TEST Renault Zoe Intens R135: Mali ‘vražićak’ na struju

blank

Automobili su evoluirali, ali ne prihvaćaju baš svi automobile na struju zdravo za gotovo. Ipak, sve je na strani „strujića“

Bez zraka, ali i bez električne struje ne možemo živjeti. Možete li zamisliti da u sljedećih nekoliko sati ne popijete bilo kakvu tekućinu? Možete li zamisliti sljedećih nekoliko sati bez pametnog telefona? A možete li zamisliti automobil na struju ispred vaše kuće?

Oko nas se događa prava revolucija što se tiče prijevoza. Možda ju ne primjećujete, ali razlog je jednostavan – električna vozila ne razlikuju se previše u odnosu na konvencionalna. Otvorite li haubu kod modela Zoe, na prvi pogled nećete ništa neobično primijetiti.

blank

Zamislite da smo do sada bili okruženi samo električnim vozilima. I da nam sada netko uvede automobile na benzin, dizel i plin, koji su bučni, imaju ispuh koji moramo svakih nekoliko godina mijenjati, koji nemaju toliko momenta u nižim okretajima nego su tromi.

Sve je stvar percepcije i navike, to nam je valjda jasno. Jasno je i kako vrijeme električnih i nekih drugih vrsta pogonskih goriva tek dolazi. Što prije prihvatite tu činjenicu bit će vam lakše. I ne, nećete morati s 12-og kata zgrade spuštati produžni kabel kako biste napunili svoj strujić. Niti ćete čekati satima u redu kako biste napunili svojeg električnog ljubimca. Ako nam nije problem i po dva puta dnevno puniti pametne telefone, pametne satove, tablete, laptope neće nam biti ništa novo niti s punjenjem baterija u vozilima.

Renault Zoe na testu

Jedan od najtraženijih automobila u segmentu električnih vozila svakako je Renault Zoe, električna verzija modela Renault Clio. Mi smo na test uzeli model Renault Zoe R135 Intens ima 100 kW snage (oko 136 KS), bateriju kapaciteta 52 kWh te koji se ponaša poput male gradske rakete. Kad tome dodamo i predivnu plavu Celadon boju (košta 4400 kuna) te napredne tehnologije i doseg između 300 i 400 kilometara, jasno je kako se radi o zanimljivom vozilu.

Bilo koji benzinac ili dizelaš je u gradskim uvjetima neprihvatljiv – za motore s unutarnjim sagorijevanjem grad je smrt. Motori se uglavnom voze nezagrijani, na kratkim relacijama, nemaju previše momenta, što nam je izuzetno potrebno u gradskoj vožnji kada moramo u kratkom vremenu ubrzavati nakon mnogobrojnih promjena traka, kočenja, semafora. Moramo paziti kako vozimo takve motore u prvih nekoliko minuta dok ne postignu radnu temperaturu.

blank

Kod električnih toga nema. Čim sjednemo u vozilo i pritisnemo gumb start, istog časa možemo pritisnuti papučicu gasa do kraja. Okretni moment ćemo imati odmah, iste sekunde. Do 60 km/h ovi su automobili fantastično brzi. S povećavanjem brzine vožnje njihove performanse nešto opadaju, ali i dalje su izuzetno dobre. Istina, ne mogu potegnuti kao Renault Clio s 1.3 TCe benzinskim motorom snage 130 KS.

Ali, to su gradski automobili, a maksimalnih 145 km/h koje omogućuje testirani Renault Zoe bit će sasvim dovoljno. I pri 14 km/h i pri 145 km/h Zoe je tih u vožnji. Osim do 30 km/h, kada zuji iz zvučnika, kako biste pješake oko sebe obavijestili o kretanju vozila na četiri kotača. Istina, taj se zvuk može isključiti, a mnogi modeli na tržištu niti nemaju to zujanje.

Doseg s jednim punjenjem

Ono što najviše zanima sve koji pričaju o električnim automobilima svakako je doseg s jednim punjenjem. Nakon što je baterija potpuno napunjena, Zoe će prevaliti 386 km, tako je deklariran. To će vam i pisati prilikom punjenja. Odnosno, možda će pisati manje jer se za doseg prati posljednjih 15 kilometara načina vožnje. Naravno, doseg se može resetirati i nakon što u stanju mirovanja pritisnete istovremeno papučice kočnice, gasa i OK tipku na upravljaču doseg će se kroz nekoliko sekundi povećati na 386 km.

blank

blankblank

Samo punjenje ovisi o izvoru električne energije. Nakon što smo pri preostalih 26 posto baterije automobil spojili na brzi istosmjerni punjač javne punionice, nakon jedan sat i 45 minuta baterija je bila puna u spremna za nove stotine prijeđenih kilometara. Jasno, u gradu će baterija potrajati i više od 300 kilometara, ovisno o načinu vožnje te čestim puštanjima papučice gasa i kočenjima.

Sve se iskorištava, svako okretanje motora u praznom hodu. Uzmemo li u obzir računicu da je prosjek hrvatskog vozača oko 13.000 kilometara godišnje, brzom računicom dolazimo do podatka da se tjedno u prosjeku prelazi 250 kilometara. Dakle, jednom tjedno napunite Zoe i mirni ste.

Puni li se Zoe kod kuće, uz 3 kW, punjenje će trajati 19 sati, uz punjač snage 11 kW punjenje traje 6 sati, a uz DC punjač snage 50 kW do 80 posto će se napuniti za 70 minuta. Pametno je puniti bateriju do 80 posto, a do 100 posto samo ako ćete odmah krenuti na put. Za brzo punjenje litij-ionske baterije potrebno je izdvojiti dodatnih 7500 kuna, prilikom kupnje vozila.

blank

blank

Recimo i kako se može programirati vrijeme punjenja ukoliko bateriju želite kod kuće puniti samo dok je 50 posto povoljnija noćna tarifa. Odlučite li se puniti bateriju na javnim punionicama, cijene po kilovatu su poprilično povećane pa sada iznose između dvije i tri kune. Ali, i dalje postoje besplatne punionice po gradovima i u trgovačkim centrima.

Potrošnja električne energije

Vozimo li se autocestom pri 130 km/h, uz prosječnu potrošnju od oko 30 kW, moći ćemo prijeći nešto više od 200 kilometara. Ne zaboravite da je ovo ipak gradski automobil i nije mu svrha voziti se svaki tjedan po autocesti. Idealan je za vožnje do 80 ili 90 km/h. Pri nešto nižim brzinama, na otvorenoj cesti, potrošnja će pasti i ispod 10 kW u prosjeku. Pri maksimalnom gasu potrošnja se nakratko penje i do 102 kW. Nakratko.

Uključivanje klima uređaja ljeti i grijanja zimi ne utječe na doseg kao što je to bilo do prije nekoliko godina, kada bi se za grijanje koristila veća energija. Nevjerojatan je napredak ove industrije, iz godine u godinu, ako ju pratite aktivno. Nešto što je bilo standard u 2020. godini već u 2021. ne vrijedi. Baterije imaju sve veću gustoću, sve veći doseg, sve veći broj punjenja pa im niti češće brzo punjenje više ne smeta toliko.

blank

Nema niti smisla voziti se u Eco načinu vožnje jer su uštede vrlo male. Stisnete papučicu gasa kako biste do željene brzine što prije stigli i zatim ju održavate. Ne stvarate kolonu iza sebe, stižete svugdje ranije, a i vožnja je uzbudljivija. To „lijepljenje“ u sjedalu je zaista zarazno. Istovremeno, električni automobili nas uče kako se treba voziti svaki automobil. Uredno ćemo u vozilu s motorom s unutarnjim sagorijevanjem uvijek imati uključen radio, grijanje stražnjeg stakla.

Kod električnog su to sve potrošači koji utječu na doseg. Naravno, isto je tako i kod benzinaca i dizelaša, ali benzinske su nam na svakom koraku, imamo novca u džepu pa o tome ne razmišljamo. Kad bismo svi isključivali spomenuti radio i grijač stakla, to bi bila ozbiljna ušteda goriva. I smanjenje zagađenja našeg okoliša.

Nećemo sada ulaziti u utjecaj na okoliš električnih vozila jer je to za sada tema oko koje se svi spore, ali ako spomenemo da uz onaj „auspuh“ nemate niti ulje u motoru, niti remenje, niti svjećice, niti turbine onda to znači uštedu. To znači i da kamioni neće prevoziti sve te dijelove do trgovina. Nema ulja u našem okolišu jer neki i dalje sami mijenjaju ulje.

Prosječni električni automobil ima oko 500 dijelova, a benzinci/dizelaši oko 2000. Možda je sada stvar jasnija. A baterije, pitate se? One će se jednog dana reciklirati, kada ih bude dovoljno na tržištu, što će biti mnogim novim tvrtkama novi poslovni model.

blank

Okretni moment u prvom planu

Renault Zoe je u vožnji, osim što je tih, i stabilan, a pomaže mu 300-tinjak kilograma baterija smještenih ispod kabine. Uz 135 KS i 245 Nm okretnog momenta ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,5 sekundi. Jasno, osjećaj je kao smo stotku postigli za šest ili sedam sekundi. Istovremeno, treba paziti na druga vozila jer nitko ne očekuje da bi ovako mali automobil za čas mogao biti pored njih pa mnogi kreću u pretjecanja procjenjujući kako imaju vremena. Nemaju, Zoe za čas dolazi u mrtvi kut.

U interijeru uživamo u dodatnim mogućnostima poput čak četiri USB izlaza tako da više putnika može istovremeno puniti bateriju telefona, ako baš žele uzimati energiju od Renaulta Zoe. Ekran u središnjem dijelu kabine je ogroman, dijagonale je 9,3 inča, uz paket Intens. Dostupna je i kamera za vožnju unatrag, ima navigaciju, pomoć pri parkiranju, Bluetooth, bežično punjenje mobitel. Ima prepoznavanje prometnih znakova, zadržavanje vozila unutar vozne trake.

blank

blank

A sad – cijena za Renault Zoe R135 Intens. Početna je 247.900 kuna, a uz sve opcije i PDV cijena za testni Zoe penje se na 289.700 kuna. Obavezno (AO) osiguranje ćete platiti po istoj cijeni kao i za Clio sa 130 KS, tako da tu nema nikakve razlike, ali kasko osiguranje će vas koštati oko 60 posto više. Inače, postoji i slabija verzija Renault Zoe R110 sa 108 KS. Ponekada postoje i poticaji za kupnju električnih vozila u iznosu od 70.000 kuna uz koje će cijena vozila biti znatno niža.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank blank

blank

blank

blank