Kolumna: Zašto je bitno da novi iPhone 12 ima 5G te kakve veze imaju 6G i 2028. godina

blank

Živimo u 2020. godini. Mobiteli koji će biti predstavljeni u aktualnoj godini koristit će se najmanje do 2028. godine, do dolaska 6G

U Hrvatskoj natječaj za frekvencijsko područje koje će koristiti 5G još nije niti raspisan. Istina, trebao je u 2020. godini biti raspisan, ali ga je koronavirus potjerao u sljedeću godinu. Samo da ga ne potjera i u 2022.

Istovremeno, ostatak svijeta pa i naši susjedi raspisuju 5G natječaje, grade bazne stanice i napreduju prema novom dobu koje će peta generacija mobilne telefonije donijeti. Naravno, u pozadini se ipak krije dobar marketing tako da 5G nije nešto potpuno novo kakvim se želi prikazati dolazak nove generacije. I dalje ćemo koristiti naše mobitele, pametne telefone, tablete, ali će brzine prijenosa podataka biti veće. Možda bi najjednostavnije to bilo opisati na ovaj način: kao da dolazi nova generacija grafičke kartice. Dakle, bit će brža i učinkovitija.

blank

Osobno već neko vrijeme koristim mobitel koji podržava rad na 5G frekvencijama, ali nemam baš neke koristi od toga. Barem ne u Hrvatskoj. Istovremeno, u nekim drugim državama je situacija bitno drugačija – susjedna Slovenija je u kolovozu pokrenula 5G, Mađarska u travnju ove godine, a Švicarci su ušli u povijest kao prva europska država u kojoj je sredinom travnja 2019. godine počela s radom nova 5G mreža.

Jasno, i novi 5G telefoni će koristiti aktualne frekvencije kao i 4G, pa i 3G te 2G. Kod nas se te frekvencije još uvijek ne gase, a nove (više) frekvencije, kojih se nekih plaše bez razloga, koristit će se u određenim situacijama, poput velike potražnje za uslugama kada niže frekvencije ne mogu podnijeti toliki broj korisnika. Proširit će se i širina frekvencijskog spektra s 20-ak MHz na 100, a ići će se i do 500 – 600 MHz širine.

blank

Vezano uz strah, kod većine nas u kućama i na poslu su wireless ruteri čija je frekvencija slična onima koje će se početi koristiti za 5G. Pogledajte stražnju stranu vašeg rutera i potražite frekvenciju rada – ruter radi na 3,5 ili 3,6 GHz te na 5 ili 6 GHz. Dakle, određene skupine se ne plaše rutera u stanu koji radi non-stop, kao i mobitela naslonjenog na glavu, ali se boje nečega što je izazvalo histeriju prije nego li se i pojavilo. Oduvijek se ljudi plaše novih stvari; valjda su zato u srednjem vijeku spaljivali znanstvenike koji su izmislili nešto novo, a to se smatralo čarobnjaštvom ili crnom magijom.

5G će zahtijevati velika ulaganja operatora, kojima 5G i nije baš po volji, kad se pogleda malo realnije. Istovremeno, proizvođači pametnih telefona itekako imaju razloga za dolazak nove generacije jer će se pokrenuti već nekoliko godina uspavano tržište. Dakle, nije samo koronavirus krivac za pad prodaje pametnih telefona u svijetu u 2020. godini (20 posto pad), u Europi 24 posto pad, u Kini 7 posto, a u Indiji je čak 46 posto pada.

Istovremeno, sve se više traže pametni telefoni s velikim ekranima. Konkretno, telefoni s ekranima većima od 6 inča čine udio od čak 84 posto, pokazuju podaci za ovu godinu dok je udio onih ispod 5,5 inča samo 9 posto.

Apple iPhone 2G (2007.) & iPhone XS Max (2018.)
Apple iPhone 2G (2007.) & iPhone XS Max (2018.)

Apple je napredna tehnološka tvrtka, ali istovremeno i redovito kasne s novitetima (sjetimo se prvog iPhonea iz 2007. godine koji nije imao MMS poruke, makar one nikada nisu zaživjele, a zamijenili su ih instant messaging servisi poput WhatsAppa i Vibera). Još uvijek nema iPhonea s 5G podrškom, iako u SAD-u, tržištu na kojem je iPhone izuzetno popularan, postoje 5G mreže.

Tamo je Appleov udio na tržištu gotovo 40 posto, a prodaja 5G telefona raste s 3,3 posto udjela u siječnju na 13,5 posto u kolovozu 2020. (jedan od razloga je pad cijene za 300 dolara, na 730 USD u prosjeku). Istovremeno, u Kini su 5G telefoni zastupljeni s udjelom od oko 33 posto (drugi kvartal 2020.). Dakle, SAD poprilično zaostaje za Kinom, pokazuju podaci Counterpoint Researcha, a u cijeloj 2020. godini očekuje se da 5G mobiteli imaju udio od gotovo 20 posto.

U 2019. godini je na prva tri mjesta po prodaji u SAD-u bio zastupljen samo Apple iPhone, a tek su na četvrtom i petom mjestu dva početna Samsung modela iz Galaxy A serije (A10 i A20). Istovremeno, najprodavaniji pametni telefon u svijetu u prošloj godini bio je Apple iPhone XR (46 milijuna komada), na drugom mjestu je iPhone 11 dok je na trećem Samsung Galaxy A10 (jedna agencija je pak objavila da je na trećem mjestu Samsung Galaxy A50).

Sad smo u 2020. godini. Mnogi korisnici još uvijek aktivno koriste iPhone 5 modele, iz 2012. godine. Dakle, mobitele stare 8 (osam) godina. Jasno, ima i onih koji su još uvijek na iPhone četvorki, ali ne koriste moderne i aktualne servise jer su im telefoni zastarjeli.

Apple iPhone modeli na izložbi starih mobitela na Zagrebačkom Velesajmu, studeni 2017.)
Apple iPhone modeli na izložbi starih mobitela na Zagrebačkom Velesajmu, studeni 2017.

Ako zamislimo da će i novi Appleovi modeli iz iPhone 12 serije, koja bi trebala biti predstavljena u utorak 13. listopada 2020. u 19 sati, biti dovoljno snažni i aktualni u 2028. godini, onda bi zaista trebali imati taj 5G, za koji se pretpostavlja da će biti podržan kod sva četiri nova modela iPhonea. I onog Mini iPhone 12 s očekivanih 5,4 inča dijagonale ekrana do najvećeg iPhone 12 Pro Max koji će imati 6,7 inča dijagonalu ekrana (tako se barem priča). Srednji modeli bi trebali imati ekran od 6,1 inča (iPhone 12 i iPhone 12 Pro).

U 2028. godini u svijetu bi trebalo početi uvođenje 6G-a (šesta generacija mobilne telefonije). Zamislite da danas nemate LTE (4G) pametni telefon te se koristite s UMTS (3G) tehnologijom koja je projektirana za brzine prijenosa u downloadu do 384 kb/s. Taj 3G nam je stigao prije osam-devet godina. Istina, u međuvremenu se pojavio i 3,5G s većim brzinama prijenosa podataka.

Ne znam(o) kako će se iPhone zvati u 2028. godini, možda će to biti iPhone 20, a možda iPhone 90 (ukoliko poput Huaweija i Samsunga godišnje povećanje između serija bude za 10 brojeva). Nisam siguran hoće li sljedeće godine izaći iPhone 13, zbog praznovjernih, ali ako je izašao iPhone 4 (i iPhone 4S) onda valjda možemo očekivati i trinaesticu (u azijskim zemljama je broj 4 nesretan, kao kod nas 13, dok je tamo broj 8 sretan, a kod nas je to broj 7).

Vidjet ćemo hoće li Appleu porasti prodaja u vremenima koja tek dolaze, a inače su najplodonosnija u godini. Nije bez razloga što Apple uvijek čeka kraj godine te tek onda predstavlja nove modele. Računaju na božićne blagdane. Vjerojatno računaju i na povratak na drugo mjesto, na kojem je već dva kvartala zasjeo Huawei (s razlogom!). Apple je u posljednjem kvartalu isporučio 38 milijuna smartphoneova, a prvi Samsung i drugi Huawei po cca 54 milijuna.

blank

Ono što je sigurno jeste da u novim iPhone modelima, bilo u najjačem, bilo u najslabijem, možemo očekivati ugradnju najjačeg čipseta (Bionic A14), što je Appleova praksa i to korisnici cijene jer zato uređaji rade bez problema toliko godina. Kod Androida se najjači čipset ugrađuje samo u vrhunske, high-end modele, dok slabije rangirani uređaji imaju i slabije jak čipset. Jasno, kod iPhonea je u igri i dobro optimiziran softver, ali nitko ne brani i Androidu da napravi bolju optimizaciju softvera.

Što će novoga u iPhoneima Apple predstaviti, s mjesec dana zakašnjenja, za sada ne znamo – možda će uređaji imati i više od tri senzora kamera na stražnjoj strani, možda će doći bez žičanog punjača (dakle, samo s podržanim bežičnim punjenjem baterije), možda će izvesti neku ludoriju s ekranom… U ovoj godini i telefoni cjenovnog ranga od 120 do 200 eura imaju po tri ili četiri stražnja senzora kamere. Mislim da Apple to previše ne dira. Znaju oni što rade.

Sve karte su otvorene, a iz iskustva znam da korisnici i recenzenti mobitela obično budu razočarani nedostatkom noviteta nakon predstavljanja. Ali, nekoliko dana kasnije više nitko o tome ne govori. Svi ga žele. I oni koji vole Apple marku, ali i oni koje „kao ta marka ne zanima“. Jedini problem može nastati ako tvornice ne uspiju proizvesti dovoljno uređaja. To znači i povećanje cijena samog telefona jer će sigurno biti tražen, koji je već preskup za naše prilike. Očigledno i ne toliko preskup, sudeći po viđenom na terenu.

Appleu je sigurno problem proizvodnja i isporuka novih uređaja, zato i kasne s predstavljanjem. Indija je poprilično blokirana koronavirusom, ali Kina se dobro oporavlja pa ne očekujem neke velike probleme u isporuci. S obzirom da se očekuje daljnji pad isporuka pametnih telefona, vjerujem da Appleu čak i odgovara problem s isporukama. A nekad su im problem bile kineske kopije iPhonea. U međuvremenu, Kinezi su postali inovativniji od bilo koga.

Kopije Nokije, iPhonea i BlackBerryja na izložbi starih mobitela na Zagrebačkom Velesajmu, studeni 2017.
Kopije Nokije, iPhonea i BlackBerryja na izložbi starih mobitela na Zagrebačkom Velesajmu, studeni 2017.