TEST Toyota Yaris Cross Adventure 1.5 VVT-i hybrid: S razlogom je primamljiv

blank

Za automobile nikad nije bilo teže razdoblje nego što je sada – svi žele povišeni automobil, s puno prostora, puno tehnologije

Znate onu pjesmu „nije lako Bubamarcu“ koju izvodi pjevač Jacques Houdek? Podjednako toliko nije lako niti današnjim kupcima koji moraju pronaći svoju Maru, kao u pjesmi u kojoj Bubamarin muškarac najprije mora sve bube redom ljubiti, prije nego li pronađe svoju Maru.

Vjerojatno tako danas izgleda i potražnja za novim automobilom, ukoliko ste se odlučili na takav potez. Hrabar potez. Novih je automobila sve manje u trgovinama, kupaca je više pa samim time rastu i cijene vozila.

Istovremeno, niti automobilima nije lako. Odnosno, proizvođačima automobila koji muče razne muke. Više nije dovoljno samo proizvesti automobil od dostupnih dijelova. Dijelova sada nema, treba ih tražiti, kao Bubamarac svoju Maru.

blank

Ovo je baš veliki Yaris

Sudeći po viđenom i doživljenom, mnogi kao da traže automobil kakav je novi Toyotin Yaris Cross. Toyota je pogodila dobitnu formulu, zaključujemo nakon 8-dnevnog testa po hrvatskim gradovima, prometnicama između gradova i autocestama. Pa i po njivama, ako je potrebno.

Toyota Yaris Cross izgleda primamljivo, kažu naši susjedi koji uvijek znaju što vozimo. Dovoljno je da pogledaju kroz prozor, ne moraju daleko tražiti. Uz vizualnu sliku, u bi-tone izvedbi žute i crne boje (možda je bolje reći zlatno-crna izvedba), dolazi i veliki prostor ne samo u kabini nego i u prtljažniku. Oni kojima treba jako puno mjesta bit će iznenađeni. Iznenađeni na kvadrat!

blank

blank

Toyota kao da je u novom Yaris Crossu sve poduplala u odnosu na klasični Yaris. Da ne zaboravimo, ali ovaj je automobil osvojio titulu najboljeg urbanog automobila na svijetu za 2022. godinu. Proglasili su to međunarodni novinari tijekom sajma automobila u New Yorku.

Mogli bismo ga i mi proglasiti odnosno ovjenčati takvom titulom jer glasača već imamo sasvim dovoljno – neki su samo zavirili kroz prozor, neki su prišli i sjeli za volan, a s nekima smo se i provozali. Imamo osjećaj kao da su odmah htjeli zakapariti novi Yaris Cross, praktički na neviđeno. Nismo im u tom trenutku stigli reći kako automobil s naprednim sustavima nema adute samo u prostoru kabine i prtljažnika te velikoj (170 mm) udaljenosti od tla nego i u potrošnji.

Možete li zamislite da vas nakon 100 kilometara ta vožnja košta 25 kuna. Trošili smo praktički na kapaljku, između 2 i 4 litre u gradskoj vožnji. Toliko jeftino ne možete se voziti niti u Uber ili Bolt taksiju, u vrijeme najniže cijene koja se kod njih dinamično mijenja, ovisno o potražnji. Na otvorenoj cesti potrošnja raste, ali ne prelazi 6 litara. Čak i potpuno opterećeno vozilo, dok se vozimo oko 130 km/h. U gradu smo imali između 50 i gotovo 90 posto vožnje na struju, što nam vozilo kroz izvještaj daje na kraju svake vožnje. Prosječna potrošnja je na testu, nakon gotovo 800 kilometar, bila 5,2 litre.

blank

Ne znamo kolika će točno biti potražnja za novim Yaris Crossom, ali ne sumnjamo i u redove čekanja. Možda ovaj Cross nije daleko iza na popisu, iza izuzetno traženih ulja i maslaca u hrvatskim i europskim trgovinama.

Yaris Cross smo nedavno testirali u benzinskoj izvedbi, a sada je na red stigla i hibridna. Toyota Yaris Cross HSD 5D e-CVT Adventure otkriva jako puno toga, ali i oznaku paketa opreme. Naime, Adventure je najjači paket kakav ne postoji kod benzinca koji dolazi s četiri paketa dok hibridna izvedba ima i petu – Adventure. S njom je automobil poprilično skup, ali poznato je da se u Hrvatskoj dodatna oprema poprilično i papreno oporezuje od strane države.

Sigurnost i interijer

Već u početnom paketu Yaris Cross nudi sve bitno što se tiče sigurnosnih tehnologija (teško je to nabrojati) pa je aktivna sigurnost izuzetno visoka. Izgleda kao da na sekundu možete i zaspati, a da vam se ništa ne dogodi u vožnji. Zahvaljujući kameri i radaru prepoznat će i pješake i bicikliste kako im ne biste naudili. U vozilo je ugrađen veći broj senzora, a sve u pozadini prati softver koji zadaje naredbe primijeti li neku opasnost, a vozač ne reagira.

blank

To imaju danas mnogi automobili, pomislit ćete. Istina, ali sve to djeluje profesionalno kad se Toyota primi sigurnosti. Na kraju krajeva, to nije dodatna oprema u Toyoti koja već desetljećima predstavlja sinonim za sigurnost. Ovaj će vas automobil (vizualno i zvučno) svaki put, nakon svake vožnje, upozoriti da provjerite ima li koga na stražnjim sjedalima. Znamo za jako ružne situacije u koje se neki ljudi dovedu ostavljajući malu djecu ili starije ljude straga. Ili bubamaru! Straga se neće moći mirno voziti nitko tko nije vezan.

blank

Prtljažnik je posebno izdašan, a za to ima i razlog jer je novi Yaris Cross u odnosu na klasični Yaris duži za 240 mm, s tim da je međuosovinski razmak od 2560 mm isti kao i na klasičnom Yarisu. Prostora u prtljažniku kao da ima neograničeno, koliko je prtljažnik dubok, uz 397 litara obujma. Na mjestu rezervnog kotača može stati jako puno toga tako da se na put ne ide s razmišljanjem hoće li sve to stati nego trebam li sve to nositi do vozila.

Toyota nudi i mobilnu aplikaciju MyT putem koje se može pratiti više parametara samog vozila (kilometri, doseg goriva), ali i poslati na vozilo odredište do kojeg želite stići, nakon što ste ga unijeli u aplikaciji u samom pametnom telefonu. Isprobali smo aplikaciju MyT u testu Toyote C-HR.

Android Auto i Apple CarPlay

blank

Bogat je multimedijski paket, ali već u početnom Yaris Crossu dolazi Toyota Touch 2 zaslon osjetljiv na dodir, dijagonale 7 inča, dok testni ima 8 inča dijagonale. Prvo smo spojili naš Android, a kasnije i iPhone telefon kako bismo isprobali Android Auto i Apple CarPlay. Iako tu nema ništa novo, uvijek veseli koristiti napredno sučelje koje se spaja preko kabela.

S obzirom da je ovaj automobil razvijen prije dvije godine, ne možemo očekivati bežično spajanje za Android Auto, koje već postoji u nekim novijim modelima automobila. Još uvijek se koristi USB Type-A konektor dok nema USB Type-C konektora pa ako imate neki noviji model telefona iz premium razreda onda ćete morati kupiti novi kabel.

Naime, novi telefoni dolaze s USB-C priključkom koji ide u strujni adapter. Postoje i adapteri koje možete kupiti (kako biste preko adaptera spojili svoj originalni kabel), ali vam vjerojatno punjenje baterije niti spajanje neće raditi, zbog zaštita koje imaju telefoni kao i originalni kabeli. Naročito je tu dosljedan Apple.

Sviđa nam se podržano bežično punjenje pametnog telefona, iako bi dobro došla i neka protuklizna podloga kako ne bi u vožnji došlo do prekida punjenja. Imamo i DAB radio, ali nema baš radijskih stanica, osim ako ne ulovite slovenske. Slovenci su već nekoliko godina ispred Hrvata.

blank

blank

Hibridni pogon

Nema tu nekih iznenađenja – baterija se konstantno nadopunjava u vožnji, ne samo pri kočenju i puštanju papučice gasa nego ju puni i benzinski trocilindrični motor obujma od 1,5 litara. To je lijep i velik obujam u odnosu na konkurenciju te nudi 92 KS (68 kW). Uz električni motor sustav na prednje kotače isporučuje ukupno 116 KS (85 kW), a za dodatnih 19.900 kuna može se dobiti i AWD pogon na sve kotače.

Samo na struju može se voziti i 130 km/h, maksimalna brzina vožnje na 18-inčnim kotačima je 170 km/h. Sve počinje vožnjom na struju, a kad osjetimo da električni motor više nema snage treba stisnuti papučicu gasa nešto jače kako bi se forsirao i električni pogon, nakon što se uključi benzinski. Zatim se na trenutak popusti papučica gasa i ponovo lagano pritisne te se od tog trenutka vozimo na struju. Automobil traži vrlo malo privikavanja i ne usporava promet iza, upravo zahvaljujući ovako logično postavljenoj kombinaciji prilikom ubrzavanja. Dakle, ne ubrzavajte tromo nego upravo ovako kako smo opisali. Ili upišite školu hibridne vožnje, sigurno će vam se isplatiti.

blank

Yaris Cross u vožnji

S obzirom na nešto veću udaljenost od tla odnosno višu poziciju automobil nije toliko smiren kao klasični Yaris. Pri većim brzinama osjetit će se bočni udari vjetra. Sam ovjes je nešto tvrđi, osjeti se po lošijim prometnicama, ali s razlogom – Yaris je zbog toga izuzetno stabilan pri vožnji po zavojima, nema nesigurnih situacija niti straha od naginjanja. Zbog toga je bio i zabavan dok smo se vozili po sljemenskoj cesti prema vrhu zagrebačke gore. Sve prate i ostale komponente pa su kočnice visoko učinkovite, a upravljač precizan.

Odziv motora je energičan uz bezstupanjski CVT mjenjač koji na autocesti ima onaj naglašeni zvuk ako se pretjera s pritiskom na papučicu gasa pri ubrzavanju. CVT treba znati voziti, kao i hibrid. Iako to nije ništa posebno. Stotku lovi za 11,2 sekunde.

Uz Atkinsonov ciklus je dakle znatno smanjena potrošnja goriva „igranjem“ s otvaranjem ventila, iako su zadržana standardna četiri takta. Zbog toga ova izvedba ima manje konjskih snaga – klasični 1.5 atmosferski benzinac nudi 125 KS (92 kW) te je iz tri cilindra obujma po 500 kubičnih centimetara (kao tri boce Coca-Cole od pola litre) jako agilan, a bez turbo punjača kakav je uobičajen kod trocilindričnih izvedbi. Toyota to sve radi drugačije.

blank

Oprema i cijena

Testirani Yaris Cross ima jako puno opreme poput kombinacije kože i tkanine na sjedalima (naprijed su grijana u dva stupnja), crne obloge krova, kožnog upravljača s grijanjem i vibrirajućim upozorenjem o napuštanju trake, ima dvozonski klima uređaj, ali i djelomično mekane dijelove armature koja je kombinirana s piano ukrasnim detaljima. Naravno, osjetljivi su jako na prašinu i otiske prstiju. Malo zbunjuje položaj ručke za otvaranje vrata s unutrašnje strane.

blank

Uživali smo i u dobrom zvuku (mogao bi biti i nešto glasniji) preko šest zvučnika, a dobro dođe i stražnja kamera koja pruža solidnu sliku i u noćnim uvjetima. Izvana se nalaze predivna LED svjetla, a naročito stražnja koja su noću predivna, dok automobil stoji. Znate što nam se najviše svidjelo? Obrisi haube s vozačkog sjedala, detalj koji rijetko viđamo u modernim automobilima. Točno znamo gdje nam završava prednji kraj, a dobro i izgleda.

Cijena za testiranu Toyotu Yaris Cross hibrid s Adventure paketom opreme i 10 godina jamstva je 234.700 kuna plus 2900 kuna za bi-tone krov (travanj 2022.). Početna cijena za hibridnu izvedbu je 178.200 kuna dok klasična benzinska izvedba starta od 149.900 kuna. Sigurni smo da bi se Yaris Cross svidio i Bubamarcu kao i njegovoj Mari. Nama se sviđa ovaj SUV iz B-segmenta.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank blank

blank

blank

blank

blank