TEST Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid AWD Elegance: Napredna multimedija, odličan u vožnji

blank

Provjerili smo što u multimedijskom dijelu nudi jedan od najprodavanijih automobila u svijetu – kompaktni SUV Honda CR-V

Uz čvrst stav u prednjem dijelu vozila dolazi i onaj „soft“ dio koji nas također zanima, a to su multimedija i napredne tehnologije. Uz paket opreme Elegance testirana Honda CR-V izgleda poprilično napucana opremom koju smo svakodnevno koristili tijekom sedmodnevnog testa.

Ako bismo trebali izvući najbitnije karakteristike Honde CR-V to su hibridni pogon na sve kotače, benzinski i-VTEC motor i bogata multimedija. Krenimo u zanimljivu vožnju…

blank

blank

Honda CR-V oduvijek ima snažan stav i na cesti i izvan asfalta. Nije bez razloga u samom vrhu najprodavanijih vozila u svijetu; konkretno, u 2020. godini završila je na četvrtom mjestu, a pamtimo i godine u kojima je CR-V bio najprodavaniji SUV na svijetu.

Kompaktni crossover SUV na tržištu je duže od četvrt stoljeća i stigao je do pet generacija. Doživio je u međuvremenu i facelift. Vizualno je CR-V uz Modern Steel Metallic boju privlačan, ima robusni stil koji će odgovarati svima koji traže „rasni“ terenac za vožnju u svim uvjetima.

Bit će tih kad navečer dolazi u ulicu ili garažu, zahvaljujući hibridnom pogonu koji koristi električni motor i bateriju. Ustrebaju li vam performanse, uz 2.0 i-VTEC ukupno će na podlogu isporučiti 184 KS. Sasvim respektabilno, bez obzira na masu vozila od 1743 kilograma.

Vizualno, najupečatljiviji dio svakako su velika stražnja kombinirana LED svjetla, zatim snažna „njuška“ te izuzetno prostrana unutrašnjost. Krećemo u istraživanje kvalitetnog interijera u kabini u kojoj se sjedi visoko, pregledno i suvereno, a na stražnja sjedala ulazi kroz vrata pod kutom od gotovo 90 stupnjeva, a treba spomenuti i odličnu zaštitu od blata na vratima koje neće doći do vaših nogu. Osjećaj je kao da ste vladar ceste. Sve što vam pri tome treba su papučica gasa i ruke na kolu upravljača.

blank

blank

Ručicu mjenjača nećete pronaći jer se promjena smjera (naprijed – natrag – parking) odvija pritiskom na tipke. Ipak, Hondini su dizajneri taj dio riješili dobro i što se tiče dizajna, ali i praktičnosti jer su tipke za vožnju unatrag i D(rive) posebno istaknute. Pozornost će vam vjerojatno privući u tipka Sport, ali i Econ i EV kojima možete utjecati na vrstu pogona. Naravno, ukoliko je baterija dovoljno napunjena jer se puni samo tijekom vožnje. Dakle, ovo je klasični hibrid. Znamo da se plug-in hibridi mogu nadopunjavati i na punjačima odnosno kućnim utičnicama.

blank

U sigurnosnom pogledu Honda je, poput svih Japanaca, izuzetno bogato opremljena već u početnom paketu. Dakle, sigurni ste već i kod baznog CR-V-a, a odaberete li jači paket opreme dobit ćete još neke naprednije tehnologije.

Popis opreme zaista je dug i ne vrijedi ga ovdje kompletno navoditi jer bi se ovaj članak mogao pretvoriti samo u specifikacije, ali navest ćemo najbitnije tehnološke stavke:
– prepoznavanje prometnih znakova svakako će dobro doći zaboravnima i manje pažljivima u vožnji
– sustavi prevencije sudara, upozorenje na frontalni sudar, upozorenje na napuštanje vozne trake i izbjegavanje izlijetanja zaista mogu spasiti život u trenutnu nepažnje
– detekcija i praćenje vozne trake dobro će doći na dužim putovanjima, u kombinaciji s prilagodljivim tempomatom

blank

Već u početnom paketu dobit ćete i automatski klima uređaj, čime se daje do znanja da Honda CR-V pripada višem segmentu (testirani model ima dvozonski klima uređaj). I putnici straga imaju ventilacijske otvore, što izuzetno cijenimo. Oduševit će vas pretinac za sunčane naočale koji istovremeno služi i za nadzor stražnje klupe (kod čistih benzinaca je uz nadoplatu dostupan treći red sjedala). Imate li straga malu djecu, imat ćete ih stalno pod nadzorom. Ili pak teret, ako nije fiksiran u prtljažniku od 497 litara (1692 litre sa spuštenim stražnjim sjedalima). Odlično rješenje koje bi ostali proizvođači vozila trebali slijediti.

blank

Elegance paket opreme donosi stražnju kameru koja će dobro doći uz prednje i stražnje parking senzore. Idemo sada na multimediju koju detaljno možete vidjeti u našem video filmu.

 

 

Honda Connect naziv je multimedijskog sustava koji je kombiniran s Garminovom navigacijom, a sve se odvija na 7-inčnom ekranu osjetljivom na dodir koji u sebi sadrži DAB prijamnik, iako se u Hrvatskoj ta tematika još uvijek sramežljivo provlači dok susjedne zemlje imaju veći broj radijskih stanica koje emitiraju u DAB području.

Uz Aha aplikaciju moći ćete proširiti svoje glazbene i informativne vidike slušanjem raznih podcasta, glazbe itd. Uz internetski preglednik možete surfati u vozilu kao da ste na tabletu ili prijenosnom računalu. Stanete na parkirališno mjesto i provjerite informacije koje trebate. Naravno, sustav ćete morati prethodno spojiti na internet.

blank

Ustrebate li energiju za svoj pametni telefon poslužit će vam čak četiri USB priključka (dva sprijeda od 1,5 A odnosno 1 A i dva straga po 2,5 A). Koristite li noviji model pametnog telefona, tada svoj kabel od telefona nećete moći spojiti u Hondi (koristi se USB-A priključak) jer sve veći broj proizvođača telefona koristi kabel s USB-C konektorom na oba kraja. Apple pak na jednom kraju koristi USB-C, a na drugom njihov Lightning priključak kojeg se ne žele odreći.

Preko dva prednja USB-a možete spojiti svoj pametni telefon i koristiti Apple CarPlay ili Google Android Auto kako biste dobili još bolje iskustvo korištenja u vožnji. Naime, tada se cijeli ekran prilagođava i poprima ikone pametnog telefona, što je daleko ugodnije u vožnji jer su ikone zaista velike, a uz to se Apple potrudio napraviti i odličan dizajn sučelja.

blank

Najbolja stvar svakako je korištenje Google Maps (Google Karte) aplikacije koja omogućuje da unesete doslovno naziv kafića ili nekog drugog objekta, bez unosa pune adrese, a Google će vam preporučiti najbolju rutu do tamo te izbjeći prometne gužve i eventualne prometne nesreće.

Tijekom vožnje uživat ćete u glazbi, bilo s vašeg pametnog telefona spojenog na sustav vozila ili preko USB-a odnosno interneta, a zvuk u prostor omogućuje čak devet zvučnika, uključujući subwoofer. Ovime smo ukratko opisali multimediju u vozilu koja s paketom Elegance dobiva svoj puni zamah, jer se kupnjom jačih paketa opreme u multimedijskom dijelu neće dobiti ništa novo.

blank

Ne koristite li Googleov i Appleov operativni sustav u vozilu nego Hondin Connect, i u tom ćete slučaju uživati u dobro raspoređenom sučelju uz touch tipke s lijeve strane koje predstavljaju prečace. Dobro će doći jer su današnji infotainment sustavi zaista prepuni mogućnosti.

Infotainment detaljnije možete upoznati u našem video filmu te svakako preporučujemo odabir paketa opreme Elegance kako biste dobili sve najbitnije iz oba svijeta (automobila i multimedije), a što se tiče voznih performansi Honda CR-V godinama dokazuje svoj status kroz prodajne top liste.

blank

Uživali smo u vožnji na 18-inčnim kotačima uz polugice na kolu upravljača kojima smo kočili u mnogim situacijama, iako asociraju na polugice kojima bi se mijenjali stupnjevi prijenosa. Njihovim korištenjem se bolje iskorištava kinetička energija i efikasnije puni baterija kapaciteta od 1 kWh. CVT mjenjač ugodno obavlja svoj posao. Uz 135 kW (184 KS) vožnja je snažna, glatka, a u gradu se često vozi samo na struju. Dakle, u gradu je glavni motor električni, ali na otvorenoj cesti vlast preuzima četverocilindrični benzinac snage 145 KS.

Moguće je u hibridnom načinu postići potrošnju od praktički samo nekoliko litara benzina (četiri do pet). Uzmete li u obzir masu, proporcije, visinu i druge elemente poput pogona na sve kotače, rezultat je zaista impozantan. S dizelašem nećete dobiti tako male vrijednosti. Na kraju krajeva, ovaj model je zamjena za dizelsku ponudu.

Kad ustreba, kombinacija dva motora donosi odlična međuubrzavanja, uz precizan upravljač i sposoban ovjes koji će istrpjeti i žešće vožnje po zavojima. Što se tiče performansi, postiže 180 km/h, od 0 do 100 km/h ubrzava za 9,2 sekunde. Cijena za model Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid Elegance je 316.022 kune.

blank

blank

blank

blank

blank