TEST Toyota C-HR 2.0 GR Sport: Isprobali smo mobilnu aplikaciju MyT

blank

Postoje automobili uz koje mobilne aplikacije pružaju izuzetno napredne funkcionalnosti, a jedan od takvih modela je Toyota C-HR i aplikacija MyT

Kod automobila nam je bitno da imaju motor, kotače, ovjes, limariju, sjedala. Što je s mobilnim aplikacijama? I dok su kod nekih proizvođača to rudimentalne funkcije, Toyotina mobilna aplikacija MyT je izuzetno napredna, a istovremeno i jednostavna za korištenje.

blank

Iako ćete detaljniji osjećaj o funkcijama aplikacije te kako se koristi dobiti u našem video filmu, ukratko ćemo istaknuti najbitnije detalje MyT, a isprobali smo ih u izuzetno zanimljivoj Toyoti C-HR s paketom opreme GR Sport.

Preko Bluetootha se možete povezati s automobilskim sustavom za čas, ali početno, inicijalno spajanje preko mobilne aplikacije ipak traje nešto vremena. Najprije MyT aplikaciju morate preuzeti iz trgovine aplikacijama Google Play i Apple App Store. Zatim slijedi podešavanje, upisivanje podataka o vozilu te na kraju i spajanje mobitela i automobila.

Jednom kad to podesite mirni ste u više pogleda – znat ćete uvijek gdje vam se nalazi vozilo, kad je vrijeme za servis. Posudite li nekome automobil znat ćete i kako vozi te koliko pazi na hibridni način vožnje. Zgodno je i što se ciljana lokacija putovanja može s pametnog telefona podijeliti vozilu pa od tog trenutka koristimo navigaciju u vozilu, a ne s pametnim telefonom. Na taj ćete način štedjeti i bateriju telefona koja tijekom cijelog vremena putovanja mora napajati ekran.

Podijeliti lokaciju je jednostavno – u mobilnoj aplikaciji MyT odaberete opciju dijeljenja, nakon upisa odredišta. I to je to. Na taj način možemo i drugim osobama podijeliti lokaciju do koje trebaju doći po nas, na primjer. Ovo će biti zgodno i da nas druga strana prati te zna gdje smo trenutno i kad je vrijeme za izaći van, ako ćemo povesti tu osobu. Nitko ne voli čekati na kiši ili na suncu. Kroz MyT znat ćemo i koliko još gorivo imamo u vozilu te koliko je ukupno prijeđeno kilometara. Sve se osvježava u stvarnom vremenu.

blank

Nama je najzanimljivija bila opcija praćenja vozila, ukoliko Toyotu C-HR ostavili u centru Zagreba, u nekoj od bezbrojnih jednosmjernih uličica, nakon više pokušaja pronalaska parkinga. Jednostavno, u takvim situacijama izađete iz vozila, sretni što ste pronašli parking, požurite na sastanak. A onda kasnije razmišljate gdje je vozilo parkirano. Sva sreća pa je Toyota C-HR crvene, uočljive boje – predivna biserna boja se kod paketa GR Sport i uz Premium Pack ne naplaćuju; inače boja košta 4700 kuna.

U aplikaciji možete provjeriti i što znači određeno signalno svjetlo ukoliko se uključi u vozilu, a nemate pojma što bi to moglo biti. Možda je nešto banalno, ali može biti i nešto što zahtijeva poziv servisu. Recimo, možda se hibridni sustav pregrijao tako da se obavezno morate zaustaviti i pozvat servis.

Aplikacija će nas podsjetiti i kad je vrijeme za zamjenu guma, a sami prethodno upisujemo željeni datum. Nadalje, kroz aplikaciju možemo vidjeti i putanju prethodnog putovanja te koliko smo vozili u hibridnom načinu, ocjene hibridne vožnje od 1 do 100, kad je vrijeme za sljedeći servis te doći do svih bitnih kontakata poput servisa i pomoći na cesti.

Testirana Toyota C-HR dolazi s 2.0 benzinskim motorom, a ukupna snaga hibridnog sustava je 135 kW odnosno 184 KS. Dakle, snage imate na pretek u većini situacija, nećete se plašiti krenuti u pretjecanja na kraćim potezima, a sve prati ugodan ovjes na 19-inčnim kotačima koji ionako dinamičnom izgledu daju posebnu notu.

Vozilo smo preko Android Auto i Apple CarPlay aplikacija povezali s pametnim telefonima pa svakako pogledajte u videu u taj detalj uz koji se mijenja funkcionalnost Toyota Touch 2 8-inčnog ekrana u boji osjetljivog na dodir.

blank

blank

Paket opreme GR Sport plus Premium Pack donose podugačak popis mogućnosti koje možete provjeriti na web stranici Toyote tako da izdvajati nešto posebno niti nema smisla. Ali, već u početnom paketu Toyota nudi bogatu opremu u svakom pogledu – u sigurnosnom preko Toyota Safety Sense (automatsko kočenje ako vozač ne reagira na opasnost i ne izbjegne pješaka te zadržavanje vozila unutar vozne trake).

Ukupna cijena za model Toyota C-HR 2.0 GR Sport i paket Premium Pack (24.000 kuna) je 255.800 kuna.

blank

blank blank blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank blank blank blank blank