurnije da ćemo na vrijeme stati, a i ugodnije je za vozača ispred koji nema u retrovizoru našu facu. Vozimo li se na duže relacije obavezno uključujemo praćenje vozne trake kako bi vozilo bilo unutar bijelih linija.

blank

blank

Dva „tanka“

Rezervoar je kod verzije s LPG-om obujma 40 litara benzina dok je inače 48 litara za klasičnu benzinsku izvedbu. Spremnik plina sprema do 40 litara plina te koristi prostor rezervnog kotača. Tvornički podatak o potrošnji od oko 7 litara smo ostvarili i u praksi, bez da smo štedljivo, ali niti razmetljivo vozili. Captur je zaista ugodan, dovoljno je mekan za prelazak preko ležećih policajaca to jest uspornika, a lijepo se drži i u zavojima, uz povišenu podnicu.

Iako se ne radi o terencu, neke naznake toga ipak postoje, uz plastične detalje oko povišenih rubova blatobrana, prednji i stražnji dio odbojnika u srebrnoj boji te za 142 mm povišenu podnicu za prelazak preko neravnina, penjanje do vikendice po zapuštenom putu i preglednoj poziciji sjedenja. LED svjetla u punoj opremi podižu dojam kao i solidno veliki 17-inčni naplatci. B-segment nikad nije bio tako bogat i blizu premium opcija kao što je sada.

blank

Oni koji uhvate Captur (capture, engleski) i još u ovoj kombinaciji boja te opreme uživat će u mnogim benefitima, a to će ih koštati, u točno ovakvom automobilu, 176.500 kuna. Početna cijena za Renault Captur je 153.900 kuna.

Captur ide na benzin, ide na plin i sigurno ga nećete morati gurati jer nećete baš tako lako ostati bez energije u dva spremnika. Priča s Capturom je počela u Ženevi kao koncept 2011. godine da bi dvije godine kasnije također na Geneva Motor Show debitirao kao finalni proizvod spreman za prve kupce. Druga generacija je stigla u 2019. godini, uz 110 mm veću ukupnu dužinu te 20 mm veći međuosovinski razmak.

blank

blank

blank

blank blank

blank

blank

blank

blank blank

blank

blank

blank