TEST Toyota Yaris Cross 1.5 VVT Sport Bitone: Crno-bijelo u boji

blank

Yaris, Yaris hibrid, Yaris Cross, Yaris Cross hibrid – Toyotin model sad već ima pravu malu obitelj u kojoj vladaju sklad i harmonija

S nama je duže od dva desetljeća, već je punoljetan, a vrlo često možemo ga vidjeti i na domaćim prometnicama. Toyota Yaris, nekada mali gradski automobil u međuvremenu je poprilično narastao u svim smjerovima, a naročito je Cross verzija po tome posebna.

Yaris Cross nije gradski automobil, sad je to crossover SUV s kojim ćete izaći bez problema i van asfalta, iako benzinska verzija nema pogon na sve kotače (hibrid ima), ali ima izuzetno povišenu podnicu. Odgovarat će to i starijim osobama, bili to vozači ili suvozači jer je ulazak u ovakav tip vozila izuzetno praktičan.

Dodate li svemu tome zanimljiv dizajn, Toyotinu kvalitetu, moderne tehnologije i već imate hit. Dakle, iako izgleda kao potpuno novi i drugačiji automobil kojem će trebati vrijeme za dokazivanje, naziv Yaris mu jamči uspjeh već na početku karijere.

blank

blank

Crno-bijelo bitone izdanje

Već dugi niz godina Toyota nas iznenađuje sa svojim zanimljivim bitone, dvobojnim izdanjima. Sjećamo se modela Aygo x-cite, a veselila nas je prije pet-šest godina i dvobojna Yaris izvedba. Novi Yaris Cross je u crno-bijelom izdanju efektna pojava na prometnici i na parkingu, djeluje ozbiljno ali i razigrano.

blank

U odnosu na klasični Yaris razlike su velike – u prednjem i na stražnjem dijelu teško je pronaći neku veću poveznicu, a u mnogim detaljima razlikuju se i u interijeru, iako će u interijeru biti primjetna sličnost. Prednja maska nema tako veliki otvor kao kod niže verzije Yarisa, svjetlosni potpis je kod oba modela potpuno drugačiji. Yaris Cross je inače razvijen u Europi, proizvodi se u Francuskoj te je prilagođen potrebama europskih kupaca.

Zaključujemo kako je Toyota pronašla dobitnu kombinaciju što se tiče izgleda, ali i proporcija koje omogućuju smještaj Yarisa Cross u veću klasu. Toyota sada, uz hibridne SUV modele Highlander, RAV4 i C-HR, ima i Yaris Cross.

Novi Yaris Cross je u odnosu na Yaris ipak i veći automobil, a ne samo drugačiji. Zadržan je isti međuosovinski razmak od 2560 mm. Širina je za 20 mm veća (1765 mm), po dužini je produžen za 240 mm (4180 mm), pri čemu je u prednjem dijelu dobio dodatnih 60 mm (ukupno 860 mm), a u stražnjem dijelu dodatnih 180 mm (ukupno 760 mm).

Razmak od tla povećan je za 25 mm, na 170 mm. I po visini je Yaris Cross superiorniji dimenzijama u odnosu na klasični gradski Yaris – za dodatnih 95 mm narastao je na 1595 mm. Prtljažnik nudi obujam 390 litara tako da je Yaris Cross pravi obiteljski automobil, a ne za urbane samce ili parove bez djece.

blank blank

Benzin i hibrid

Toyota Yaris Cross u ponudi je u dvije verzije – obje pogoni benzinski 1.5 VVT motor s tri cilindra. Dakle, svaki cilindar ima obujam od 500 kubičnih centimetara pa se osjeti dovoljno momenta, ali i snage. Čisto benzinska verzija, koju smo testirali, ima 92 kW (125 KS), dok hibridna koristi Atkinsonov ciklus te ima 85 kW odnosno 116 KS.

Naš testni benzinac je nakon gradske, otvorene i autoceste i prijeđenih nešto manje od 1000 kilometara imao prosječnu potrošnju 6,9 litara. Sasvim dobar rezultat za jednog benzinca tako da vam dizelska verzija neće niti nedostajati (niti ne postoji). Jasno, uz hibridni pogon uštedjet ćete poprilično u gradu.

blank

Uz 125 KS i 153 Nm okretnog momenta Yaris Cross postiže 180 km/h, dostupan je s ručnim i CVT mjenjačem. Naš testni ima 6-stupanjski ručni ugodnih hodova ručice i dobrih omjera prilagođenih gradu, a na autocesti treba ipak prebaciti u niži stupanj ukoliko se želi pretjecati uz više opterećeno vozilo.

S obzirom da je podnica podignuta nešto više od tla u vožnji se osjeti lagano ljuljanje, a pri kočenju odnosno zaustavljanju prednji kraj lagano potone i vrati se natrag. Uobičajeno za ovakvu vrstu vozila. Ovjes je udoban i preko neravnina odnosno ležećih policajaca, kočnice odlično obavljaju svoj posao kao i upravljački sustav. Vozač ispred sebe ima odličnu vidljivost, vidi se i cijeli poklopac motora pa je lakše parkiranje i prolazak pored prepreka.

Kad se odlučite na sportski orijentiranu vožnje onda će vam dobro doći funkcija međugasa koja se aktivira gumbom iMT smještenim kod električne parking kočnice i kontrole proklizavanja. Pri svakom prebacivanju ručice mjenjača u niži stupanj motor će automatski povećati okretaje kako biste imali što veći moment, naročito pri pretjecanjima.

blank

Multimedija

Toyota Yaris Cross 2021 nudi od 7 do 9 inča dijagonalu ekrana osjetljivog na dodir u visokoj rezoluciji, ovisno o opremi, zatim obaveznu povezivost i povezane usluge te bežičnu povezanost s pametnim telefonima, uz mobilnu aplikaciju MyT u kojoj se nalaze informacije o ekonomičnosti vožnje, lokaciji automobila, podsjetnik za redovni servis te signal da se vozilo kreće, a vozač nije u vozilu (s telefonom).

Nakon završetka vožnje vozača će zvučno i vizualno, na ekranu iza kola upravljača, automobil obavijesti da pogleda ima li koga na stražnjem sjedalu. Korisna funkcionalnost koja sprječava tragedije kakvima svake godine svjedočimo, kada roditelji ostavljaju (zaboravljaju) malu djecu ili druge putnike prilikom odlaska iz vozila.

blank

blank

Ulaskom u vozilo prvo spajamo telefon preko Bluetootha, ali nudi se i spajanje na Android Auto i Apple CarPlay, s tim da ćete morati koristiti kabel za povezivanje. Ove dvije tehnologije već se u nekim modelima automobila nude i kao bežično povezivanje.

Dok smo testirali Yaris Cross s opremom Sport, imali smo USB za spojiti telefon. Ali, susreli smo se s problemom – oba pametna telefona su dolazila s USB Type-C konektorom na drugom kraju kabela koji se spaja na vozilo.

Nismo uspjeli obaviti povezivanje, potreban nam je kabel koji na drugoj strani ima klasični USB-A. dakle, potrebno je obaviti kupnju dodatnog kapela ili barem adaptera, ali upitno je hoće li Apple iPhone raditi jer Apple je poznat po problemima. Već smo jednom isprobali jedan adapter i nije funkcionirao odnosno iPhone ga nije registrirao.

blank

blank

Ipak, problem s punjenjem nismo imali jer oba telefona koja smo koristili podržavaju bežično punjenje, a s tom funkcionalnosti opremljen je i testni Yaris Cross. Touch ekran od 8 inča dijagonale dobro reagira, nudi jednostavno sučelje (bez prijevoda na hrvatski jezik, ali ikone su dovoljno intuitivne) i dodatne bočne fizičke tipke kojima se lako dolazi do prečaca. Slušali smo i DAB+ radio program koji dolazi u Hrvatsku, nakon više godina eksperimentiranja.

Pogledajte kakve mogućnosti nudi Toyota MyT mobilna aplikacija koja nudi mnoge korisne funkcionalnosti.

Sustav aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense i napredne funkcije pomoći pomažu vozaču u vožnji u izbjegavanju čitavog niza najčešćih opasnosti na cesti pružanjem vozaču informacija, ranim upozorenjima i, kada je potrebno, automatskim kočenjem i zakretanjem upravljača.

Cijena za Toyotu Yaris Cross

Početna cijena za Yaris Cross Luna je 139.900 kuna dok Yaris Cross Hybrid Electric starta od 164.900 kuna. Naš testni model ima paket opreme Sport, treći po jakosti, te automobil na 17-inčnim aluminijskim kotačima košta 167.900 kuna + 2900 kuna za Bitone boju.

Paket Sport nudi ručni klima uređaj, Toyota Touch 2, prednja i stražnja LED svjetla i LED pokazivače smjera, ima digitalne mjerače, 6 zvučnika te crnu oblogu krova u unutrašnjosti. Imamo i kameru za vožnju unatrag. Automobil nudi cijeli niz danas već standardnih sustava pomoći u vožnji pa će upozoriti na opasnost od sudara, zadržavat će vozilo unutar vozne trake, prepoznat će pješake čak i po noći, a bicikliste samo po danu. Ne primijetite li ih vi kao vozač, automobil automatski koči ukoliko prepozna opasnost od bliskog kontakta. Popis opreme je poprilično dug, a detaljnije potražite na Toyotinoj web stranici.

Toyota Croatia planira u 2022. godini na hrvatskom tržištu isporučiti oko 800 vozila, od čega će 55 posto biti hibridi, a 45 posto benzinci. Planirani udio AWD pogona na sve kotače je oko 15 posto.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank