Premijera: nova Toyota Mirai s gorivnim člancima

blank

Nova Toyota Mirai druge generacije, uz atraktivniji izgled, tehnologiju vodikovih gorivnih članaka (FCEV) podiže na višu razinu, uz veći doseg i nižu cijenu

Mirai je već neko vrijeme prisutan u prodaji u svijetu, a u 2021. godini stiže novi Toyotin model koji za pogon koristi sveobuhvatno izmijenjen sustav vodikovih gorivnih članaka (FCEV). Inteligentno pakiranje i aerodinamička učinkovitost pomažu u povećanju dosega vožnje na oko 650 km, pri čemu je čista voda jedina emisija koju emitira Toyota Mirai.

Novi Mirai izgrađen je na Toyotinoj modularnoj platformi GA-L, omogućavajući poboljšani smještaj sustava u „prostoru motora“ (nisu više ispod kabine) i posljedično tome prostraniju kabinu s pet sjedala.

blank

blank

Nova platforma omogućava dodavanje dodatnog (trećeg) spremnika vodika, pridonoseći tako povećanju dosega automobila za 30%, na oko 650 km. Spremnici su raspoređeni u obliku „T“, pri čemu je najduži postavljen uzdužno i središnje, ispod podnice vozila, dok su dva manja spremnika postavljena bočno ispod stražnjih sjedala i prtljažnika.

Sveukupno, u njih je moguće smjestiti 5,6 kg vodika, u usporedbi s 4,6 kg u dva spremnika na sadašnjem Miraiju. Njihov smještaj pridonosi nižem težištu automobila, uz zadržavanje zapremine prtljažnika.

Potpuno je rekonstruiran sustav gorivnih članaka, sa značajnim smanjenjem veličine i mase svih glavnih sklopova, a ugradnjom potpuno izmijenjenog pogonskog sklopa s gorivnim člancima na
platformi GA-L postignuta je idealna ravnoteža podvozja 50:50. Visokonaponska litij-ionska baterija (umjesto nikal-metal hidridnog sklopa aktualnog modela) i elektromotor smješteni su iznad stražnje osovine.

blank

Baterija smještena iza stražnjih sjedala je manja veličinom (ne smanjuju veličinu prtljažnika), energija je gušće pohranjena pa je izlazna snaga veća, uz smanjeni utjecaj na okoliš. Sadrži 84 članka, napon je 310,8 V umjesto 244,8, a kapacitet je 4,0 Ah, umjesto 6,5 Ah. Ukupna masa je smanjena s 46,9 na 44,6 kg. Snaga je povećana s 25,5 kW x 10 sekundi na 31,5 kW x 10 sekundi.

Paket gorivnih članaka koristi kruti polimer, kao na aktualnom Miraiju, ali je sada manji i ima manje članaka (330 umjesto 370). Unatoč tome, postavio je novi rekord u pogledu specifične gustoće snage od 5,4 kW/l (isključujući rubne ploče). Najveća snaga je na taj način povećana za 12 posto, s 114 kW na 128 kW. Poboljšan je i rad na niskim temperaturama pa je sada pokretanje moguće i pri -30˚.

Toyota je razvoj električnih vozila s vodikovim gorivnim člancima započela 1992. godine uspješnim predstavljanjem limuzine Mirai na svjetskim tržištima 2014. godine. FCEV koncept je uspješan za veće i teže putničke automobile, teška vozila i javni prijevoz dok se baterijski električni (BEV) koristi za za kraće gradske vožnje. Hibridni električni (HEV) i plug-in hibridni električni (PHEV) namijenjeni su za općenitiju primjenu i osobna putovanja na veće udaljenosti.

Toyota Mirai 2015
Toyota Mirai (2015.)
Toyota Mirai (2021.)
Toyota Mirai (2021.)

Ukupna visina modela Mirai 2021 je smanjena za 65 mm, na 1.470 mm dok je međuosovinski razmak povećan za 140 mm (2.920 mm). Stražnji prevjes je povećan za 85 mm, ukupna duljina vozila je sada 4.975 mm. Povećanje širine traga za 75 mm i korištenje većih guma od 19“ i 20“ pridodaje se nižem i dinamičnijem stavu i vizualnom dojmu nižeg težišta novog Miraija.

Toyota novi Mirai najavljuje za sljedeću godinu s cijenom koja će za oko 20 posto biti niža nego što je to Mirai prve generacije. Za primjer, prva generacija u Njemačkoj ima cijenu od 76.68 eura. Mirai na japanskom jeziku znači budućnost.

blank

blank

blank

 

Pogledajte kako izgleda Toyota Mirai prve generacije:

blank

blank blank blank